Life

Mâncarea care se consumă cu capul acoperit. Se spune că e păcat în fața lui Dumnezeu să o mănânci

Mâncarea care trebuie consumată cu capul acoperit. Se spune că e un păcat în fața Lui Dumnezeu să o mănânci. Care e motivul.
22.09.2023 | 20:00
Mancarea care se consuma cu capul acoperit Se spune ca e pacat in fata lui Dumnezeu sa o mananci
Mâncarea care trebuie consumată doar cu capul acoperit. Sursa foto: Reddit
ADVERTISEMENT

Mâncarea care trebuie consumată cu capul acoperit, deoarece se spune că e păcat în fața Lui Dumnezeu să o mănânci. Este vorba despre o pasăre foarte rară, pe care e interzis să o vânezi în Franța.

Mâncarea care trebuie consumată doar cu capul acoperit

În lume există numeroase obiceiuri culinare ce pot părea bizare, cum ar fi faptul că există un fel de mâncare ce trebuie consumat cu capul acoperit.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre ortolan, o pasăre cântătoare delicată. Aceasta se consumă, în mod normal, cu capul acoperit de un șervețel mare. În acest fel, cel care mănâncă se poate proteja de ochii lui Dumnezeu, acest act fiind considerat a fi unul rușinos.

Acesta este un fel de mâncare foarte controversat. O pasăre ortolan, care aparține familiei păsărilor de câmp, are aceleași dimensiuni precum un pumn de copil și cântărește mai puțin de un gram. Se poate vinde cu până la 100 de lire sterline celor dispuși să încalce legea.

ADVERTISEMENT

Uciderea și vânzarea acestei păsări a fost interzisă în Franța încă de la finalul anilor ’90. Cu toate acestea, interdicția nu a fost aplicată cu strictețe până în anul 2007.

Guvernul a decis să acționeze atunci după ce braconierii au capturat mai multe exemplare pentru a aproviziona restaurantele. Numărul de ortolani a scăzut cu 30% în perioada 1997 – 2007, potrivit Ligii pentru protecția păsărilor din Franța.

ADVERTISEMENT

Cum sunt vânate aceste păsări

De altfel, faptul că pasărea e foarte rară nu reprezintă singurul motiv pentru care e interzisă uciderea ei, ci metoda prin care e sacrificată. Mai exact, vânătorii folosesc capcane amplasate pe câmpuri în timpul sezonului de migrație, atunci când păsările zboară spre Africa.

Păsările sunt ținute apoi în cuști acoperite, având la dispoziție cereale pe care să le mănânce pentru a-și dubla dimensiunea. Se spune că împărații romani obișnuiau să le scoată ochii, astfel că păsările credeau că e noapte și mâncau și mai mult, potrivit telegraph.co.uk.

ADVERTISEMENT

După aceea, sunt aruncate de vii într-o cuvă din Armagnac. În acest fel, se îneacă și se marinează pasărea în același timp. Păsările sunt apoi gătite timp de opt minute, servite cu capetele încă atașate.

După ce șervețelul este așezat pe capul celui care mănâncă, ortolanul este băgat în întregime în gura sa. Acesta continuă să mănânce totul, inclusiv capul și oasele ortolanului. Cei care au gustat ortolan au fost impresionați de aromele de alune și de vânat.

ADVERTISEMENT