News

Guvernul a anunţat modalitatea prin care va creşte salariul minim. Cum vor fi reglementate majorările din construcţii şi agricultură

S-a luat această decizie pentru a exista certitudinea că salariile „vor creşte cât mai repede cu putinţă”. Ce transmite Guvernul
25.09.2023 | 18:38
Guvernul a anuntat modalitatea prin care va creste salariul minim Cum vor fi reglementate majorarile din constructii si agricultura
Guvernul a anunţat modalitatea prin care va creşte salariul minim. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Guvernul a anunţat modalitatea prin care va creşte salariul minim, odată cu aprobarea proiectului privind noile măsuri fiscale. De asemenea, reglementarea majorărilor din construcții și agricultură se va face separat.

Guvernul a anunţat modalitatea prin care va creşte salariul minim

Concret, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a transmis că pentru mărirea salariului minim pe economie cu 10 procente, la 3.300 de lei, va fi emisă o hotărâre de Guvern. În ceea ce privește salariul minim în construcţii şi în agricultură va fi dată separat o ordonanţă de urgenţă.

ADVERTISEMENT

Potrivit reprezentantului Executivului, s-a luat această decizie pentru a exista certitudinea că salariile „vor creşte cât mai repede cu putinţă”. Mihai Constantin a adăugat că proiectul are scopul de a opri risipa bugetară, de combate evaziunea și de a asigura echitatea fiscală.

„S-a decis că reglementarea salariului minim în construcţii şi în agricultură se va face prin ordonanţă de urgenţă separată. Tocmai pentru a ne asigura că aceste salarii vor creşte cât mai repede cu putinţă.

ADVERTISEMENT

Salariul minim pe economie, în general, care va creşte cu 10% la 3.300 lei va fi reglementat printr-o hotărâre de Guvern care va fi adoptată, de asemenea, cât mai rapid”, a transmis Mihai Constantin.

Proiectul noilor măsuri fiscale va fi trimis în Parlament pentru formularea de amendamente. Guvernul își va asuma răspunderea pe acest proiect în ședința comună a celor două Camere, conform purtătorului de cuvânt.

ADVERTISEMENT

Ce prevede proiectul privind măsurile fiscale

Conform noilor reglementări, TVA-ul pentru biletele la activitățile culturale, precum spectacole, concerte, competiții sportive va fi de 9 la sută. În cazul instituțiilor de cultură care au până în 50 de salariați, sarcina comasării va reveni autorităților locale.

„A fost eliminat pragul de 2,5% din bugetul autorităților locale pentru care acestea pot finanța evenimente culturale sau sportive sau recreative. Pragul de 2,5 % este însă din fondurile colectate în nume propriu la nivelul acestor autorități locale.”, a transmis Mihai Constantin.

ADVERTISEMENT

Acesta a făcut precizări și despre calculul privind impozitul multinaționalelor. „Din totalul cifrei de afaceri, pe lângă investiții vor fi scăzute și accizele care reprezintă o taxă. Impozitul va rămâne la 16% din profit dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri calculată conform criteriilor enunțate mai devreme”, a adăugat Constantin.

ADVERTISEMENT