News

MAE le cere românilor să părăsească imediat sudul Libanului. “Manifestaţi atenţie deosebită!”

MAE a transmis o avertizare de călătorie pentru Liban şi îi cheamă urgent în ţară pe cetăţenii români care se află în zona de conflict.
21.10.2023 | 12:37
MAE le cere romanilor sa paraseasca imediat sudul Libanului Manifestati atentie deosebita
Imagine de săptămâna aceasta, de pe străzile din Beirut Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Conflictul din Israel şi Gaza şi riscul escaladării sale a determinat Ministerul Afacerilor Externe să emită o recomandare fermă românilor, de a părăsi imediat zonele din sudul Libanului, regiunea din sudul râului Litani.

Recomandarea MAE vizează în mod special sudul Libanului

Recomandarea se bazează pe confruntările armate recente din zona de frontieră libanezo-israeliană, unde ciocnirile între teroriştii grupării Hezbollah şi soldaţii israelieni sunt foarte violente.

ADVERTISEMENT

“Ministerul Afacerilor Externe a actualizat avertismentul de călătorie pentru Republica Libaneză, în contextul deteriorării situației de securitate din regiune. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că, în contextul deteriorării situației de securitate din regiune, a fost actualizat avertismentul de călătorie pentru Republica Libaneză, disponibil la https://www.mae.ro/node/2896.

Astfel, MAE recomandă ferm părăsirea imediată a zonelor din sudul Libanului (regiunea din sudul râului Litani), având în vedere confruntările armate recente din zona de frontieră libanezo-israeliană.

ADVERTISEMENT

Totodată, MAE recomandă evitarea tuturor călătoriilor în Liban, iar cetățenilor care se află deja în Liban, evaluarea cu responsabilitate a necesității rămânerii pe teritoriul acestui stat”, se arată în comunicatul MAE.

Români care se află în Liban pot solicita asistență Ambasadei României la Beirut, apelând numerele de telefon +961 5 924 849, +961 5 920 432, +961 5 920 452. În acelaşi timp, românii care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, pot apela direct numărul de urgență +961 76 775 503.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, sâmbătă, Israelul și-a sfătuit cetățenii să nu călătorească în Iordania și Egipt și le-a cerut celor care se află în aceste două țări să plece imediat, potrivit unei declarații din biroul primului ministru Benjamin Netanyahu.

„Israelul și-a ridicat în continuare avertismentul de călătorie pentru Maroc la nivelul 3, sfatul fiind de a se renunţa la orice călătorie neesențială în această țară”, se mai arată în comunicarea de la Ierusalim.

ADVERTISEMENT

“Având în vedere războiul în desfășurare, am asistat la o creștere semnificativă a protestelor anti-Israel în ultimele zile în țări din întreaga lume, în special în țările arabe din Orientul Mijlociu. Se manifestă ostilitate și violență împotriva simbolurilor evreiești și israeliene”, a mai transmis biroul premierului Netanyahu.

ADVERTISEMENT