News

Mai mulți oameni cu handicap, sclavi în Giurgiu: ”Mi-a spus că mă va lega de mașină și mă va târî în urma ei”

Un nou caz de sclavie modernă în România, de data aceasta în Giurgiu. Cel puțin 6 victime, cu handicap, au fost puse la munci grele și au trăit în condiții groaznice.
06.02.2024 | 21:14
Mai multi oameni cu handicap sclavi in Giurgiu Mia spus ca ma va lega de masina si ma va tari in urma ei
Mai mulți oameni cu handicap, sclavi în Giurgiu: ”Mi-a spus că mă va lega de mașină și mă va târî în urma ei”
ADVERTISEMENT

DIICOT a descoperit o familie din localitatea Goștinari, Giurgiu, care racola persoane vulnerabile, cu handicap mintal, pe care le ținea drept sclavi. Oamenii erau puși să muncească din greu, fără a primi bani. Mai mult, aceștia trăiau în condiții mizere. Una dintre victime, un bărbat, a povestit cum a fost racolat în 2021 din localitatea Drăgășani.

6 persoane cu handicap au fost puse la munci grele, în Giurgiu

A fost de fapt prostit de doi indivizi, tată și fiu, care i-au promis un loc de muncă bine plătit. În momentul în care cădeau în capcană, oamenilor li se luau documentele și erau obligați să muncească din greu, să dea de mâncare la animale, să taie lemne sau orice altă muncă de care suspecții aveau nevoie.

ADVERTISEMENT

Conform Antena 3, victimele mâncau o dată pe zi deloc și lucrau 12 ore pe zi. Mai mult, oamenii dormeau 3-4 ore pe noapte, fiind loviți constant. Deși erau mințiți că vor primi cândva bani, oamenii au rămas sclavi. Anchetatorii au anunțat că în urma descinderilor au recuperat două persoane care erau ținute în sclavie.

”La data de 06.02.2024, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane au pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară, pe raza judeţului Giurgiu, într-o cauză privind săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane în formă continuată”, au anunțat reprezentanții DIICOT.

ADVERTISEMENT

Anchetatorii au stabilit că gruparea infracțională practica sclavia începând cu 2021, iar în total au existat șase astfel de victime. ”Astăzi, în urma percheziţiei domiciliare efectuate la locuinţa suspecţilor, două dintre persoanele vătămate au fost găsite adăpostite în condiţii precare de igienă şi având probleme evidente de sănătate, de natură fizică şi psihică”, au explicat anchetatorii.

Sclavii din Giurgiu au trecut prin momente cumplite

Oamenii obligați să fie sclavi au vorbit pentru Antena 3 despre această experiență cumplită. Unul dintre el a povestit cum majoritatea victimelor au fost racolate din gări. ”Camera era construită din scândură de lemn, având un acoperiș din folie de plastic și neavând ușă. Avea un geam, însă bătea vântul și când ploua intra apa.

ADVERTISEMENT

În cameră era un pat în care dormeam eu, o saltea din burete pe care dormea Cristi și se afla la nivelul solului și o masă și două scaune… încălzeam apă într-un tuci și cu ajutorul unei căni mă spălam în curte într-un loc mai ferit, cam o dată pe săptămână”, și-a adus aminte unul dintre bărbații eliberați de mascați.

O altă persoană a povestit cum s-a temut să părăsească gospodăria, pentru că era amenințat cu lucruri groaznice. ”Eram supravegheat constant, întreaga familie având grijă ca eu să nu părăsesc incinta… În puținul timp liber pe care îl aveam, nu aveam voie să ies din gospodărie, deși simțeam nevoia să ies la o plimbare.

ADVERTISEMENT

Nicu mi-a spus că dacă voi pleca de la gospodărie mă va lega de mașină și mă va târî în urma ei”, explică omul. Acum, posesorii de sclavi au fost reținuți și vor trebui să răspundă în fața legii pentru faptele lor.

ADVERTISEMENT