News

Salarii majorate și taxe crescute pentru o categorie de angajați. Schimbări majore pentru români începând din toamnă

Guvernul român se pregătește să majoreze salariul minim pe economie. Aproape două milioane de angajați ar putea beneficia de creșteri salariale începând cu toamna.
19.07.2023 | 07:28
Salarii majorate si taxe crescute pentru o categorie de angajati Schimbari majore pentru romani incepand din toamna
Majorarea salariului minim în România începând cu toamna. Foto: Captura Youtube.
ADVERTISEMENT

Toamna aduce perspective promițătoare pentru aproape două milioane de români care câștigă salariul minim pe economie. Guvernul se pregătește să implementeze mai multe măsuri menite să crească veniturile acestor angajați.

Mii de angajați români ar putea beneficia de creșteri salariale

Conform planurilor, salariul minim brut ar putea fi majorat de la 3.000 lei la 3.300 lei începând cu 1 septembrie. Astfel, venitul net al acestor persoane ar urma să crească cu aproximativ 100 lei.

ADVERTISEMENT

O altă majorare este programată să aibă loc de la 1 ianuarie 2024, când salariul minim brut ar urma să ajungă la 3.750 lei, aducând un câștig net suplimentar de 250 lei.

Măsura respectivă de majorare a salariului minim ridică preocupări în mediul de afaceri. Antreprenorii atrag atenția că această schimbare ar putea genera haos în companii și ar putea conduce la falimentul a zeci de mii de întreprinderi.

ADVERTISEMENT

De asemenea, angajații din sectorul construcțiilor vor simți și ei impactul, deoarece li se va tăia o parte din facilitățile fiscale. Aceștia vor fi obligați să plătească contribuția la sănătate de 10%, facilitate acordată în 2018 pentru a păstra forța de muncă în țară.

Statul va profita de creșteri salariale

Experții fiscali susțin că majorarea salariului minim ar trebui să fie implementată ca parte a unei strategii fiscale pe termen lung, deoarece modificările frecvente creează instabilitate în mediul de afaceri.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, guvernul consideră că aceste ajustări sunt necesare și corecte pentru a asigura un nivel de trai decent pentru angajați.

Majorarea salariului minim va genera, de asemenea, venituri semnificative pentru bugetul de stat, prin impozite și taxe. Se estimează că până la sfârșitul anului vor fi adunate peste 700 de milioane de lei, iar în 2024 suma se va ridica la 2,4 miliarde de lei.

ADVERTISEMENT

O altă sursă de venit pentru stat ar putea fi majorarea accizelor la carburanți, care ar putea crește cu 50 de bani pe litru, în trei etape. Această propunere este în discuție în coaliția de guvernare. În cazul în care această măsură va fi adoptată, prețul benzinei sau motorinei ar putea crește cu 6 lei începând cu 1 septembrie.

 

ADVERTISEMENT