News

Mandatul de percheziție la casa lui Donald Trump a fost desecretizat. Ce au găsit agenții FBI la reședința fostului președinte

Mandatul de percheziție la reședința lui Donald Trump arată că fostul președinte este anchetat pentru posibila încălcare a Legii spionajului și obstrucționarea justiției.
13.08.2022 | 09:52
Mandatul de perchezitie la casa lui Donald Trump a fost desecretizat Ce au gasit agentii FBI la resedinta fostului presedinte
Fostul președinte american Donald Trump/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mandatul de percheziție precum și procesul verbal de percheziție au fost desecretizate prin hotărâre judecătorească suspiciunile pe care le au agenții federali în cel privește pe fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, transmite News.ro, citând presa internațională.

Documentele ridicate de FBI din casa lui Trump

Potrivit BBC.com, mandatul de percheziție a fost aprobat de către un judecător federal pe data de 5 august, cu trei zile înainte de percheziția efectivă. Agenții FBI au primit astfel dreptul să caute probe care să arate că Donald Trump deține ilegal informații secrete care ar putea să-i ajute pe adversarii Statelor Unite sau că ascunde documente oficiale, inclusiv prin distrugerea lor.

ADVERTISEMENT

Mandatul permitea agenților federali să caute următoarele:

  • documente cu mențiunea „clasificat”
  • date care să indice stocarea sau transmiterea de informații privind apărarea naționale
  • orice documente oficiale emise în timpul mandatului lui Donald Trump
  • orice probă care să indice modificarea, distrugerea sau ascunderea unor documente guvernamentale

Obiectele care au fost ridicate de FBI sunt menționate pe un proces verbal de trei pagini, printre ele aflându-se o scrisoare de grațiere a unui apropiat al lui Trump, Roger Stone, o cutie de documente legată în piele, precum și un document inscripționat „Informații despre președintele Franței”, la care se adaugă și „diverse documente secrete”.

ADVERTISEMENT

Pe procesul-verbal figurează și semnătura avocatei fostului președinte american, Christina Bobb.

Motivul desecretizării mandatului de percheziție

CNN relatează că Departamentul de Justiție a iniția de joi demersurile pentru desecretizarea mandatului de percheziție la reședința Mar-a-Lago.

ADVERTISEMENT

În momentul în care mandatul a fost executat iniţial, Departamentul a furnizat o notificare direct avocatului fostului preşedinte Trump. Departamentul nu a făcut nicio declaraţie publică cu privire la percheziţie, iar percheziţia aparent a atras puţin sau deloc atenţia publicului în timp ce avea loc. Mai târziu, în aceeaşi zi, fostul preşedinte Trump a emis o declaraţie publică prin care a luat act de executarea mandatului. În zilele care au urmat, mandatul de percheziţie şi materialele aferente au făcut obiectul unui interes şi al unei atenţii semnificative din partea organizaţiilor de presă şi a altor entităţi”, se spune în documentele depuse de către Departamentul de Justiţie în instanță.

Percheziția FBI a avut loc luni, fiind pentru prima dată în istoria Statelor Unite când locuința unui fost președinte este percheziționată în cadrul unei anchete penale.

ADVERTISEMENT
Tags: