Ludovic Orban taie în carne vie: „E posibil să fie redus numărul de angajați în sectorul public”

Bogdan Solomon   
în HotNews
30/11/2020, 06:42
Ludovic Orban taie în carne vie: „E posibil să fie redus numărul de angajați în sectorul public”
Ludovic Orban anunță reducerea numărului de angajați din sectorul public. Sursa foto: hepta.ro

Dacă vor ieși victorioși în alegerile din 6 decembrie, liberalii iau în calcul reducerea numărului de angajați din sectorul public. Potrivit premierului Ludovic Orban, sistemul de evaluare a funcționarilor publici va fi îmbunătățit, astfel încât să existe o diferențiere clară între cei care au rezultate și cei care sunt obișnuiți să se facă că muncesc”.

Totodată, acesta îi asigură pe români că viitorul Guvern își propune să crească veniturile, inclusiv pe cele ale bugetarilor, însă nu pe modelul Partidului Social Democrat, care „a întors practic piramida cu vârful în jos”.

Creşterile din sectorul public trebuie să urmeze creşterile din sectorul privat, pentru că sustenabilitatea unor salarii în sectorul public, a unor cheltuieli în sectorul public, trebuie să fie dată de puterea economică care duce la veniturile pe care le colectează bugetul de stat”, susține șeful Executivului.

Ludovic Orban vrea să reducă numărul angajaților din sectorul public

Obiectivul programului nostru de guvernare este creşterea veniturilor românilor, indiferent dacă veniturile provin din salarii în mediul privat sau salarii în sectorul public, pensii, sau dividente sau alte categorii de venituri, venituri din drepturi de autor.

Obiectivul nostru este creşterea acestor venituri. Sigur că întotdeauna creşterea în sectorul public trebuie să urmeze creşterii din sectorul privat – asta este o regulă. Din păcate, PSD la noi a întors practic piramida cu vârful în jos.

Creşterile din sectorul public trebuie să urmeze creşterile din sectorul privat pentru că sustenabilitatea unor salarii în sectorul public, a unor cheltuieli în sectorul public trebuie să fie dată de puterea economică care duce la veniturile pe care le colectează bugetul de stat. Ne dorim un stat modern, digitalizat, cu spirit antreprenorial şi un partener al iniţiativelor venite din societate.

Simplificarea, debirocratizarea, digitalizarea va reduce probabil numărul de funcţionari în anumite domenii.  Dacă va fi necesar, vom optimiza structurile instituțiilor publice, mai scăpăm de unii care nu-și fac treaba.

Oricum trebuie să facem un audit, o evaluare a instituțiilor publice și în mod evident e posibil să fie redus numărul de angajați în sectorul public. Dar să stea liniștit orice angajat care își face treaba într-o instituție publică, nu este în pericol.

Sunt în pericol cei care au fost obișnuiți să se facă că muncesc, dar aici îi transmit oricărui funcţionar care îşi face treaba, care este pregătit, că nu trebuie să se simtă în pericol. Cine nu-şi face treaba trebuie să plece din administraţie, este un lucru normal şi firesc.

Vrem inclusiv să îmbunătăţim sistemele de evaluare a performanţelor funcţionarilor publici, astfel încât să-i recompensăm pe aceia care au rezultate, care sunt corecţi, care îşi fac treaba bine şi să-i descurajăm pe cei care merg pe principiul ”Timpul trece, leafa merge”.

Digitalizarea în sine îţi dă nişte instrumente, inclusiv pentru conducătorii de instituţii publice, cu care poţi foarte bine să ştii ce fac efectiv funcţionarii din instituţia pe care o conduci”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Închide ×