News

Majoritatea virusurilor respiratorii se răspândesc prin aerosoli. Cum a schimbat COVID o teorie veche de un secol

SARS-CoV, MERS-CoV, gripă, rujeolă și rinovirusurile care provoacă răceala comună se pot răspândi prin aerosoli care se pot acumula în aerul din spațiile închise și să persiste ore în șir.
31.08.2021 | 18:36
Majoritatea virusurilor respiratorii se raspandesc prin aerosoli Cum a schimbat COVID o teorie veche de un secol
ADVERTISEMENT

SARS-CoV-2, virusul care a cauzat pandemia de COVID-19, se răspândește în principal prin inhalarea aerosolilor încărcați de virus, iar o nouă evaluare cuprinzătoare a virusurilor respiratorii constată că multe altele probabil o fac de asemenea.

O nouă analiză arată că majoritatea virusurilor respiratorii se răspândesc prin aerosoli

SARS-CoV, MERS-CoV, gripa, rujeola și rinovirusurile care provoacă răceala comună se pot răspândi prin aerosoli care se pot acumula în aerul din spațiile închise și să persiste ore în șir, a raportat o echipă internațională, interdisciplinară de cercetători, într-o analiză publicată în revista Science.

ADVERTISEMENT

În secolul trecut și la începutul acestei pandemii, se credea pe scară largă că virusurile respiratorii, inclusiv SARS-CoV-2, se răspândesc în principal prin picăturile produse prin tusea și strănutul persoanelor infectate sau prin atingerea suprafețelor contaminate.

Cu toate acestea, transmiterea prin picături și contactul cu suprafețele contaminate a SARS-CoV-2 nu ține seama de numeroasele evenimente de supra-răspândire observate în timpul pandemiei de COVID-19 sau de transmiterea mult mai mare care are loc în interior versus în aer liber.

ADVERTISEMENT

Motivați de dorința de a înțelege factorii care duc la pandemia COVID-19, cercetătorii din Taiwan, Statele Unite și Israel au căutat să identifice cât mai clar modul în care se răspândesc coronavirusul și alte virusuri respiratorii.

De exemplu, echipa a analizat numeroase studii ale evenimentelor de supra-răspândire observate în timpul pandemiei COVID și a constatat că studiile au arătat în mod constant că transmisia aeriană este cea mai probabilă cale de transmisie, nu contactele cu suprafețele sau cu picăturile mari produse prin tuse sau strănut.

ADVERTISEMENT

Un factor comun la aceste evenimente de supra-răspândire a fost aerul inhalat de oameni în aceeași cameră. Multe au fost legate de locații aglomerate, durate de expunere de o oră sau mai mult, ventilație slabă și lipsa măștilor purtate corespunzător.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, dovezile colectate din multe alte tipuri de studii – eșantionarea aerului, reacții în lanț pe polimerază (PCR) și/sau studii de cultură celulară, analize epidemiologice, studii de laborator și clinice și modelări matematice – și au concluzionat că transmisia aeriană este o cale de transmitere majoră sau chiar dominantă pentru majoritatea bolilor respiratorii, nu doar COVID-19.

ADVERTISEMENT

“Transmiterea prin inhalare a aerosolilor încărcați de virus a fost mult subapreciată. Este timpul să revizuim paradigmele convenționale prin implementarea măsurilor de precauție în materie de aerosoli pentru a proteja publicul împotriva acestei căi de transmisie”, a declarat Chia C. Wang, directorul Aerosol Science Research Center, care a condus analiza, potrivit Medical Xpress.

Fazele transmiterii pe cale aeriană a virusurilor respiratorii
Fazele transmiterii pe cale aeriană a virusurilor respiratorii Foto: Science

Paradigmele predominante despre transmiterea bolilor respiratorii datează de la un secol, a remarcat echipa. Transmiterea aeriană a fost respinsă paternalist la începutul anilor 1900 de către figura proeminentă a sănătății publice Charles Chapin din cauza îngrijorării că menționarea transmiterii aeriene ar speria oamenii și ar înlocui practicile de igienă.

O ipoteză neacceptată care a modelat paradigma actuală pentru controlul transmiterii virusurilor respiratorii.

Cele mai mari particule care por rămâne suspendate în aer

Aerosolii respiratori sunt formați prin activități expiratorii, cum ar fi respirația, vorbirea, cântatul, strigătele, tusea și strănutul. Înainte de COVID-19, limita tradițională de dimensiune între aerosolii care plutesc ca fumul și picăturile care cad au fost stabilite la 5 µm, cu toate acestea, 100 µm este o distincție de dimensiune mai adecvată.

