Gheorghe Bălășoiu a decedat pe 2 iunie 2021, la vârsta de 73 de ani, și a fost înmormântat la Cimitirul Sfântul Gheorghe din Pitești, aflat în imediata apropiere a stadionului din Trivale al echipei FC Argeș. Fostul șef al penitenciarului Colibași, care a încasat o pensie lunară de 78.000 lei în ultimul an de viață, și-a ridicat locul de veci în perioada 2018-2019.
Acesta este format din două cripte de marmură albă alăturate, care depășesc în înălțime celelalte monumente aflate în jur. Pe una dintre cruci este o fotografie a lui Bălășoiu, cu datele nașterii și morții sale, dar și numele soției, Maria, care i-a supraviețuit. Pe cealaltă cruce nu se află înscris nici un nume.
Ne-am fi așteptat ca tot aici să fie îngropat și fiul său, Mircea, decedat în 2016, la doar 49 de ani. „Băiatul lui Bălășoiu e înmormântat mai încolo, într-o altă parcelă a cimitirului. Familia avea acel loc de veci și l-a înhumat acolo pe Mircea, iar acesta a fost cumpărat mai târziu, acum vreo 4-5 ani”, mărturisește pentru FANATIK unul dintre groparii aflați la cimitir.
“O asemenea lucrare cred că l-a costat pe Bălășoiu cam 500 milioane de le vechi, adică vreo sută de mii de euro, pentru că fundația este foarte adâncă, s-a săpat mult, pentru a susține greutatatea marmurei. Vă cred și eu că nu s-a uitat la bani, suma asta o primea ca pensie în câteva luni. Dacă dorea, putea să își facă un loc de veci mai scump”, ne mai explică groparul.
Într-adevăr, locul de veci al lui Gheorghe Bălășoiu este sobru dacă este să îl raportăm la pensia sa uriașă. Tot ce a putut să obțină a fost un loc privilegiat în cimitir, acesta fiind plasat printre mai multe cavouri ale unor familii vechi din Pitești. Pe monumentul de marmură, singurul detaliu care iese în evidență este reprezentat de doi îngerași albi, tot din marmură, care veghează somnul de veci al lui Bălășoiu.
„Pe 2 iunie, când s-au făcut doi ani de când a murit Bălășoiu, au veni aici soția lui și fiica, despre care am înțeles că este judecătoare pe la Timișoara. Au dat de pomană pe la sărmanii din cimitir și au plecat. În rest, nu prea le-am văzut la cimitir, doamna cred că este suferindă, iar fata locuiește departe, vine rar pe aici„, a mai declarat bărbatul.
„În 2022, când s-a făcut un an de când a murit, au venit mai mulți să-l pomenească, au fost câteva zeci de oameni. Pe lângă cei din familie au mai fost prieteni de-ai lui și foști colegi de serviciu, s-au cam înghesuit aici pe alee, că nu era loc pentru toți. S-au dus după aceea la un restaurant din Bascov, acolo unde avea casă Bălășoiu, să facă pomana”, a mai spus groparul pentru FANATIK.
Gheorghe Bălășoiu a activat în magistratură, apoi a fost numit șef la Penitenciarul Colibași. În 2005, cu puțin timp înainte să iasă la pensie, el s-a transferat la Curtea de Apel Pitești, ca procuror. El nu a stat decât câteva săptămâni în această funcție, deoarece în stabilirea cuantumul pensiei se ținea cont de ultimele venituri pe care l-a încasat, acelea de comandant de penitenciar și de procuror.
S-a relatat că Bălășoiu a mai apelat și la alte tertipuri pentru a ajunge la o pensie uriașă. Astfel, în 2005 nu și-a mai luat concediu de odihnă, a plecat în mai multe deplasări de serviciu, iar aceste sume s-au indexat cu ultimul său salariu. Pensia lui Bălășoiu se calcula în baza unui algoritm simplu, 80% din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.
Evident, pensia lui Bălășoiu a crescut constant, datorită indexărilor. De exemplu, în 2017, el a încasat o pensie lunară de 34.000 lei, în 2019 a ajuns la 67.000 de lei, pentru ca în 2021 acesta să primească 78.000 de lei pe lună de la statul român. Bălășoiu nu s-a bucurat decât câteva luni de această ultimă mărire, decedând în iunie 2021.
În ultimii ani de viață, Gheorghe Bălășoiu s-a judecat cu Casa Județeană de Pensii Argeș, cerând în instanță majorarea veniturilor sale. După decesul lui Bălășoiu, soția sa a preluat litigiul, în calitate de moștenitoare. Pe 24 noiembrie 2022, Curtea de Apel Pitești a decis, hotărârea fiind definitivă, ca văduvei lui Bălășoiu să i se plătească 109.192 de lei, din cauza unui calcul aplicat greșit.