News

Maia Sandu, mesaj despre candidatura la alegerile prezidențiale din 2024 în România: ”Vreau să fie foarte clar”

Maia Sandu a vorbit despre posibila sa candidatură la funcția de președinte al României, în urma zvonurilor din ultima vreme pe acest subiect.
16.02.2023 | 12:42
Maia Sandu mesaj despre candidatura la alegerile prezidentiale din 2024 in Romania Vreau sa fie foarte clar
Maia Sandu, mesaj clar. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu comunicase în ianuarie scenariul unirii României cu Republica Moldova și o posibilă candidatură a Maiei Sandu la funcția de președinte al țării noastre. Surprinzător, Ciolacu nu s-a opus acestui scenariu, însă a lăsat multe semne de întrebare.

Maia Sandu nu va candida la funcția de președinte al României

”Întotdeauna duceţi discuţia către anumite persoane. Vreau să vă reamintesc că şi în 2024 sunt alegeri şi pentru funcţia de preşedinte în Republica Moldova, şi mai devreme decât în România. Sunt unul dintre susţinătorii Maiei Sandu şi ai unificării României Mari. Trebuie să ai dublă cetăţenie. Există şi candidaţi în România care au dublă cetăţenie sau pot avea dublă cetăţenie.

ADVERTISEMENT

Avem o criză de securitate în zonă şi trebuie să fim foarte atenţi la un întreg context. Una e ceea ce ne dorim sau considerăm că e corect şi alta este realitatea. Este un scenariu de lucru. Nimeni nu o poate împiedica pe doamna Maia Sandu. Eu o susţin cât pot de mult pe doamna Maia Sandu prin perioada şi mai dificilă prin care trece Republica Moldova, dar, de asemenea, facem parte din familii politice diferite”, a transmis Ciolacu.

În replică, Maia Sandu a negat cu vehemență acest scenariu, deși a recunoscut că scenariul unirii României cu Republica Moldova e pură utopie în acest moment. ”Vreau să fie foarte clar: nu candidez la nicio funcție în România.

ADVERTISEMENT

Știu că sunt de cealaltă parte a Prutului români care urmăresc ce facem noi la Chișinău și unii dintre ei apreciază ce facem noi la Chișinău. Suntem tare recunoscători. Noi avem niște sarcini importante aici”, a declarat Maia Sandu la TVR.

În schimb, Maia Sandu a cerut public ajutorul partidelor politice din România, pentru ca Republica Moldova să ”reușească” în planurile pe care și le-a propus. Cel mai probabil Maia Sandu s-a referit la posibilele intervenții obscure ale Rusiei.

ADVERTISEMENT

”Vreau să repet: nu candidez la nicio funcție în România. Dar avem nevoie de sprijinul tuturor partidelor politice din România ca să reușim aici, în Republica Moldova”, a completat Sandu. Cât despre unirea României cu Republica Moldova, sondajele din ultimii ani arată că cetățenii de peste Prut nu ar îmbrățișa acest scenariu.

Concret, un sondaj recent efectuat în 2022 arată că 47.4% dintre moldoveni s-ar opune unirii cu românia, în timp ce doar 35% ar oferi un vot favorabil acestui scenariu. Cu toate acestea 11.9% au declarat că nu sunt deciși, în timp ce 4.3% nu ar participa și 1.4% au refuzat să ofere un răspuns clar.

ADVERTISEMENT

Maia Sandu comenta aceste sondaje și sublinia că o unire a Republicii Moldova cu România nu poate avea loc decât atunci când cetățenii vor dori acest lucru. ”Aceste întrebări ar trebui adresate cetăţenilor. Aceasta (unirea cu România – n.r.) nu se poate întâmpla decât cu sprijinul poporului. Când poporul va spune că vrea, se va întâmpla. Atâta timp cât oamenii nu vor acest lucru sau nu există o masă critică de oameni care să susţină acest obiectiv, atunci…”,transmitea Maia Sandu.

ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
După 8 ani, a recunoscut relația cu Ion Țiriac și a spus totul...
După 8 ani, a recunoscut relația cu Ion Țiriac și a spus totul despre viața lângă un miliardar: "Mai bine plâng pe un iaht!"
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile...
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile soției, angajată a BP
Cea mai călduroasă dimineaţă de 24 februarie din istorie. Temperaturile au urcat până...
Cea mai călduroasă dimineaţă de 24 februarie din istorie. Temperaturile au urcat până la 23°C. Când ar putea reveni un episod de iarnă cu lapoviţă şi ninsori
Voievozii care au umplut țara de bastarzi. Fustangii nebănuiți, rămași în istorie cu...
Voievozii care au umplut țara de bastarzi. Fustangii nebănuiți, rămași în istorie cu supranume cuminți
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Alex Ștefănescu, criticul literar și istoric, a murit
Alex Ștefănescu, criticul literar și istoric, a murit
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Simona Halep dă cărțile pe față și vorbește despre cel mai greu moment....
Simona Halep dă cărțile pe față și vorbește despre cel mai greu moment. Cauza ar fi fost comportamentul urât al sportivei ”M-a părăsit. A fost un șoc”
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut...
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut ce să fac cu ei!” Cum a făcut mulți bani Olivia Addams, la 20 de ani
Zodii protejate de Dumnezeu în ultimele zile ale lunii februarie. Au parte de...
Zodii protejate de Dumnezeu în ultimele zile ale lunii februarie. Au parte de schimbări benefice și noroc cât cuprinde