News

Video. Urşii s-au apropiat la doar 12 km de municipiul Buzău. Oamenii sunt terorizaţi de animale, s-au emis zece mesaje Ro-Alert în patru zile

Urşii au devenit o prezenţă constantă în apropierea municipiului Buzău, spre disperarea localnicilor, care îşi văd ameninţate gospodăriile de atacurile lor.
07.05.2023 | 13:56
Video Ursii sau apropiat la doar 12 km de municipiul Buzau Oamenii sunt terorizati de animale sau emis zece mesaje RoAlert in patru zile
Urşii s-au apropiat de Buzău
ADVERTISEMENT

Urşii sunt un pericol nu numai în zonele de munte, dar chiar şi cei de la câmpie ar trebui să se teamă. Este cazul locuitorilor comunei buzoiene Merei, aflate la o altitudine de numai 139 de metri şi la o distanţă de doar 14 km de municipiul Buzău.

Zece mesaje Ro-Alert referitoare la urs, în doar patru zile

Sâmbătă, un urs a ajuns pe ulițele din satul Nenciulești, comuna Merei, la 12 km de orașul Buzău. Localnicii au primit un mesaj Ro-Alert în care era semnalată prezenţa animalului.

ADVERTISEMENT

Ulterior, doi săteni au reuşit să filmeze animalul, care, după cum se poate vedea pe imaginile video, este un pui de urs. Foarte probabil şi ursoaica se afla în apropiere, pentru că prezenţa animalelor a fost semnalată în zonă şi săptămânile trecute.

Publicaţia locală buzoiană sansanews.ro scrie că în ultimele patru zile ale lunii aprilie au fost înregistrate la 112 nu mai puţin de şase apeluri care semnalau prezența ursului la Merei, Vernești și Berca, toate fiind comune învecinate.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a emis zece mesaje de tip RO-ALERT care avertizau cu privire la prezența ursului în zone locuite și la măsurile de siguranță pe care trebuie să le adopte oamenii.

În aceste condiţii, furia localnicilor continuă să crească, aceştia fiind nemulţumiţi de faptul că autorităţile se mulţumesc doar să semnaleze prezenţa urşilor, fără a face nimic pentru a-i alunga din preajma zonelor populate.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, primarul comunei Merei, Ștefan Chircă, spune că există un acord pentru a transfera ursul în altă parte. “O să vedem dacă putem să îl tranchilizăm și să-l ducem la Harghita. Avem acordul celor de la Harghita, dar ne trebuie și transportul care e contra cost. Ei vin, dar trebuie s-avem ursul, că, altfel, plătim transportul fără să-l preia”, a declarat acesta.

Inventarierea anuală arată însă că numărul urșilor din judeţul Buzău a crescut cu peste o sută în anul 2022. În plus, statistica de la începutul anului indică o creștere a numărului de atacuri în gospodării, pagubele fiind estimate la 125.140 de lei.

ADVERTISEMENT

Totuşi, în această săptămână, la Prefectura Buzău s-a primit o sesizare potrivit căreia ar exista un ONG care ar hrăni urşii, acesta fiind motivul pentru care ei ar coborî din pădure atât de aproape de sate. Poliţia face verificări cu privire la această sesizare.

ADVERTISEMENT