News

Lup filmat urmărind o mamă cu copilul în cărucior într-o stațiune de schi din Italia. Reacția autoritățile Video

Imaginile cu un lup ce pare că urmărește o femeie cu un copil în cărucior într-o stațiune de schi din nordul Italiei au creat un val de panică în rândul populației
10.02.2024 | 17:26
Lup filmat urmarind o mama cu copilul in carucior intro statiune de schi din Italia Reactia autoritatile Video
Alertă într-o stațiune din nordul Italiei. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Imaginile din Italia, cu lupul care pare că urmărește o femeie cu un copil în cărucior, publicare în urmă cu două săptămâni pe rețelele de socializare au creat o mică isterie în rândul localnicilor și turiștilor. Cazul a creat atâtea discuții încât incidentul a fost numit în presa italiană „cazul lupului încrezător din Pozza di Fassa”.

Lup filmat urmărind o mamă cu copilul în Italia

Incidentul a ajuns în atenția publicului în urmă cu două săptămâni atunci când înregistrarea cu „lupul încrezător” a fost publicată inițial pe rețelele de socializare iar apoi a fost preluată de către presa locală. Pe filmare se poate observa cum un lup, ce se află în apropierea unei pârtii de schi, pare că se ține după o femeie cu un copil în cărucior.

ADVERTISEMENT

La vederea animalului, femeia grăbește pasul, însă lupul pare că încearcă să se țină după ea pentru o scurtă perioadă, dar își pierde interesul imediat. Incidentul a fost filmat în Pozza di Fassa, o localitate aflată la 1.400 de metri altitudine, în provincia Trentino din nordul Italiei.

Paolo Scarian, un localnic care administrează o pagină de Facebook unde sunt publicate în mor regulat astfel de clipuri spune că incidentul nu reprezintă o noutate. Acesta este de părere că de vină pentru situația periculoasă în care s-a ajuns sunt oamenii care hrănesc aceste animale.

ADVERTISEMENT

„Noi furnizăm informații de ani de zile. Cu ajutorul grupului nostru, povestim despre situația din văile noastre, care nu a făcut decât să se înrăutățească. În ciuda numeroaselor videoclipuri publicate, în care lupii sunt hrăniţi de oameni în locuri publice și din acest motiv au devenit foarte îndrăzneţi, instituțiile nu au intervenit niciodată. Care este rezultatul? Că acum ne aflăm în Valea Fassa cu un specimen care nu este doar îndrăzneţ, ci și periculos”, a declarat acesta în presa locală.

Ce spun experții în conservarea faunei

Experții în conservarea faunei, citați în presa din Italia, au precizat că acest episod arată un animal care s-a obișnuit cu prezența oamenilor. În opinia acestora, vina pentru răspândirea acestui tip de comportament în rândul acestor animale periculoase o poartă oamenii care le hrănesc.

ADVERTISEMENT

„Lupul văzut în Pozza di Fassa rătăcind în apropierea unei pârtii de schi, în apropierea turiștilor și a schiorilor, pare destul de speriat și nesigur. Mai mult, exemplarul s-a îndepărtat apoi fără să manifeste un comportament de prădător.

Prin urmare, pare a fi un animal încrezător care, cel mai probabil, a fost obișnuit cu contactul cu oamenii. În plus, din mărturia video care circulă pe canalele de socializare, lupul poate fi văzut șchiopătând, ceea ce sugerează că ar putea fi rănit”, se arată într-un comunicat de presă al ENPA, o organizație pentru protejarea animalelor din Italia.

ADVERTISEMENT

O poziție similară au avut și cei de la WWF Italia.

„Cazul lupului din Pozza di Fassa, în Trentino, filmat zilele trecute pe pârtiile de schi în timp ce se apropia de unele persoane, a reaprins alarmismul și controversele. Acest episod ne prezintă, din păcate, un fenomen în expansiune: apariția comportamentului „obișnuit” și „încrezător” al unor lup (dar fenomenul privește și alte specii sălbatice), cauzat în majoritatea cazurilor de comportamentul uman incorect, precum hrănirea voluntară și/sau gestionarea defectuoasă a deșeurilor organice în apropierea centrelor locuite.

Obișnuirea este pierderea răspunsului la un stimul (în acest caz la prezența umană) de către un animal, ceea ce implică, prin urmare, pierderea neîncrederii sale naturale față de oameni”, se arată într-un comunicat al organizației de conservare a faunei.

ADVERTISEMENT
Tags: