News

Cumpărarea vechimii la pensie se poate face și în rate. Care este procedura la Casa Națională de Pensii Publice

Până în luna septembrie a acestui an, românii care nu au stagiul minim de cotizare la fondul de pensii pot să-și cumpere vechimea care le lipsește.
14.05.2023 | 16:15
Cumpararea vechimii la pensie se poate face si in rate Care este procedura la Casa Nationala de Pensii Publice
Cumpărarea de pensie este posibilă până pe 31 august/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

OUG 163/2020 le-a dat posibilitatea celor care nu au minim 10 de cotizare la fondul de pensii să poată cumpăra vechimea care le lipsește, plătind echivalentul a 25% pe lună din salariul minim brut pe economie până la atingerea stagiului minim de cotizare.

Suma astfel cumulată poate fi un efort financiar considerabil pentru cei care doresc să beneficieze de pensie după retragere din activitate, motiv pentru care mulți au ezitat să o facă până acum întrucât nu dispun de banii necesari. Însă legea nu interzice ca plata să se facă eșalonat.

ADVERTISEMENT

Dacă persoana nu are toți banii, se poate face o înțelegere cu noi, cu casa teritorială de pensii, care își asumă niște tranșe pe care trebuie să le plătească, astfel încât până la 31 august, când este în vigoare actul normativ respectiv, să se achite întreaga sumă pe care a semnat-o prin contractul de asigurare.

Avem peste 25.000 de persoane asigurate în momentul de față, a căror valoare a contractelor încheiate este de 335 de milioane de lei. Până în prezent, aproape 280 de milioane de lei deja s-au încasat, urmând ca până la 31 august, când expiră acest act normativ care este în vigoare, să se achite întreaga sumă”, a declarat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Costul unei luni de vechime este de 750 de lei

OUG 163/2020 a instituit posibilitatea ca cei care nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un alt sistem de asigurări sociale să plătească, printr-un contract încheiat cu Casa Națională de Pensii Publice, contribuții de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori semnării contractului.

Plata se poate face într-o singură tranșă, dar există și posibilitatea stabilirii prin contract a unor tranșe lunare. Persoanele care cumpără cei 6 ani de vechime trebuie să fi avut 4 ani de muncă efectivă, în care să fi plătit asigurările sociale standard.

ADVERTISEMENT

Cum costurile cumpărării unei singure luni de vechime este stabilit la un sfert din nivelul salariului minim brut pe economie, care este fixat la 3.000 de lei în acest an, rezultă că doritorii trebuie să achite 750 de lei pentru fiecare lună.

Ordonanța de urgență prevedea un termen limitat pentru încheierea acestor contracte, anume până la 1 septembrie 2021, însă prin legea de aprobare a OUG, adoptată de Parlament, s-a decis ca prevederea să se aplice încă doi ani, până la 1 septembrie 2023.

ADVERTISEMENT

Un proiect de lege aflat pe agenda Parlamentului prevede extinderea până la data de 1 septembrie 2026 a perioadei în care persoanele care vor să-și cumpere vechime la pensie, pentru a atinge pragul minim de 10 ani, necesar a deveni asigurat în sistemul public de pensii. Însă este incert faptul dacă va fi adoptat sau nu, astfel că persoanele interesate ar trebui să se grăbească pentru a fi siguri că rezolvă această problemă până la începutul toamnei.

ADVERTISEMENT
Tags: