News

Mai mulți pensionari au plătit 1.000 de lei pentru a le fi recalculată pensia. Țeparii au fugit cu banii

Mai mulți pensionari din Bihor au fost înșelați cu 1.000 de lei de către țepari care se dădeau drept angajați ai Caselor de Pensii din zonă.
06.10.2023 | 11:21
Mai multi pensionari au platit 1000 de lei pentru a le fi recalculata pensia Teparii au fugit cu banii
Mai mulți pensionari au plătit 1.000 de lei pentru a le fi recalculată pensia. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Concret, escrocii profitau de naivitatea bătrânilor și îi convingeau că sunt reprezentanți ai Caselor de Pensii și că au venit să le recalculeze pensia. În schimb cereau 1.000 de lei, astfel că mulți pensionari au plătit fără să stea prea mult pe gânduri, în speranța că vor avea pensii mai mari.

Mai mulți pensionari au plătit 1.000 de lei pentru a le fi recalculată pensia

Cei care au demascat întreaga șaradă au fost angajații Casei Județene de Pensii Bihor, pentru că mai mulți pensionari s-au prezentat la sediu pentru a plăti această taxă fictivă. Au scăpat din această schemă malefică doar pensionarii care nu aveau bani în casă, deci nu au avut cum să plătească taxa.

ADVERTISEMENT

”Li s-a solicitat aşa numita taxă de recalculare de o mie de lei. Acele persoane s-au identificat ca fiind personal de la Casa Județeană de Pensii Bihor. Au solicitat această taxă de recalculare. Pentru a grăbi cumva o eventuală recalculare a pensiilor lor”, a explicat Laurențiu Țenț, director executi al Casei Județene de Pensii Bihor.

Bătrânii din Bihor sunt speriați de acest escroci, însă unii recunosc că și ei ar fi căzut în plasă, pentru că sunt disperați să aibă pensia mai mare, pentru a trăi mai bine. ”Acum chiar caut să rezolv o problemă cu uşa. Adică, să pun un lanţ şi să-l fixez pe uşa metalică ca să nu poată intra”, a explicat o pensionară, conform Observatornews.ro

ADVERTISEMENT

”M-aş bucura şi probabil că i-aş primi şi le-aş da banii. Pentru că noi pensionarii cu pensii mici abia aşteptăm să ne ajute cineva”, recunoaște, senin, o altă bătrână, atunci când e întrebată cum ar fi procedat în locul altor pensionari. Polițiștii au stabilit că această metodă de înșelăciune este foarte răspândită la nivel național, astfel că pensionarii sunt sfătuiți să nu primească în casă pe oricine.

”Totodată, evitaţi să purtaţi la dumneavoastră sau să păstraţi în locuinţă sume mari de bani sau să păstraţi bunuri de valoare”, a explicat Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor. În concluzie, directorul Casei de Pensii, Laurențiu Țenț, le transmite pensionarilor că nu există nicio taxă specială pentru recalculare.

ADVERTISEMENT

”Nu există niciun fel de taxă de recalculare. Nu percepe Casa Judeţeană de Pensii aşa ceva. Casa Județeană nu trimite niciun funcţionar în teren sau să caute persoane acasă”, a transmis oficialul, conform sursei citate. Între timp, polițiștii fac eforturi pentru a-i identifica și captura pe escroci.

Șeful Casei de Pensii Daniel Baciu a oferit mai multe detalii despre recalcularea pensiilor, însă, așa cum arăta și o analiză Antena 3, bătrânii nu trebuie să se aștepte la creșteri miraculoase a pensiei după această recalculare. ”Este vorba despre procesul de evaluare care este foarte important și este premergător recalculării, pentru că recalcularea se va face în baza noii legi a pensiilor, care va trebui adoptată în această sesiune parlamentară.

ADVERTISEMENT

Pentru procesul de evaluare, pot să vă spun că suntem pe final. Am trecut de 4 milioane de dosare. Avem 4, 6 milioane de dosare de evaluat. În cel mai scurt timp posibil acest proces de evaluare se va finaliza.

Suntem cu toții solicitați la maxim, atât colegii mei de la Casa Națională, cât mai ales colegii din teritoriu, pentru că acest proces de evaluare se desfășoară la casele teritoriale de pensii, astfel încât acest proces să se finalizeze cât mai repede posibil, urmând ca, după ce avem noua lege a pensiilor adoptată să putem începe efectiv recalcularea tuturor dosarelor de pensii aflate în plată”, a declarat Daniel Baciu la Antena 3.

ADVERTISEMENT
Tags: