Fotbal international

Maradona, subiect de filme documentare! Care sunt cele mai importante ecranizări despre viaţa lui. Video

27.11.2020 | 08:43
Maradona subiect de filme documentare Care sunt cele mai importante ecranizari despre viata lui Video
Maradona, subiect de filme documentare! Care sunt cele mai importante ecranizari despre viata lui. Video
ADVERTISEMENT

Viața lui Maradona a fascinat o planetă întreagă, iar unul dintre cele mai celebre filme despre cel mai mare fotbalist din toate timpurile este al regizorului Emir Kusturica: „Maradona”.

De-a lungul anilor, au fost mai multe ecranizări despre viața de star Hollywood și cariera lui Diego Maradona, de la filmul lui Kusturica și documentarul celor de la Netflix despre perioada în care a antrenat în Mexic și până la filmele documentare despre Cupa Mondială din ’86 sau „Maradonanapoli” realizat de regizorul italian Alessio Maria Federici.

ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai emoționante mărturii ale celui mare fotbalist din toate timpurile a fost făcute în documentarul realizat de britanici și regizat de Asif Kapadia și în care au fost cuprinse peste 500 de ore de imagini video din viața lui Diego Armando Maradona.

Cele mai importante ecranizări despre viața lui Diego Armando Maradona

Unul dintre cele mai apreciate filme-documentare este cel realizat în 2008 de regizorul bosniac Emir Kusturica, care a petrecut foarte mult timp în Argentina cu cel mai mare fotbalist din toate timpurile și care și-a adus și el aportul la realizarea acestui film istoric.

ADVERTISEMENT

În acest film se vorbește și despre „Biserica Maradoniană” în care rugăciunea „Tatăl Nostru” a fost înlocuită cu „Diego al nostru”, obiectul sacru este o minge, iar botezul copiilor constă într-un gol înscris cu mănă și care redă în mod clar ceea ce reprezintă Maradona pentru Argentina.

Un alt documentar extrem de apreciat este cel realizat de britanici, regizat de Asif Kapadia și din care nu lipsește nici legendarul fotbalist și rival al lui Maradona, brazilianul Pele, fosta soție a argentianului, Claudia Villafane și fetele celor doi, Dalma și Maria, dar și Diego Maradona Jr.

ADVERTISEMENT

Italienii nu puteau să nu îi aducă și ei un tribut cel mai mare fotbalist din toate timpurile, iar în 2017 a fost lansat un film documentar eveniment despre perioada lui Maradona la Napoli, unde era văzut ca un zeu, argentianul confundându-se cu Napoli: „Maradonapoli”.

Primul film despre Diego Maradona și alte ecranizări importante

„Eroul: Filmul oficial al Campionatul Mondial din 1986″ este primul film realizat vreodată despre Diego Armando Maradona, în regia englezului Tony Maylam și care a fost produs în Germania de Vest, ca o recunoaștere a geniului fotbalistic al lui Maradona, care a răpus Germania în finala din Mexic ’86. Filmul se concentrează pe povestea celui mai mare fotbalist din toate timpurile, care a făcut-o campioană mondială pe Argentina.

ADVERTISEMENT

Un film realizat de această dată de argentieni este „Ziua în care Maradona l-a întâlnit pe Gardel” și care spune povestea unei întâlniri fictive între cel mai mare fotbalist din toate timpurile și legenda muzicii argentiene, Carlos Gardel, care a murit la doar 44 de ani (1935) într-un accident aviatic.

Un alt documentar important despre Diego Armando Maradona este cel realizat de platforma Netflix în 2019, pe când argentianul era antrenorul celor de la Dorados Sinaloa, echipa orașului Culiacán și care spune multe despre viața marelui fotbalist după retragerea din fotbal.

Pe 5 iunie 2006, francezii au lansat un documentar despre Maradona, care se numește „Maradona, copilul de aur”, iar un an mai târziu, a fost lansat filmul „Amando a Maradona” („Iubindu-l pe Maradona”).

ADVERTISEMENT