News

“Luminile cutremurelor”, observate pe cer înainte de seismul catastrofal din Maroc: “Sunt cu siguranță reale”

Un astfel de fenomen a fost sesizat și înainte de producerea seismului din Turcia, din februarie 2023. Ce spun cercetătorii.
14.09.2023 | 21:30
Luminile cutremurelor observate pe cer inainte de seismul catastrofal din Maroc Sunt cu siguranta reale
“Luminile cutremurelor”, observate pe cer înainte de seismul Maroc. Sursa foto: CNN
ADVERTISEMENT

“Luminile cutremurelor” au fost observate pe cer înainte de seismul produs în seara zilei de 8 septembrie în Maroc. Fenomenul a fost semnalat de oameni, iar în spațiul online au apărut imagini care au stârnit un val de reacții din partea internauților.

“Luminile cutremurelor”, observate pe cer înainte de seismul din Maroc

Mulți dintre aceștia, adepți ai teoriilor conspiraționiste, au susținut idei năstrușnice. Însă, cercetătorii susțin că astfel de lumini neobișnuite, care apar înaintea cutremurelor de amploare, sunt observate de secole.

ADVERTISEMENT

Un astfel de fenomen a fost sesizat și cu puțin timp înainte de producerea seismului din Turcia, din luna februarie 2023. Deși încă nu există un consens cu privire la ceea ce influențează acest fenomen, oamenii de știință încearcă să strângă informații relevante.

În acest sens, echipa lui John Derr, un geofizician care a lucrat la US Geological Survey, a studiat 65 de seisme din America și Europa. Unele dintre acestea datează încă din anul 1.600. Potrivit experților, 80 de apariții EQL (prescurtarea „luminilor cutremurelor”) au fost observate înainte de seismele cu magnitudini mai mari de 5 grade.

ADVERTISEMENT

Care ar putea fi cauzele acestui fenomen

John Derr susține că acestea „sunt cu siguranță reale”. De altfel, Friedemann Freund, un colaborator al geofizicianului, vine cu anumite explicații. El spune care ar fi cauzele probabile a apariției luminilor. Fenomenul ar putea fi influențat de „stresul mecanic” la care sunt supuse anumite defecte sau impurităţi din cristalele din roci.

În momentul tensiunilor tectonice, „acestea se sparg instantaneu şi generează electricitate. Roca este un izolator care, atunci când este solicitat mecanic, devine un semiconductor”, potrivit cercetătorului, notează News.ro.

ADVERTISEMENT

“Înainte de cutremure, volume uriaşe de rocă – sute de mii de kilometri cubi de roci din scoarţa terestră – sunt solicitate. Tensiunile provoacă deplasarea granulelor, a formaţiunilor minerale, una în raport (cu) cealaltă”.

“Este ca şi cum ai porni o baterie. Generând sarcini electrice care pot circula din rocile tensionate în şi prin rocile netensionate. Încărcăturile se deplasează rapid, cu până la 200 de metri pe secundă”, spunea acesta.

ADVERTISEMENT

Deși încă nu există o cauză clară a producerii acestui fenomen, Friedemann Freund crede că, în viitor, „luminile cutremurelor” ar putea ajuta la anunțarea seismelor puternice înainte ca acestea să se producă.

 

ADVERTISEMENT
Tags: