News

Lunea Albă din Săptămâna Luminată, ziua în care se deschid porţile Raiului. Însemnătatea celei de-a doua zi a Paştelui

20.04.2020 | 07:30
Lunea Alba din Saptamana Luminata ziua in care se deschid portile Raiului Insemnatatea celei dea doua zi a Pastelui
ADVERTISEMENT

Creștinii ortodocși din toată lumea au intrat în Săptămâna Luminată, lumina sfântă fiind simbolul Învierii lui Iisus Hristos. În Lunea Albă, așa cum este denumită prima zi de luni după Paște, se respectă o serie de tradiții din vremuri străvechi.

Obiceiuri și Tradiții din Lunea Albă

Tradițiile și obiceiurile de Înviere sunt sfinte și respectate de toți creștinii, însă puțină lume cunoaște cu adevărat obiceiurile specifice din Lunea Albă, a doua zi de Paște.

ADVERTISEMENT

Astfel, în Lunea Albă are loc „umblarea cu pască”, adică vizitarea rudelor apropiate în vederea vestirii Învierii lui Iisus Hristos. În mod normal finii se duc în vizită la nași cu colaci, pască și ouă roșii, în timp ce copiii își vizitează părinții. În urmă cu mulți ani, nașii mergeau împreună cu finii la hora satului.

Din păcate, din cauza epidemiei de coronavirus, în acest an această tradiție nu va putea fi respectată.

ADVERTISEMENT

O altă tradiție importantă, specifică acestei zile, e stropirea cu apă. Se pare că acest ritual are la origine povestea despre o fată evreică ce a leşinat la auzul veștii învierii lui Hristos, fiind readusă în simţiri de nişte tineri ce au stropit-o cu apă.

Obiceiul este cel mai des întâlnit în Transilvania, unde bărbații merg la „udat” fetele cu parful. În schimb, primesc de băut.

ADVERTISEMENT

Învierea Domnului Iisus Hristos înseamnă pentru toți credincioșii că Raiul s-a deschis pentru toate sufletele pierdute de la Adam și Eva până la venirea Mântuitorului. Mai mult, se crede că cine moare în aceas zi nu mai trece prin Judecata de Apoi și ajunge în Rai. Se spune în popor că Săptămâna Luminată este consacrată morţilor. Aceasta este denumită şi Săptămâna Blajinilor sau Paştile Morţilor. Cei care mor în ziua de Paşti şi în prima săptămână de după Paşti merg direct în rai, indiferent de păcatele pe care le-au comis, pentru că lumina şi uşile raiului sunt deschise, iar cele ale iadului sunt închise, potrivit unor credinţe populare.

O altă tradiție importantă spune că oamenii trebuie să stropească casa cu agheazmă și să ofere de băut rudelor. În vestul țării există un ritual special, numit Jocul Lioarelor. Fetele tinere fac jurământ că se vor ajuta una pe cealaltă de acum încolo, o promisiune de prietenie pe viaţă.

ADVERTISEMENT

Totodată, credincioșii aprind lumânări pentru a alunga spiritele rele, focul având un rolul de îndepărta aceste spirite malefice care vor să ducă omul spre pierzanie.

ADVERTISEMENT