News

Marcel Ciolacu cere suspendarea negocierilor pentru noul Guvern. Liderul PSD vrea să rezolve greva profesorilor

Marcel Ciolacu cere suspendarea negocierilor pentru noul Guvern. Liderul PSD vrea să rezolve greva profesorilor înainte de a ajunge premier.
20.05.2023 | 11:42
Marcel Ciolacu cere suspendarea negocierilor pentru noul Guvern Liderul PSD vrea sa rezolve greva profesorilor
Marcel Ciolacu cere suspendarea negocierilor pentru noul Guvern. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu cere suspendarea negocierilor pentru noul Guvern. Liderul PSD vrea să rezolve greva profesorilor înainte de a ajunge premier, deci înainte de rotativa guvernamentală. Practic, Marcel Ciolacu nu vrea să preia guvernarea până când nemulțumirile profesorilor nu vor fi rezolvate, cu toate că nu există bani la buget pentru creșterile salariale cerute de sindicaliști.

Marcel Ciolacu cere suspendarea negocierilor pentru noul Guvern

Ciolacu a anunțat, oficial, că momentan prioritatea Guvernului trebuie să fie ”rezolvarea solicitărilor sindicatelor, dar și restanța majoră privind reforma pensiilor speciale”. ”De când am intrat la guvernare prioritatea noastră a fost stabilitatea țării și buna guvernare, astfel încât românii și economia româneasca să treacă mai ușor peste multiplele crize cu care ne confruntăm.

ADVERTISEMENT

Este clar că în acest moment agenda românilor nu mai coincide cu agenda politică, iar eu am promis că niciodată nu am să pun interesele politice mai presus de intereselor românilor. De aceea, cred că, în acest moment, prioritatea tuturor decidenților politici trebuie să fie rezolvarea solicitărilor sindicatelor, dar și restanța majoră privind reforma pensiilor speciale. Până la rezolvarea acestor două priorități, orice negociere privind viitorul Cabinet trebuie suspendată.

Coaliția are datoria să se reunească în primul rând pentru urgențele românilor, iar programul de guvernare viitor este obligatoriu să prevadă soluțiile sustenabile și un termen clar pentru noua lege a salarizării”, a transmis Ciolacu pe Facebook. Discuțiile pentru formarea noii coaliții erau oricum blocate pentru că PSD – PNL și UDMR nu se înțeleg la alocarea ministerelor. Practic, PSD insistă să-l păstreze pe Sorin Grindeanu la Transporturi, în timp ce UDMR vrea să păstreze Ministerul Dezvoltării.

ADVERTISEMENT

Negocierile urmau să se reia luni, 22 mai, fix în ziua în care debutează greva generală a profesorilor. Potrivit Libertatea, este prima grevă din educație din ultimii 18 ani. Sindicaliștii cer majorarea salariilor și vor ca un profesor debutant să câștige cel puțin salariul mediu pe economie. Până acum politicienii nu și-au asumat o astfel de creștere salarială, pentru că nu ar fi bani.

Ministrul muncii Marius Budăi a anunțat deja că nu există o soluție pentru a mări salariile profesorilor. ”Ce trebuie să conștientizăm cu toții este că trebuie să fim responsabili că orice mișcare, orice modificare facem acum la salarii, până nu se îndeplinește legea pensiilor – reforma din PNRR, nu facem altceva decât să aruncăm în aer bani pe care România i-ar putea atrage.

ADVERTISEMENT

Adică nu putem modifica legea într-un mod extrem de brusc, fără să afectăm jalonul cu reforma salariilor, pentru că au fost discuții repetate cu sindicatele din educație și am spus că atunci când demarăm procedurile de discuții pe Legea salarizării, vom avea discuții aplicate pe tot ceea ce înseamnă acea grilă de salarizare. Dar acum nu știu ce decizii s-au luat, eu nu am fost la discuţii”, a declarat Budăi.

Mai mult, PSD și PNL vor avea bătăi de cap în curând și cu angajații din Sănătate, care vor intra în grevă generală pe 1 iulie 2023. Acest lucru a fost anunțat de Federația Solidaritatea Sanitară. Sindicaliștii din Sănătate au anunțat că protestele vor fi declanșate pe 8 iunie, cu un miting în Piața Victoriei, care va fi urmat de un marș către Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Sindicaliștii transmiteau că vor declanșa protestele după ce Marcel Ciolacu va ajunge premier pentru ”a maximiza șansele ca revendicările angajaților din sănătate să fie satisfăcute”. Angajații din sănătate cer ”condiții de muncă decente” și ”posibilitatea unei creșteri efective și relevante a veniturilor angajaților din Sănătate”.

ADVERTISEMENT