Românii care beneficiază de un anumit tip de pensie mai au la dispoziție doar câteva zile pentru a depune o serie de documente care să le permită să beneficieze în continuare de aceste drepturi.
Este vorba despre beneficiarii pensiilor de urmaș, care sunt acordate de statul român doar în anumite condiții. Una dintre cele mai importante este că beneficiarii trebuie să urmeze o formă de învățământ organizată, așa cum indică legea.
Astfel, elevii care beneficiază de pensie de urmaș trebuie să aibă mai mult de 16 ani și au obligația să depună un dosar care să conțină o adeverință care să ateste că sunt înscriși în anul școlar 2023 – 2024. Data limită pentru depunerea dosarului este 25 septembrie.
Studenții au, de asemenea, obligația să transmită sau să depună o declarație pe propria răspundere că urmează cursurile unei facultăți și în acest an. În cazul lor, vârsta maximă până la care pot beneficia de pensia de urmaș este de 26 de ani, scrie Newsweek.
Potrivit reprezentanților Casei Naționale de Pensii, în cazul în care aceste documente nu sunt depuse la dosar, până la data stabilită de lege, pensia aferentă lunii octombrie va fi reținută de la plată.
Pe de altă parte, vestea bună este că pensiile românilor vor crește din nou, începând cu data de 1 ianuarie 2024. Astfel, creșterea va fi una semnificativă, de 16,5%, ca urmare a creșterii inflației. Drept urmare, punctul de pensie ar urma să ajungă la 2.081 de lei.
Legea prevede că pensiile urmează să crească anual cu 100% din rata inflației, la care se adaugă 40% din creșterea reală a salariului mediu brut din anul precedent.
Tot în octombrie, românii care au pensii mai mici de 3.000 de lei ar putea primi de la guvern ajutoare financiare cuprinse între 300 și 500 de lei. Banii vor fi acordați prin intermediul caselor de pensii, ca urmare a unei ordonanțe de urgență adoptate în cursul anului 2022.
Acordarea acestor sume nu influențează compensarea cu 90% din prețul energiei, pentru anumite categorii de beneficiari, măsură luată tot în cursul anului trecut