Life

Mănăstirea din România pe care oamenii se înghesuie s-o viziteze. A devenit o atracție populară printre români în ultimele săptămâni

Românii se înghesuie să viziteze o anumită mănăstire, locașul bisericesc fiind, acum, la modă printre pelerini.
30.03.2024 | 17:28
Manastirea din Romania pe care oamenii se inghesuie so viziteze A devenit o atractie populara printre romani in ultimele saptamani
Mănăstirea Pasărea atrage nenumărați pelerini / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Noua modă, cel puțin pe rețelele de socializare, este ca românii să meargă la Mănăstirea Pasărea. Situat și aproape de București, așezământul monahal atrage din ce în ce mai mulți pelerini. Și, totodată, turiști care vor să filmeze și, astfel, să impresioneze pe rețelele de socializare cu credința lor.

Mănăstirea Pasărea atrage nenumărați pelerini

Mănăstirea Pasărea, situată pe malul Lacului Pusnicu, la aproape 30 de kilometri de București, este ”noua modă” a pelerinilor. Nenumărați oameni merg să o viziteze și, desigur, să se bucure de liniștea locașului bisericesc.

ADVERTISEMENT

”Mănăstirea Pasărea este o ctitorie a Sfântului Calinic de la Cernica, unul dintre cei mai mari nevoitori de monahism românesc. El a fost și episcop de Vâlcea. Sfântul Calinic a fost printre primii sfinți români canonizați, în anul 1955, luna octombrie – iată paradox, că primii români s-au canonizat în comunism.

Legat de Mănăstirea Pasărea… E ceva de ultimă oră. Este o mănăstire de maici. Mănăstirile de maici sunt împărțite în două categorii. Acelea din sat, unde o maică cu o ucenică au o gospodărie și în mănăstirile de obște, în care se face totul la comun. Era o mănăstire unde mergeau bucureștenii, și pe mine mă duceau de mic. E foarte populară”, a spus teologul Dan Ciachir, citat DC News.

ADVERTISEMENT

În altă ordine de idei, teologul dezminte informațiile legate de anumite ritualuri aparte care ar avea loc la Mănăstirea Pasărea. ”În monahismul ortodox nu există ritualuri aparte. În momentul în care se face ceva aparte nu mai este rânduiala bisericii ortodoxe și a monahismului. (…)

Eu n-am auzit să fi apărut ceva la Mănăstirea Pasărea. Ritualurile aparte sunt în afara monahismului și a ortodoxiei”, a mai precizat teologul pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT

Mănăstirea Pasărea e monument istoric

Acum mai bine de 200 de ani, în 1813, stareţul Mănăstirii Cernica a fost rugat de trei călugăriţe să le facă şi lor un mic schit în pădurile din jur. Legenda spune că, în căutarea locului potrivit, Arhimandritul Timotei ar fi fost însoțit la fiecare pas de pasăre care ciripea într-un fel aparte.

La un moment dat, pasărea s-a așezat pe un stejar bătrân care avea la rădăcină un mușuroi de furnici și a început să ciripească și mai tare. Atunci, Arhimandritul a decis că acolo va fi altarul viitoarei biserici. Iar extinderea – de la schit a devenit mănăstire de maici – a fost făcută foarte repede.

ADVERTISEMENT

Mănăstirea are ca hram Sfânta Treime pentru biserica mare și Adormirea Maicii Domnului pentru biserica din cimitir. De asemenea, Mănăstirea Pasărea se poate lăuda cu bogată colecție de artă veche bisericească, fie ele icoane, fie broderii sau ceramică.

Ctitorită acum mai bine de 210 ani, Mănăstirea Pasărea este, din 1955, monument istoric. La momentul în care era declarată monument, ea a fost restaurată prin eforturile Patriarhului Iustinian, cu atât mai mult cu cât adăpostește nenumărate picturi și valori artistice.

ADVERTISEMENT