News

Ungaria renunță la plafonarea prețurilor pentru alimente, dar le ordonă retailerilor să aplice ieftiniri obligatorii. Măsuri controversate impuse de Viktor Orban

Guvernul de la Budapesta va renunța de la 1 august 2023 la plafonarea impusă prețurilor alimentelor ”de bază” aplicată de acum 16 luni, în vremea pandemiei.
22.06.2023 | 18:46
Ungaria renunta la plafonarea preturilor pentru alimente dar le ordona retailerilor sa aplice ieftiniri obligatorii Masuri controversate impuse de Viktor Orban
Ungaria renunță la plafonarea prețurilor pentru alimente. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Viktor Orban ”le-a ordonat” retailerilor să introducă reduceri mai mari de prețuri la anumite produse alimentare. Anunțul a fost făcut de Gergely Gulyas, director de cabinet al premierului Viktor Orban. Ungaria se confruntă momentan cu cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană.

Ungaria renunță la plafonarea prețurilor pentru alimente

Asta, chiar dacă rata anuală a inflației a scăzut în luna mai pentru a 4-a lună consecutivă, până la 21.5%. Comparativ, inflația medie în Uniunea Europeană e de 7.1% în luna mai. Potrivit Reuters, Gulyas a transmis că inflația ar putea ajunge la 15% în august, iar o inflație de o singură cifră e ”posibilă înainte de finalul anului 2023”.

ADVERTISEMENT

“Procesul de dezinflaţie se va accelera la toamnă”, a transmis Gergely Gulyas. Guvernul de la Budapesta decidea în februarie 2022 să plafoneze prețul maximal la lapte, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui și carne de porc și pui, pentru a proteja gospodăriile de creșterea costurilor.

Ulterior au fost plafonate și prețurile la carburanți și ratele la creditele ipotecare. Cu toate acestea, inflația în Ungaria era 44.8% în luna decembrie a anului trecut. Mai mult, tot mai multe produse au dispărut de pe rafturi și magazinele din Ungaria s-au confruntat cu o penurie nemaivăzută pe timp de pace.

ADVERTISEMENT

Măsura gândită acum de maghiari e cel puțin controversată, pentru că se renunță la plafonare, însă retailerii vor fi obligați să ieftinească cu 5% anumite produse, care oricum erau mai ieftine cu 10%. Actualul Guvern al României pare impresionat de faptele vecinilor unguri, astfel că Marcel Ciolacu anunță, la rândul său, măsuri similare.

În acest sens, Marcel Ciolacu a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții marilor magazine și, în principiu, ar exista bunăvoință din partea acestora să scadă prețurile la anumite alimente de bază. Doar că, așa cum arată sursele G4Media, discuțiile au fost mai mult de principiu și statul român nu ar avea neapărat cum să controleze piața liberă.

ADVERTISEMENT

”Mă bucur că discuțiile cu asociațiile comercianților au un rezultat pozitiv pentru români. Marile lanțuri de magazine sunt de acord să colaboreze cu Guvernul pentru reducerea prețurilor la alimentele de bază, care fac parte din coșul de cumpărături al oricărei familii.

În doar câteva zile, finalizăm acest dialog cu retailerii și transpunem cele discutate într o decizie concretă. Ne-am asumat în fața românilor că vom lupta pentru produse alimentare de bază cu prețuri mai mici. Și transformăm rapid vorbele în fapte concrete!

ADVERTISEMENT

Mandatul meu de premier este despre o guvernare care să crească accesul la alimentele de bază, să susțină producătorii și procesatorii locali și să protejeze puterea de cumpărare a românilor, în special a celor cu venituri mici și medii”, s-a lăudat pe Facebook Marcel Ciolacu.

Ar urma să scadă prețurile la anumite alimente ”de bază”, însă nu la toate mărcile, mai degrabă la produsele marcă proprie, care oricum sunt ieftine. Guvernul Ciolacu vrea să îi lase pe retaileri să scadă prețurile benevol, iar dacă situația o va cere se va pregăti o ”ordonanță de urgență”.

ADVERTISEMENT