News

Fata pakistaneză împușcată de talibani a absolvit Oxford. Malala militează pentru dreptul fetelor la educație

Malala Yousafzai a obținut o diplomă în filozofie, politică și economie la Universitatea Oxford, la nouă ani după ce a fost împușcată de talibani fiindcă a militat pentru dreptul la educație al fetelor în Pakistan.
28.11.2021 | 19:37
Fata pakistaneza impuscata de talibani a absolvit Oxford Malala militeaza pentru dreptul fetelor la educatie
Malala a sărbătorit absolvirea alături de părinți și de soț Foto: Instagram Malala Yousafzai, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cea mai tânără câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace, acum în vârstă de 24 de ani, a postat pe Instagram imagini de la ceremonia de absolvire, care trebuia să aibă loc inițial în mai 2020, dar a fost amânată din cauza pandemiei de Covid pentru toamna lui 2021.

Împușcată de talibani pentru că susținea dreptul fetelor la educație, Malala Yousafzai este proaspăt absolventă a Universității Oxford

Malala a pozat cu robă și tocă în campusul universității, precum și alături de părinții ei Ziauddin Yousafzai și Toor Pekai Yousafzai și de proaspătul ei soț Asser Malik.

ADVERTISEMENT
Malala la ceremonia de absolvire
Malala Yousafzai la ceremonia de absolvire Foto: Instagram

Ceremonia de absolvire a tinerei vine la doar câteva luni după ce talibanii au exclus fetele de la întoarcerea la școala secundară și au înlocuit ministerul femeilor din Afganistan cu un departament de „vicii și virtuți” exclusiv masculin.

În septembrie, islamiștii au interzis fetelor să se întoarcă la școala secundară în Afganistan, dar au ordonat băieților și profesorilor să se întoarcă la clasă.

ADVERTISEMENT

Gruparea radicală a înlăturat guvernul susținut de SUA în august, promițând un tip de guvernare mai blând decât regimul represiv din anii 1990, când femeilor le-a fost în mare parte interzis accesul la educație și muncă.

Dar dictatul Ministerului Educației a fost cea mai recentă mișcare a noului guvern de a amenința drepturile femeilor.

ADVERTISEMENT

Împușcată la 15 ani pentru dreptul fetelor la educație

Malala Yousafzai a fost împușcată în cap de un bărbat înarmat la vârsta de 15 ani, după ce a militat pentru ca fetele să fie educate în Pakistanul ei natal.

În mod miraculos, ea a supraviețuit și a fost dusă de urgență în Marea Britanie pentru tratament medical și și-a continuat munca extraordinară. Malala a devenit cel mai tânăr câștigător al Premiului Nobel pentru Pace în 2014, la doar 17 ani.

ADVERTISEMENT
Malala Yousafzai pe patul de spital
Malala Yousafzai pe patul de spital din UK Foto: PA

Convingerile ei pasionate despre egalitatea femeilor au fost modelate de tatăl ei, apărător pentru drepturile femeilor, un fost profesor care a vorbit public împotriva talibanilor și a încercărilor acestora de a închide școlile de fete, chiar înainte ca Malala să fie împușcată.

ADVERTISEMENT