News

Marcel Ciolacu acuză Guvernul de plagiat: ”Au copiat din programul de guvernare din 2016”

01.07.2020 | 12:52
Marcel Ciolacu acuza Guvernul de plagiat Au copiat din programul de guvernare din 2016
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a afirmat că Planul Național de Investiții și Relansare Economică anunțat de Guvern este în mare parte copiat după programul de guvernare cu care social-democrații au venit la putere în 2016.

Este evident că este copiat programul (Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică – n.r.), vi-l dau pe cel din 2016 şi îl comparaţi şi veţi vedea – este copiat. Culmea, sunt copiate şi anumite pasaje pe care deja PSD le-a realizat”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Ciolacu a reconfirmat intenția  PSD de a depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului  Orban însă nu a precizat momentul în care aceasta va fi depusă. Nu este exclus ca moțiunea să fie depusă în timpul unei sesiune  extraordinare convocate pe durata  vacanței  parlamentare.

În ceea ce priveşte moţiunea de cenzură, vă spun că vom depune o moţiune de cenzură. Mai mult decât atât, această moţiune va trece. Când vom depune moţiunea de cenzură, cu ce program economic vom veni pe termen scurt, până la alegerile generale, pe care să îl expunem atât românilor, colegilor din Parlament, dar nu în ultimul rând preşedintelui Iohannis când va lua decizia pe cine desemnează prim-ministru – este totuşi atributul meu şi al colegilor mei de a lua această decizie în interiorul partidului”, a spus liderul PSD.

ADVERTISEMENT

Programul ”Reclădim România”, prezentat împreună de Orban și Iohannis

Programul economic al Guvernului, intitulat ”Reclădim România”, va fi prezentat oficial, la ora 18.00, de către premierul Ludovic Orban, în prezența președintelui Klaus Iohannis. Guvernul a anunțat că va propune un nou model de creștere economică a țării pentru următorii cinci ani.

Modelul de dezvoltare a României bazat doar pe consumul populaţiei, determinat de politicile pro-ciclice ale guvernărilor anterioare, trebuie schimbat într-un nou model de creştere economică axat pe: stimularea şi dezvoltarea capitalului autohton şi a competitivităţii companiilor româneşti, investiţii în domenii strategice ale infrastructurii publice, transformarea digitală a economiei şi a administraţiei publice, pregătirea economiei pentru noua revoluţie tehnologică, tranziţia către o economie durabilă”, se arată în document dat publicității de Palatul Victoria.

ADVERTISEMENT

Obiectivul guvernului  Orban este ca, până în 2025 Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard să ajungă la 87% din media UE.

În contextul pandemiei de COVID-19, Guvernul se așteaptă ca anul acesta Produsul Intern Brut al României (PIB) să se reducă cu 1,9%, însă precizează că o revenire a pandemiei va afecta perspectivele de creștere și va cauza daune semnificative companiilor și locurilor de muncă.

ADVERTISEMENT

Documentul prevede mai multe măsuri pentru sprijinul IMM-urilor, granturi și fonduri nerambursabile, scheme de garantare, înființarea unei Bănci Naționale de Dezvoltare ca instituție de credit pentru proiecte de investiții și înființarea Fondului Român de Dezvoltare.

 

ADVERTISEMENT