News

A murit Stavrofora Lucia Dumbravă, proinstareța mănăstirii Pasărea. Era cunoscută de patriarhi din toată lumea

Stavrofora Lucia Dumbravă, stareța care a condus mănăstirea Pasărea în perioada cuprinsă între anii 1966-2007, a murit la 92 de ani, conform agenției de știri Basilica.
31.05.2022 | 08:29
A murit Stavrofora Lucia Dumbrava proinstareta manastirii Pasarea Era cunoscuta de patriarhi din toata lumea
Stavrofora Lucia Dumbravă îl cunoscuse și pe Patriarhul Daniel. Foto: Ziarul Lumina, facebook.com/pelerin.prislop
ADVERTISEMENT

Sursa citată a dezvăluit că proinstareța mănăstirii Pasărea ”s-a mutat la Domnul duminică dimineață”. Despre ea se știe că a ales calea călugăriei când era foarte tânără.

Cum a ajuns Stavrofora Lucia Dumbravă la mănăstire

Maicile mănăstirii au găsit-o plângând la poarta locașului de închinare. Când s-au întâlnit, viitoarea stareță le-a spus „că plânge de bucurie, pentru că are înaintea ochilor locul unde ar vrea să rămână până la sfârșitul zilelor”.

ADVERTISEMENT

Și așa a și fost. Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a subliniat că în istoria de peste 200 de ani a mănăstirii Pasărea, Stavrofora Lucia Dumbravă rămâne stareța cu cea mai lungă perioadă de slujire.

Activitatea de stareță a mănăstirii Pasărea a însemnat numeroase realizări, atât la cele două biserici ale mănăstirii, biserica mare și biserica din cimitir, înființarea muzeului, a unor ateliere, reparația caselor monahale cu sprijinul Patriarhiei, cu implicarea personală a Patriarhului Justinian Marina, dar și înființarea, în 1995, a seminarului monahal de la Mănăstirea Pasărea, devenit ulterior Seminarul Teologic Ortodox «Sf. Filofteea»”, a precizat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

ADVERTISEMENT

Activitate remarcabilă pentru stareță

De-a lungul anilor, Stavrofora Lucia Dumbravă a participat la numeroase întruniri internaționale, alături de alte starețe. Ea a susținut referate despre viața monahală și despre specificul acesteia în Biserica Ortodoxă Română.

Basilica a dezvăluit că în timpul stăreției sale, mănăstirea Pasărea a fost vizitată de patriarhi din întreaga lume. Stavrofora Lucia Dumbravă a fost născută la Silistra (14 aprilie 1930).

ADVERTISEMENT
Stavrofora Lucia Dumbravă a murit la 92 de ani

A fost al treilea dintre cei șase copii ai familiei, dar din păcate, mama ei a murit când avea doar opt ani. Persoanele care au cunoscut-o își pot prezenta ultimele omagii marți, 31 mai, la ora 12:00, când e programată înmormântarea.

Mănăstirea Pasărea este un monument istoric și de artă aflat la 29 km est de București. A fost ctitorită la începutul secolului al XIX-lea pe malul lacului Pustnicu și la marginea pădurii cu același nume. Mănăstirea este inclusă în Lista monumentelor istorice din România și are codul de clasificare cod LMI IF-II-a-B-15301.

ADVERTISEMENT