News

Lukașenko acuză SUA că împing Europa într-un război cu Rusia. „Mâine va fi Moldova, Polonia sau România”. MAE: „Nu poate fi ignorat rolul de complice al Belarusului”

Președintele Lukașenko susține că scopul Washingtonului este distrugerea Ucrainei și a Belarusului, dar și slăbirea Rusiei
18.09.2022 | 15:19
Lukasenko acuza SUA ca imping Europa intrun razboi cu Rusia Maine va fi Moldova Polonia sau Romania MAE Nu poate fi ignorat rolul de complice al Belarusului
Lukașenko, acuzații la adresa SUA în conflictul pornit de Rusia. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT
18-09-2022
12:18

MAE: „Nu poate fi ignorat rolul de complice al Belarusului”

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat duminică după declarațiile președintelui Aleksandr Lukașenko, catalogând afirmațiile acestuia drept „inacceptabile”. De asemenea, ministrul de externe Bogdan Aurescu a precizat că însărcinatului cu afaceri al Belarus în România a fost convocat la minister.

Mai mult, într-un comunicat de presă, MAE a transmis că, în privința acestui subiect, nu trebuie ignorat „rolul de complice al Rusiei” jucat de statul Belarus.

„Ca urmare a declaraţiilor făcute de liderul belarus Aleksandr Lukaşenko la un eveniment public în cursul zilei de sâmbătă, 17 septembrie, ocazie cu care acesta a menţionat, printre altele, că Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei şi că şi alte state, inclusiv România, ar urma să fie direct implicate, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus convocarea la sediul MAE a însărcinatului cu afaceri a.i. al Belarus în România pentru a i se comunica următoarele elemente de poziţie: Astfel, partea română respinge ferm astfel de afirmaţii inadmisibile, care alimentează retorica bazată pe apel la forţă şi ameninţarea cu forţa în relaţiile internaţionale.

De asemenea, nu poate fi ignorat rolul şi responsabilitatea internaţională ale Belarusului în calitate de complice al Rusiei în susţinerea războiului de agresiune împotriva Ucrainei”, arată comunicatul de presă al MAE.

Nu în ultimul rând, MAE a subliniat că România este stat membru al NATO şi beneficiază, în cel mai înalt grad, de toate garanţiile de securitate.

„Totodată, MAE reamintește că România este stat membru al NATO și beneficiază, în cel mai înalt grad, de toate garanțiile de securitate care decurg din acest statut în conformitate cu clauza de apărare colectivă din art.5 al Tratatului Atlanticului de Nord, NATO fiind cea mai puternică alianță politico-militară din istorie”, se mai arată în comunicatul MAE.

Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului, a acuzat Washingtonul că urmărește împingerea Europei spre un conflict militar cu Rusia pe teritoriul Ucrainei, subliniind că la rând ar putea urma Moldova sau România.

Lukașenko acuză Statele Unite

Fără a pomeni cine anume declanșat războiul din Ucraina, Aleksandr Lukașenko a acuzat Statele Unite că urmăresc distrugerea Belarusului și slăbirea Rusiei prin implicarea Europei într-un conflict armat cu Moscova pe teritoriul Ucrainei.

ADVERTISEMENT

„Statele Unite împing Europa într-o confruntare militară cu Rusia pe teritoriul Ucrainei. Ei nu își ascund planurile. Contractele au fost deja încheiate pentru anii următori. Adică Ucraina va fi distrusă până la pământ. Și obiectivul este să slăbim Rusia și să distrugem Belarus”, a spus acesta sâmbătă, la un forum patriotic de pe Arena Minsk dedicat Zilei Unității Naționale.

Mai mult, Lukașenko a susținut că Statele Unite nu doar că sunt instigatorii tuturor conflictelor din regiune, dar au și cel mai mult de câștigat inclusiv prin slăbirea Europei. În plus, acesta a susținut că după Ucraina ar putea deveni victimele unui scenariu similar Moldova sau România.

ADVERTISEMENT

„America este singura țară care beneficiază de ceea ce se întâmplă aici: pune Europa la locul ei și înlătură concurenții. Azi Ucraina – mâine va fi Moldova sau țările baltice, Polonia sau România. Statele duc un război în Kosovo, încercând să facă presiune asupra Serbiei, aruncând cărbuni într-un conflict mocnit în Karabakh, tulburând apele din Siria”, a mai declarat președintele Belarusului, care a avertizat că, pentru prima oară de la încheierea Războiului Rece, umanitatea se află în pragul unui război nuclear.

Acesta a comentat că liderii acestor state sunt naivi în credința lor că își vor putea apăra interesele într-o ordine internațională dominată de SUA. Acesta a comparat acest scenariu cu perioada de dinainte de Al Doilea Război Mondial vorbind de Polonia, fără însă a menționa și invazia Rusiei asupra acestei țări.

ADVERTISEMENT

“Vă mai amintiți zilele în care toată lumea pupa cizmele Germaniei fasciste și ale lui Hitler? Conducerea Poloniei se umilea mai mult decât oricine altcineva. Și la ce a dus asta? La începutul lunii septembrie, în doar două săptămâni, Polonia a încetat să mai existe, Este păcat că vecinii noștri nu au învățat lecțiile istoriei”, a declarat Lukașenko.

Omenirea în pragul unui război nuclear

Președintele Belarusului, statul aliat al Moscovei în acest conflict, în care a oferit o bază pentru trupele ruse care au atacat Kievul în luna februarie dar care a evitat să se implice activ militar, a acuzat tot Statele Unite pentru că au adus omenirea în pragul unui conflict nuclear.

ADVERTISEMENT

Acesta a spus că Washingtonul că este prezent în “toate conflictele politice semnificative”, ignorând în același timp “contradicțiile sale interne, aflate în pragul unei confruntări civile”.

“Prezint faptele. Lumea și-a pierdut mințile și este pe cale să explodeze. Cum se va sfârși totul? Oamenii obișnuiți, departe de politică, se gândesc din ce în ce mai mult la cum se va sfârși. Pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece, omenirea se află în pragul unui conflict nuclear”, a adăugat președintele statului Belarus.

În concluzie, Lukașenko a îndemnat poporul belarus să dea dovadă de “maturitate națională” pentru a răspunde la provocările geopolitice ale secolului XXI “ca un front unit”.

“În urmă cu o sută de ani, la începutul secolului XX, tânăra republică belarusă nu avea puterea de a se apăra. Astăzi, nu numai că vom apăra protecția vechilor noastre frontiere naționale, ci le vom menține!”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT