News

Mai puțini turiști pe litoral de 1 Mai. Care este gradul de ocupare al hotelurilor de la mare

Operatorii din turism estimează că circa 30.000 de turiști se vor afla pe litoral în weekendul acesta, ceea ce reprezintă mai puțin decât în alți ani.
30.04.2022 | 23:08
Mai putini turisti pe litoral de 1 Mai Care este gradul de ocupare al hotelurilor de la mare
Numărul turiștilor la mare, sub așteptările hotelierilor/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În pofida festivalurilor de la mare și a vremii care se anunță bună, numărul românilor care au ajuns la mare în acest weekend este sub așteptări, mai ales că eliminarea restricțiilor îi făcea mai optimiști.

„Litoralul s-a vândut mai slab”

Destinaţiile din ţară sunt cam aceleaşi, nu au apărut destinaţii noi. Litoralul s-a vândut mai slab ca în alţi ani, şi nici nu au fost multe hoteluri deschise de 1 Mai pe litoral. Zonele de balneo-munte s-au vândut ceva mai bine, oricum sub nivelul la care ne aşteptam”, a declarat Alin Burcea, CEO-ul unei agenții de turism, citat de Ziare.com.

ADVERTISEMENT

Una din explicații este faptul că, deși unele hoteluri s-au deschis, unele atracții nu sunt accesibile turiștilor.

Sunt deschise restaurantele din Constanţa, pentru că funcţionează tot anul. La fel şi în staţiunile din zonele de balneo şi munte”, a adăugat Alin Burcea.

ADVERTISEMENT

Corina Martin, proprietar al unei alte agenții de turism, a declarat că 30.000 de turişti sunt în acest weekend pe litoralul românesc, atraşi de festivaluri şi de vremea bună. Între festivaluri, sunt Sunwaves Festival, Festival du Bonheur Mamaia şi Costineşti Festival ”Beach, Please”.

Gradul de ocupare, între 60 și 80%

Numărul unităților de cazare deschise în acest weeekend depășește o sută. „Discutăm despre un procent de 80% în hotelurile din Mamaia si Mamaia Nord, Costineşti şi Vama Veche şi 60% în sudul litoralului, acesta fiind şi topul staţiunilor pentru acest weekend. Evident, sunt preferate hotelurile situate în apropierea cluburilor sau locurilor unde sunt anunţate evenimente”, a declarat Corina Martin.

ADVERTISEMENT

La Festivalul Sunwaves  au venit mulți turiști din Europa de Vest, la fel ca la fiecare ediţie, ei reprezentând o categorie mai puţin dependentă de factorii economici, financiari sau geopolitici.

La Costineşti, preţurile la cazare variază de la 160 de lei/noapte, la pensiuni, până la 574 de lei/noapte. În Vama Veche o cameră de hotel costă, pe noapte, între 300 și 400 de lei, însă prețuri mai mici se pot găsi la pensiuni sau persoane particulare.

ADVERTISEMENT