News

Mai mulți voluntari s-au retras din studiul clinic al vaccinului Johnson & Johnson din Spania. Ce i-a speriat pe oameni

16.09.2020 | 15:35
Mai multi voluntari sau retras din studiul clinic al vaccinului Johnson  Johnson din Spania Ce ia speriat pe oameni
ADVERTISEMENT

Compania farmaceutică Johnson & Johnson, care lucrează la dezvoltarea unui vaccin anti-Covid-19 din Spania, a avut parte de o surpriză neplăcută în această săptămână.

Mai mulți voluntari care trebuiau să ia parte la studiul acestui tratament au decis să se retragă în ultimul moment, după temerile legate de posibile reacții adverse.

ADVERTISEMENT

Decizia acestora are ca punct de plecare ultimul incident în care au fost implicați cei de la AstraZeneca. În studiul vaccinului acestei companii, un voluntar a dezvoltat o boală inexplicabilă.

O serie de voluntari s-au retras din studiul vaccinului Johnson & Johnson din Spania

Probleme pentru cei de la Johnson & Johnson din Spania, companie care demarează un amplu proces pentru scoaterea pe piață a unui vaccin eficient anti-Covid.

ADVERTISEMENT

O parte din voluntarii participanți la studiul vaccinului s-au retras, după temerile provocate de efectele secundare apărute la un participant în studiul clinic pentru vaccinul dezvoltat de AstraZeneca, scrie Reuters.

”Mai mulți dintre voluntarii implicați în studiu ne-au sunat să ne ceară mai multe detalii legate de riscul vaccinării. Ne-au întrebat dacă ceea ce s-a întâmplat are legătură cu vaccinul studiat de noi, acest tip de întrebări”, a spus Alberto Borobia, un participant la studiul Johnson & Johnson.

ADVERTISEMENT

Din fericire pentru cursul acestui studiu, Borobia declară că există suficienţi voluntari de rezervă pentru ca procesul clinic să continue, transmite sursa citată.

Secțiunea belgiană a companiei Johnson & Johnson a început luni un studiu clinic de fază a doua pentru un vaccin destinat Covid-19, pe 190 de persoane, testele urmând să se încheie pe 22 septembrie. Studii clinice au loc în Spania, Olanda şi Germania, numărul total al participanților din cele trei ţări fiind de 550.

ADVERTISEMENT

Ce s-a întâmplat cu vaccinul AstraZeneca

Johnson & Johnson este una dintre cele nouă companii de la nivel mondial care s-au angajat săptămâna trecută să respecte standardele ştiinţifice în cursa de dezvoltare a unui vaccin împotriva noului coronavirus.

La începutul acestei luni, compania farmaceutică AstraZeneca a întrerupt un studiu aflat în stadiu avansat al vaccinului său împotriva coronavirusului după ce un voluntar care a primit vaccinul a dezvoltat o boală inexplicabilă. Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford din Marea Britanie, este unul dintre principalii candidați pentru viitorul vaccin Covid-19.

Reprezentanții AstraZeneca au declarat, după acest incident, că un proces standard de revizuire a fost declanșat atunci când voluntarul s-a îmbolnăvit și compania a întrerupt vaccinarea pentru a permite revizuirea datelor de siguranță de către un comitet independent.

ADVERTISEMENT