News

Mai multe produse ”bio” cu etichetă falsă în magazine. Ce trebuie să urmărim când facem cumpărăturile

În ultimii ani, în magazine au apărut foarte multe produse ”bio” cu etichetă falsă. Specialiștii ne spun ce trebuie să urmărim când facem cumpărăturile.
12.05.2023 | 22:38
Mai multe produse bio cu eticheta falsa in magazine Ce trebuie sa urmarim cand facem cumparaturile
Comisarii europeni, avertisment privind unele produse cu falsă etichetă ”bio” din magazine. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Tot mai multe produse ”bio” cu etichetă falsă apar în marile magazine din țara noastră și din toată Uniunea Europeană. Ce trebuie să urmărim când facem cumpărăturile pentru a nu cădea în plasa impostorilor.

Comisarii europeni, avertisment privind unele produse cu falsă etichetă ”bio” din magazine

La ora actuală, nu mai există supermarketuri în țară care să nu aibă zone în care sunt puse în vânzare produsele ”bio”. Dată fiind această aparentă ”calitate”, aceste produse sunt mult mai scumpe decât cele normale.

ADVERTISEMENT

Găsim în comerț de la mâncare până la produse de curățenie, decorațiuni, haine, bijuterii și chiar electrocasnice. Specialiștii atrag atenție că, în unele cazuri, eticheta nu reflectă realitatea. Mulți oameni sunt păcăliți și dau bani în plus pentru produse pe care le consideră diferite.

Realitatea zilelor noastre ne spune că există foarte mulți comercianți care vor doar să înșele clienții. Acest aspect este recunoscut și de comisarii europeni. Ei au venit și cu o înăsprire a regulilor. Un raport adoptat de Parlamentul European spune că o firmă nu poate să își facă reclamă dacă nu are şi dovezi.

ADVERTISEMENT

Acest regulament spune că magazinele nu mai au voie să folosească termeni ca “ecologic”, “natural”, “biodegradabil” sau “eco”, dacă pe etichetă nu sunt trecute și dovezile aferente.

Vorbim de certificările pe care companiile le-au obținut. Ele dovedesc că produsele lor sunt în mod realist prietenoase cu natura sau au fost obţinute prin metode naturale fără chimicale.

ADVERTISEMENT

La ce trebuie să fie atenți cetățenii care caută produse ”bio”

Rafturile marilor supermarketuri sunt pline de fructe şi legume bio extrem de scumpe. Grav este faptul că unele produse nu au certificări care să ateste această caracteristică.

Cetățenii pot însă ușor să verifice dacă un astfel de produs este ”bio”. Când vorbim de alimente, un astfel de produs trebuie să aibă sigla “ae”. Aceasta garantează că acel produs provine din agricultură ecologică. Mai trebuie verificate: certificarea dată de ministerul agriculturii, sau logo-ul Uniunii, frunzulița cu stele, plus numele și codul organismului de control, notează Știrile ProTV.

ADVERTISEMENT

Clienții sunt ușor induși în eroare de acele companii care introduc, strategic, formularea ”bio” în denumirea unui produs. ”Au apărut produse ce au introdus în numele propriul al produsului cuvântul bio, creând confuzie.

Vom iniția la nivelul săptămânii viitoare, deja am purtat discuții, cu cei de la înregistrarea mărcilor, pentru a stabili clar că în compoziția numelui acestora nu pot apărea cuvinte ce sugerează consumatorului caracteristici pe care, de fapt, produsul nu le are”, spune Horia Constantinescu, președintele ANPC.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone....
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone. De când revine căldura
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de...
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de ani: "Tot am mai încercat, dar nu pot!"
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar...
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor...
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor încep să se concretizeze