News

Guvernul a anunţat modalitatea prin care va creşte salariul minim. Cum vor fi reglementate majorările din construcţii şi agricultură

S-a luat această decizie pentru a exista certitudinea că salariile „vor creşte cât mai repede cu putinţă”. Ce transmite Guvernul
25.09.2023 | 18:38
Guvernul a anuntat modalitatea prin care va creste salariul minim Cum vor fi reglementate majorarile din constructii si agricultura
Guvernul a anunţat modalitatea prin care va creşte salariul minim. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Guvernul a anunţat modalitatea prin care va creşte salariul minim, odată cu aprobarea proiectului privind noile măsuri fiscale. De asemenea, reglementarea majorărilor din construcții și agricultură se va face separat.

Guvernul a anunţat modalitatea prin care va creşte salariul minim

Concret, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a transmis că pentru mărirea salariului minim pe economie cu 10 procente, la 3.300 de lei, va fi emisă o hotărâre de Guvern. În ceea ce privește salariul minim în construcţii şi în agricultură va fi dată separat o ordonanţă de urgenţă.

ADVERTISEMENT

Potrivit reprezentantului Executivului, s-a luat această decizie pentru a exista certitudinea că salariile „vor creşte cât mai repede cu putinţă”. Mihai Constantin a adăugat că proiectul are scopul de a opri risipa bugetară, de combate evaziunea și de a asigura echitatea fiscală.

„S-a decis că reglementarea salariului minim în construcţii şi în agricultură se va face prin ordonanţă de urgenţă separată. Tocmai pentru a ne asigura că aceste salarii vor creşte cât mai repede cu putinţă.

ADVERTISEMENT

Salariul minim pe economie, în general, care va creşte cu 10% la 3.300 lei va fi reglementat printr-o hotărâre de Guvern care va fi adoptată, de asemenea, cât mai rapid”, a transmis Mihai Constantin.

Proiectul noilor măsuri fiscale va fi trimis în Parlament pentru formularea de amendamente. Guvernul își va asuma răspunderea pe acest proiect în ședința comună a celor două Camere, conform purtătorului de cuvânt.

ADVERTISEMENT

Ce prevede proiectul privind măsurile fiscale

Conform noilor reglementări, TVA-ul pentru biletele la activitățile culturale, precum spectacole, concerte, competiții sportive va fi de 9 la sută. În cazul instituțiilor de cultură care au până în 50 de salariați, sarcina comasării va reveni autorităților locale.

„A fost eliminat pragul de 2,5% din bugetul autorităților locale pentru care acestea pot finanța evenimente culturale sau sportive sau recreative. Pragul de 2,5 % este însă din fondurile colectate în nume propriu la nivelul acestor autorități locale.”, a transmis Mihai Constantin.

ADVERTISEMENT

Acesta a făcut precizări și despre calculul privind impozitul multinaționalelor. „Din totalul cifrei de afaceri, pe lângă investiții vor fi scăzute și accizele care reprezintă o taxă. Impozitul va rămâne la 16% din profit dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri calculată conform criteriilor enunțate mai devreme”, a adăugat Constantin.

ADVERTISEMENT
Anul 2023, cel mai călduros an din istorie. Avertismentul specialiştilor: temperaturile vor continua...
Anul 2023, cel mai călduros an din istorie. Avertismentul specialiştilor: temperaturile vor continua să crească în urma încălzirii globale
Ce lovitură pentru Real Madrid! Florentino Perez l-a convins pe celebrul antrenor și...
Ce lovitură pentru Real Madrid! Florentino Perez l-a convins pe celebrul antrenor și au bătut palma
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Cum se menţine Gigi Becali într-o formă excelentă la 65 de ani. Alimentul...
Cum se menţine Gigi Becali într-o formă excelentă la 65 de ani. Alimentul pe care-l mănâncă absolut în fiecare zi de ani de zile
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost...
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
RUSIA CUTREMURĂ direct România! Lovitură ISTORICĂ de la Moscova
RUSIA CUTREMURĂ direct România! Lovitură ISTORICĂ de la Moscova
Schimbări radicale în traficul din Capitală. S-ar putea să se circule mai ușor
Schimbări radicale în traficul din Capitală. S-ar putea să se circule mai ușor
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul...
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial
Drama prin care a trecut Angela Similea în urmă cu 20 de ani:...
Drama prin care a trecut Angela Similea în urmă cu 20 de ani: ”Am albit pe drumul înapoi spre țară. A fost, pentru mine, o cumplită luptă să...”
Fabrică din România închisă din cauza pierderilor. Câți oameni vor fi concediați
Fabrică din România închisă din cauza pierderilor. Câți oameni vor fi concediați
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i...
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i se va schimba complet
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune...
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune niciodată? Cum arată 24 de ore în 30 de secunde!