News

Mai mulți părinți din România, revoltați de banii ceruți de unele grădinițe private pentru 8 martie: ”Mi s-a părut exagerat”

Cu mai puțin de o lună până pe 8 martie, o serie de grădinițe private adună bani pentru serbări și pentru cadouri. Mai mulți părinți sunt revoltați de această situație.
12.02.2023 | 16:46
Mai multi parinti din Romania revoltati de banii ceruti de unele gradinite private pentru 8 martie Mi sa parut exagerat
Ce sume de bani cer unele grădinițe private pentru 8 martie. Părinții sunt revoltați: ”Cred că o mare parte e profitul unității”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În mai puțin de o lună, milioane de femei din România sunt sărbătorite cu ocazie Zilei de 8 martie. În consecință, în unitățile de învățământ au început deja pregătirile în acest sens.

Ce sume de bani cer unele grădinițe private pentru 8 martie. Părinții sunt revoltați: ”Cred că o mare parte e profitul unității”

În mod ”tradițional”, instituțiile educaționale de stat sunt cele care adună un așa-numit fond al clasei din care să se cumpere cadouri cu diferite ocazii, vorbim aici de Crăciun, zile speciale (1 martie, 8 martie) sau Paște.

ADVERTISEMENT

Treptat, obiceiul a fost împrumutat și de unitățile private. Pe platforma Reddit, un internaut a dezvăluit că de la grădinița privată unde are înscris un copil i s-a cerut să achite suma de 150 de ei. Cetățeanul se întreabă dacă nu cumva acești bani, care vin de la 100 de copii, se vor transforma într-un profit pentru grădiniță.

”Nouă ne-au cerut 150 lei și mi s-a părut puțin exagerat având în vedere că ei pregătesc cântece, poezii iar să cumperi niște flori și să plătești câteva sute de lei un fotograf (la o grădiniță cu circa 100 de copii) nu ar trebui in niciun caz sa cotizam câte 150 lei. Am impresia că o mare parte e profitul grădiniței, motiv pentru care ne cer bani cu orice ocazie (sărbătoare)”, scrie userul.

ADVERTISEMENT

Reacțiile altor părinți față de această situație: ”Motivul pentru care am plecat din România acum 20 de ani”

Acesta întreabă apoi comunitatea de pe platformă dacă mai există astfel de situații și ce părere au alți părinți despre suma cerută. Răspunsurile primite sunt în marea lor majoritate critice față de cererea unității de învățământ.

Spune-le că le dai banii fără probleme, dar la final vrei o listă cu toate cheltuielile, dacă nu ANAF. (și o chitanță, desigur)”, este sfatul unui internaut pentru părintele căruia i s-au cerut banii.

ADVERTISEMENT

Un alt cetățean consideră că suma e aberantă și recomandă ca părinții să se alieze într-un grup și să se opună cererii. ”Dacă există grup de părinți puteți să va opuneți ca și grup. Suma e aberantă, pe de altă parte e posibil să livreze ceva de banii ăia, dar tot mi se pare că orice ar fi acel ceva, e o cheltuială inutilă”.

Un alt părinte spune, cu amărăciune, că astfel de practici l-au făcut să plece din România în urmă cu două decenii. ”Motivul pentru care am plecat din România acum 20 de ani. Deci tot așa e… încă nu mă întorc”, este replica acestuia.

ADVERTISEMENT

Se pare că există și cazuri în care grădinițele nu cer bani pentru astfel de ocazii. ”Fiul meu este la grădiniță privată de 3 ani, nu dăm bani decât pentru excursii. Orice înseamnă serbare/ sărbătoare, inclusiv mâncarea pentru ele, este inclus în taxă.

Nu cumpărăm cadouri, nu plătim consumabile, sărbătorim tot, inclusiv Sărbătoarea recoltei, când au umplut curtea de dovleac și paie. Și da, primim și poze. Anul trecut de ziua mamei, i-au dus în parc la ședința foto profi, și ne-au făcut tablouri la fiecare”, afirmă acesta.

ADVERTISEMENT
Tags: