News

Mai mulți turiști au rămas blocați la Bâlea Lac. Telecabina a fost oprită din cauza vântului puternic

Telecabina de la Bâlea Lac a fost oprită de urgență din cauza vântului puternic, mai mulți turiști fiind blocați. Autoritățile încearcă acum să-i salveze.
26.02.2023 | 14:36
Mai multi turisti au ramas blocati la Balea Lac Telecabina a fost oprita din cauza vantului puternic
Vânt puternic la Bâlea Lac. Foto: Antena 3
ADVERTISEMENT

Vântul care suflă puternic pe crestele munților Făgăraș a blocat mai multe familii de turiști care au urcat la Bâlea Lac și au rămas la o cabană peste noapte. Oamenii au vrut să coboare astăzi de pe munte, însă au fost anunțați de către administratorii telecabinei că instalația de cablu a fost oprită din cauza codului portocaliu de vânt.

Mai mulți turiști au rămas blocați la Bâlea Lac

Turiștii au rămas, așadar, blocați la cabană, însă vor fi coborâți de la Bâlea Lac la Bâlea Cascadă în această după-amiază sau cel târziu mâine dimineață, atunci când vântul nu va mai sufla și vremea va permite acest lucru.

ADVERTISEMENT

Meteorologii anunță că la altitudini de peste 1700 de metri intensificările vântului pot atinge chiar 100 de kilometri pe oră. În condițiile în care Transfăgărășanul e închis în această perioadă a anului din cauza circulației rutiere, între Bâlea Lac și Bâlea Cascadă se poate ajunge doar cu telecabina. Martorii vorbesc despre faptul că stratul de zăpadă depășește doi metri în zonă.

Specialiștii ANM transmiteau că jumătate de țară va fi acoperită de zăpadă în cursul zilei de duminică, 26 februarie. Mai mult, în zonele montane există cod galben sau portocaliu de vânt puternic, care poate atinge și 120 km/h.

ADVERTISEMENT

”În intervalul menționat, va ninge însemnat cantitativ și se va depune strat de zăpadă, în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali, precum și la altitudini mai mari de 1700 m în Carpații Meridionali, unde vor fi intensificări ale vântului cu rafale de peste 90…100 km/h și viscol. În județele Suceava și Neamț vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă în medie de 10…12 cm.

În Carpații Meridionali și de Curbură, la altitudini sub 1700 m vor predomina ploile și vor fi depuneri de polei. În zonele joase din regiunile intracarpatice vor fi precipitații mixte, moderate cantitativ, iar în sud și sud-est temporar vor fi ploi ce vor avea caracter de aversă și pe alocuri vor fi însoțite de descărcări electrice”, au anunțat meteorologii.

ADVERTISEMENT

Vremea rea va fi istorie spre mijlocul lunii martie, atunci când zăpada se va topi și temperaturile de afară vor fi chiar mai mari decât sunt obișnuiți românii în această perioadă din an, lucru confirmat de meteorologi.

ANM a publicat o prognoză pe mai mult săptămâni și a transmis că în perioada 13-20 martie 2023 ”mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României”. Cu toate acestea românii trebuie să se aștepte la ploi în această perioadă.

ADVERTISEMENT

România, deși în ultima perioadă a scăpat de ger, are mari probleme cu vântul puternic. În mai multe județe din țară în ultimele zile a fost consemnat cod portocaliu sau galben de vânt, astfel că unii copaci au căzut peste autoturisme în mers, în timp ce acoperișurile unor blocuri au fost smulse și au rănit oameni.

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să...
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să nu ne păcălim încă o dată
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Vremea 15 iulie - 12 august 2024. Urmează cel mai lung val de...
Vremea 15 iulie - 12 august 2024. Urmează cel mai lung val de căldură din istorie. Vom resimți temperaturi de peste 45 de grade
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în...
Momentul în care milionarul de 33 de ani care construieşte un castel în România a fost umilit doar pentru că este român
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
ROMÂNIA, la JOCURILE OLIMPICE de la Paris. LISTA COMPLETĂ a SPORTIVILOR
ROMÂNIA, la JOCURILE OLIMPICE de la Paris. LISTA COMPLETĂ a SPORTIVILOR
De ce s-au despărțit Jador și Oana Ciocan. Tânăra a rupt tăcerea
De ce s-au despărțit Jador și Oana Ciocan. Tânăra a rupt tăcerea
Salariile românilor în sens invers cu propaganda guvernamentală. Ciolacu contrazis de statisticile oficiale
Salariile românilor în sens invers cu propaganda guvernamentală. Ciolacu contrazis de statisticile oficiale
După Ileana Stana Ionescu, acum vine o altă veste tristă din lumea filmului....
După Ileana Stana Ionescu, acum vine o altă veste tristă din lumea filmului. Un actor iubit de o țară întreagă s-a stins la doar 46 de ani!
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a...
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a încercat să îi înlocuiască. Surprinzător ce a urmat
Scriitorul român îndrăgostit la 70 de ani de o femeie cu 35 de...
Scriitorul român îndrăgostit la 70 de ani de o femeie cu 35 de ani mai mică: „Şi-ar fi dorit să fiu iubita lui secretă”