Life

Lunea Mare 2023. Ce nu se face în prima zi din Săptămâna Patimilor

Lunea Mare 2023. Ce este interzis să faci în prima zi a Săptămânii Patimilor și ce tradiții respectă credincioșii ortodocși.
10.04.2023 | 07:00
Lunea Mare 2023 Ce nu se face in prima zi din Saptamana Patimilor
Lunea Mare 2023. Sursa foto/Doxologia.ro Fotomontaj/Fanatik.ro
ADVERTISEMENT

Lunea Mare 2023 reprezintă prima zi din Săptămâna Mare, înainte de Paște. Este o zi specială din ultima săptămână de post. Se țin slujbe speciale la care credincioșii participă și încep să se pregătească pentru Învierea Domnului.

Ce este Lunea Mare din Săptămâna Patimilor

Lunea Mare este considerată a fi prima zi a Patimilor lui Iisus. Creștinii merg la Biserică, unde preotul aduce în față icoana lui Iosif, care a fost vândut de frații săi în Egipt. La slujbă se citește istoria vieții lui Iosif, pentru că amintește de felul în care Iisus Hristos a fost vândut de Iuda. Lunea Mare 2023 este a treia zi a Săptămânii Mari la ortodocși după Sâmbăta lui Lazar și Duminica Floriilor.

ADVERTISEMENT

În Lunea Mare se face referire şi la smochinul care s-a uscat, pentru că evanghelişti Matei şi Marcu adaugă după întâmpinarea Domnului cu stâlpări în Ierusalim această minune. Marcu spune: “Iar a doua zi, ieşind ei din Betania, Domnul a flămânzit. Şi văzând un smochin de departe, având frunze, a mers să vadă de va găsi ceva în el.

Venind la el, n-a găsit nimic decât frunze, că nu era încă vremea smochinelor. Şi a zis Iisus smochinului: ‘Nimeni să nu mai mănânce rod din tine în veac’”, conform creștinortodox.ro

ADVERTISEMENT

Semnificații și tradiții de Lunea Mare

În Lunea Mare 2023, în Biserică se vor oficia în fiecare seară Deniile. FANATIK vă reamintește că fiecare zi are o semnificație aparte, în care credincioșii rememorează evenimentele din ultimele zile din viața de pe Pământ a Mantuitorului, înainte de Sfânta Înviere.

Tot din ziua de luni, este necesar ca ortodocşii să ţină post, până la slujba de Înviere. Mai mult decât atât, unii credincioşi ţin un post şi mai aspru în această săptămână. Ei aleg să nu mănânce nimic, de la răsărit şi până la apus.

ADVERTISEMENT

De asemenea, tradiţia religioasă recomandă abstinenţa conjugală în Săptămâna Mare. Așadar, este recomandată și o curățenie trupească pe lângă cea sufletească.

Lunea Mare este una de introspecție și de pregătire spirituală pentru Învierea Domnului. Aceasta este prima zi în care Iisus a pătimit pentru păcatele noastre. Așadar, este indicat să privim mai adânc în sufletul nostru și să ne conectăm la divinitate prin post și rugăciune.

ADVERTISEMENT

Ce înseamnă, de fapt, denie

Cuvântul denie vine de la cuvântul slavon “vdenie” și înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. Mai exact, Denia este Utrenia de a doua zi și se săvârșește seara, în ajun. Utrenia, una dintre cele mai vechi slujbe ortodoxe, cu rădăcini în cultul iudaic.

Denia din Lunea Mare la transmite credincioșilor că Iisus se adresează tuturor oamenilor. Mântuitorul îi îndemnă să folosească în mod util orice moment al vieții lor. Așa cum a spus și Evanghelistul Luca, această pildă simbolizează că Iisus Hristos răsplătește totdeauna binele.

Obiceiuri și superstiții în Lunea Mare din Săptămâna Patimilor

În Lunea Mare se începe curățenia de Paște. Totul se aerisește, se spală rufe, se calcă. Se spune că și curățenia din Săptămâna Mare se face ca să scăpăm de toate relele care s-au adunat în iarnă, se dă cu var se spală totul.

Gospodinele încep să cumpere tot ce este necesar pentru masa de Paşte. Apoi, în zilele următoare să gătească bucatele tradiţionale pentru Învierea Mântuitorului.

Femeile vor vopsi joi ouăle, iar vineri sau sâmbătă vor prepara cozonacii și tradiționala pască. O altă superstiție spune că nu e bine să te prindă Paștele cu casa murdară, deoarece casa se va înfuria și va arunca cu blesteme asupra familiei.

Ce să nu faci în Săptămâna Patimilor

Săptămâna Patimilor este o perioadă cu o puternică încărcătură religioasă. De aceea, credincioșii respectă o serie de tradiții și obiceiuri, unele spuse de Biserică, altele moștenite din moși strămoși.

În Săptămâna Mare, fiecare zi are o semnificaţie aparte. Tradiţiile acestei săptămâni sunt reculegerea, postul, curăţenia trupească şi spirituală, dar și iertarea semenilor.

Credinţele populare spun că în Săptămâna Mare nu se lucrează. Există și o altă credință conform căreia cine îşi dă ultima suflare în Săptămâna Mare va merge în iad, pentru că „Raiul este închis”.

Se mai spune că în Joia Mare nu este bine să dormi, iar cei care fac acest lucru vor rămâne leneşi tot anul. În Vinerea Mare nu este bine să se mănânce urzici sau oţet. Când a fost răstignit pe cruce, Mântuitorul a fost bătut cu urzici, iar când a cerut să bea apă i s-a dat oțet.

ADVERTISEMENT