Life

Lucrurile pe care să nu le spui niciodată copilului. Greșeala pe care foarte mulți părinți o fac

Ce lucruri să nu-i spui niciodată copilului. O greșeală pe care o fac mulți părinți, fără a-și da seama. Cum îl afectează pe cel mic?
01.08.2023 | 20:36
Lucrurile pe care sa nu le spui niciodata copilului Greseala pe care foarte multi parinti o fac
Cuvintele prin care îți poți răni copilul. Sursa foto: 9vremparinti.ro
ADVERTISEMENT

Creșterea copilului este principala sarcină a unui părinte. Nu este ușor, spun mulți, iar educația este esențială pentru buna dezvoltare a celor mici. Se întâmplă și ca tatăl sau mama, indiferent de efortul depus, să mai greșească prin unele gesturi.

Ce lucruri să nu le spui niciodată copilului. Îl poți răni în mod ivoluntar

Copiii, pentru a deveni adulți echilibrați, responsabili și pentru a-și atinge țelurile, trebuie crescuți într-un mediu armonios și să fie zilnic încurajați, potrivit experților în domeniul psihologiei. De asemenea, ca să-i facem conștienți de realitatea de care se înconjoară, trebuie și să le arătăm părțile mai puțin plăcute.

ADVERTISEMENT

De exemplu, nu este nimic greșit în a-i explica unui copil faptul că anumite lucruri nu-i pot fi cumpărate din lipsă de buget, în a-i preciza faptul că unii copii și-ar dori jucăriile sau hainele sale sau că mâncatul sănătos îi va oferi energia și gândirea ageră de care are nevoie la școală.

Prin ”atenționare” copiii se responsabilizează, își dau seama că sunt norocoși, că trebuie să muncești pentru a ajunge acolo unde îți dorești și că lucrurile care li se cuvin sunt datorită eforturilor și iubirii părinților față de ei. Și totuși, unde poate proceda eronat tatăl sau mama?

ADVERTISEMENT

Cuvintele părinților care îi pot răni pe copii

Pe lângă un comportament adecvat și limbajul trebuie să fie unul exemplar față de cei mici. Niciodată să nu folosești la adresa lor propoziții precum: ”M-ai dezamăgit!”/ ”Semeni cu…”/ ”Nu o să reușești”/ ”Nu ești în stare de nimic”/ ”Nu ești la fel de bun precum colegul tău”.

Cuvintele menționate îi pot răni atât de mult pe copii, încât aceștia își pot crea o imagine negativă despre ei, vor fi sortiți eșecului și vor avea o stimă de sine scăzută. Mai mult, se vor simți vinovați mai tot timpul și vor avea senzația că nu pot reuși anumite fapte.

ADVERTISEMENT

Alte propoziții dureroase pentru copii sunt și: ”Ai distrus tot…” sau ”Regret că te am”. Cel mic nu doar că se va simți în plus în sânul familiei, dar va adopta și o atitudine distanțată față de părinte. Îi va fi greu să i se deschidă și nu-i va purta iubirea cuvenită.

Rănile din copilărie își pun amprenta asupra viitorului adult. Îi va fi dificil să se integreze în societate, să ia propriile decizii și să mai aibă încredere în cei din jur. De asemenea, nu va reuși să creeze conexiuni cu oamenii și se va simți tot timpul inferior.

ADVERTISEMENT

În prezent, sunt o mulțime de programe de dezvoltare personală, care pot ajuta copiii și părinții să aibă o legătură apropiată și să se cunoască reciproc. Multe dintre ele sunt gratuite, iar altele se plătesc. Îmbunătățirea inteligenței emoționale este o latură relevantă pentru reușita celor mici în viață.

ADVERTISEMENT
Tags:
Bărbatul al cărui braț a fost găsit în râul Dâmbovița era condamnat pentru...
Bărbatul al cărui braț a fost găsit în râul Dâmbovița era condamnat pentru crimă. Nimeni nu i-a reclamat dispariţia
A făcut show înaintea luptei, însă nimeni nu se gândea la ce avea...
A făcut show înaintea luptei, însă nimeni nu se gândea la ce avea să se întâmple în ring! FOTO La final, era de nerecunoscut
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Imagini uluitoare la CFR Cluj – FCSB! Un gest caritabil, transformat într-o ironie...
Imagini uluitoare la CFR Cluj – FCSB! Un gest caritabil, transformat într-o ironie devastatoare la adresa jucătorilor lui Becali
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai...
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
S-A AFLAT ADEVĂRUL! Cine i-a convins pe austrieci să ne lase în SHENGEN
S-A AFLAT ADEVĂRUL! Cine i-a convins pe austrieci să ne lase în SHENGEN
Daciana Sârbu, probleme după adopția fiicei ei. Cum a reușit să le depășească
Daciana Sârbu, probleme după adopția fiicei ei. Cum a reușit să le depășească
Este bomba momentului în fotbal! Gigi Becali nu se dezminte
Este bomba momentului în fotbal! Gigi Becali nu se dezminte
Viața marcată de abuzuri și mariaje dezastruoase a actriței care te-a cucerit. Bărbatul...
Viața marcată de abuzuri și mariaje dezastruoase a actriței care te-a cucerit. Bărbatul celebru pe care l-a considerat iubirea vieții ei
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru...
„Am spart gheața! România merită în Schengen”. Austria acceptă ridicarea granițelor aeriene pentru România, cu câteva condiții
Secretul cele mai delicioase piftii a fost împărtășit de Jamila: „Din acest motiv...
Secretul cele mai delicioase piftii a fost împărtășit de Jamila: „Din acest motiv nu ne iese”. Trucul de care trebuie să ții cont
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română