Cum se răspândesc virusurile respiratorii
Cum se răspândesc virusurile respiratorii Credit: Chia C. Wang, Aerosol Science Research Center, National Sun Yat-sen University, Taiwan

Această dimensiune actualizată reprezintă mai bine cele mai mari particule care pot rămâne suspendate în aer liniștit mai mult de 5 secunde (la o înălțime de 1,5 metri), pot călători dincolo de un metru de la persoana infectată și pot fi inhalate. „Mărimea fizică determină în principal cât timp pot rămâne suspendate în aer, cât de departe pot ajunge, dacă sunt inhalabile și cât de adânci pot intra în căile respiratorii dacă sunt inhalate.”

Cum se răspândesc virusurile respiratorii Credit: Chia C. Wang, Aerosol Science Research Center, National Sun Yat-sen University, Taiwan

Majoritatea aerosolilor produși de activitățile respiratorii sunt mai mici de 5 µm, ceea ce le permite să călătorească adânc în regiunile bronșiolare și alveolare și să se depună acolo. Studiile arată că virusurile sunt mai îmbogățite în aerosoli mai mici de 5 µm, a spus Josué Sznitman, fiziolog pulmonar al Technion, Israel.

Cum se răspândesc virusurile respiratorii Credit: Chia C. Wang, Aerosol Science Research Center, National Sun Yat-sen University, Taiwan

Un alt comportament distinct al aerosolilor care ar trebui luat în considerare în mod serios este capacitatea lor de a fi influențați de fluxul de aer și de ventilație. Asigurarea unor rate de ventilație suficiente, filtrarea și evitarea recirculării contribuie la reducerea transmiterii aeriene a aerosolilor încărcați de virusuri infecțioase.

Cum se răspândesc virusurile respiratorii Credit: Chia C. Wang, Aerosol Science Research Center, National Sun Yat-sen University, Taiwan

„Monitorizarea CO2 cu ajutorul contoarelor portabile ajută la verificarea faptului că ventilația este suficientă și implementarea purificatoarelor portabile HEPA (aer cu particule de înaltă eficiență) și a sistemelor de dezinfecție UV din camera superioară contribuie, de asemenea, la reducerea concentrațiilor de aerosoli încărcați de virus”, a adăugat Jose-Luis Jimenez de la Universitatea din Boulder, Colorado.

Cum se răspândesc virusurile respiratorii Credit: Chia C. Wang, Aerosol Science Research Center, National Sun Yat-sen University, Taiwan

Pe de altă parte, barierele de plexiglas utilizate în mod obișnuit pentru a bloca pulverizarea picăturilor de la tuse și strănut în spațiile interioare pot „împiedica ventilația adecvată și pot crea expuneri mai mari pentru unii oameni”, a declarat Linsey Marr de la Virginia Tech, care a studiat transmiterea în aer a agenților patogeni. „Nu sunt recomandate, cu excepția tranzacțiilor scurte, față în față, dar chiar și atunci, măștile sunt mai bune, deoarece ajută la îndepărtarea aerosolilor, în timp ce barierele le deturnează”.

Cum se răspândesc virusurile respiratorii Credit: Chia C. Wang, Aerosol Science Research Center, National Sun Yat-sen University, Taiwan

Odată cu creșterea infecțiilor cauzate de varianta Delta și apariția cazurilor de infecție în rândul persoanelor care au fost complet vaccinate (breakthrough cases), multe guverne și agenții naționale de control al bolilor au reluat obligativitatea purtării măștii în public.

Purtarea universală a măștii este un mod eficient și economic de a bloca aerosolii încărcați de viruși, se arată în studiu. Cu toate acestea, trebuie luate în considerare barierele multiple în calea transmiterii, cum ar fi vaccinarea, purtarea măștii și ventilația.

Este puțin probabil ca o singură strategie să fie suficient de puternică pentru a elimina transmiterea variantelor emergente ale SARS-CoV-2.

Deoarece dovezile privind transmiterea aeriană a SARS-CoV-2 au crescut în timp și au devenit deosebit de puternice, agențiile au luat cunoștință de această stare de fapt. În aprilie și mai 2021, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au recunoscut inhalarea aerosolilor încărcați de virus ca o cale principală în răspândirea COVID-19 atât la distanțe scurte, cât și la distanțe lungi.

Acest lucru înseamnă că, pentru a atenua transmiterea și a pune capăt acestei pandemii, factorii de decizie ar trebui să ia în considerare implementarea măsurilor de precauție contra aerosolilor, inclusiv purtarea universală a măștii, îmbunătățirea ratelor de ventilație în spațiile interioare, evitarea recirculării aerului interior contaminat, instalarea filtrării aerului, cum ar fi HEPA purificatoare care pot elimina eficient particulele aeriene și folosesc lămpi de dezinfectare UV.

Având modelul mental corect de transmitere a acestei boli și a altor boli respiratorii va permite, de asemenea, oamenilor obișnuiți să ia decizii mai bune în situațiile de zi cu zi, iar administratorilor și oficialilor să creeze orientări mai bune și medii de lucru și socializare chiar și după pandemie, a adăugat ea.

ADVERTISEMENT