News

Legea pensiilor speciale a fost adoptată cu scandal în Senat. USR a adus în discuţie inclusiv pensia premierului Ciucă

Scandal în Senatul României, la votul pentru proiectul de lege privind pensiile speciale. USR şi AUR au protestat vehement împotriva formei actuale.
29.03.2023 | 14:09
Legea pensiilor speciale a fost adoptata cu scandal in Senat  USR a adus in discutie inclusiv pensia premierului Ciuca
Legea pensiilor speciale a fost adoptată cu scandal în Senat Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Proiectul de lege privind pensiile speciale a fost votat, miercuri, de Senat, cu amendamentele agreate în cadrul coaliţiei. 79 de senatori au votat pentru şi 37 împotrivă, însă dezbaterea nu a fost lipsită de polemici intense şi incidente. Legea pensiilor speciale merge acum spre adoptare la Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Ministerul Muncii vorbeşte de scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu

Printre modificările admise se numără faptul că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, se interzice cumulul pensiilor speciale, se introduce un impozit de 15% şi se prevede că pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflaţiei, însă toate aceste măsuri sunt considerate că nu îndeplinesc nici pe de departe cerinţe Comisiei Europene, iar România riscă astfel să piardă peste trei miliarde de euro din PNRR.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat în Ministerul Muncii Cristian Vasilcoiu a declarat miercuri, în plenul Senatului, în nota de suţinere a proiectului, că a făcut, împreună cu experţii de la Casa de Pensii, mai multe rulări în datele din sistem şi acest proiect duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu.

Nu toţi parlamentarii au fost însă de acord cu această varintă a legii şi cu explicaţiile reprezentantului guvernului. În mod simbolic, senatorul USR Ştefan Pălărie a mers la tribuna Senatului purtând la gât trei cravate. “Un domn blajin, neconflictual, multă lume îl apreciază îndeaproape.(…) Domnul premier câştigă 16.400 lei net şi are o pensie specială. Domnul Ciucă este un pensionar de lux care primeşte 18.000 pentru faptul că a ieşit la pensie, în condiţii speciale, din armată.

ADVERTISEMENT

Nu mai pun în discuţie că a ieşit anticipat la pensie pentru că nu îşi mai poate continua activitatea, dar vedem, acum, că dumnealui este supercapabil,(…) poate să conducă un guvern. (…) Domnul Ciucă, pentru cei 18.000 lei pensie specială, în baza aplicării lucrurilor care astăzi ar trebui să se supună votului, pentru primii 2.000 de lei – excepţie de la impozitare, pentru bucăţica dintre 2.000 şi 7.000 lei va avea impozit 500 lei (10%) şi de la 7.000 de lei până 18.000 lei – impozitare 15%.

Am făcut un calcul impozitului suplimentar pentru 18.000 lei – este în valoare de 550 lei. Nu ştiu care este economia de la bugetul de stat, nici de la fondul de pensii şi nu îmi dau seama cum cu 550 de lei tăiaţi de la pensia domnului Ciucă (…) veţi obţine o mare performanţă”, a spus Ştefan Pălărie.

ADVERTISEMENT

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, i-a replicat senatorului Pălărie că trebuie să vorbească despre “generalul Ciucă” atunci când şi el va avea o carieră similară în armată. “Înţeleg nevoia fiecăruia de a se afirma politic, de a jigni şi de a dezbate pe lângă lege, dar o să vă rog să vă amintiţi că vorbim despre pensia de serviciu şi nu despre domnul general Ciucă. Simt nevoia unei precizări de dragul de a menţine bunul simţ în politica românească. Când domnul Pălărie o să fie în teatrul de operaţiuni în Afganistan, când o să fie şeful Statului Major, când o să aibă o carieră care să ducă Armata la credibilitatea pe care o are şi nu scorul USR, o să vă rog să vorbiţi de generalul Ciucă în termenii ofensatori în care aţi vorbit. Până atunci, ar trebui ca fiecare dintre noi să vorbim despre legea aflată pe ordinea de zi”, a spus Alina Gorghiu, în plenul Senatului.

În acelaşi timp, parlamentarii USR au protestat în foaierul sălii de plen a Senatului, împotriva acestui proiect de lege privind pensiile speciale. Ei au afişat şi pancarte pe care se putea citi „Tăiaţi pensiile speciale”. Ulterior, cei de la USR au urcat la balconul Senatului pentru a-și afișa mesajul.

ADVERTISEMENT

Reforma pensiilor speciale este jalon în PNRR astfel că de adoptarea legii depinde tranşa numărul trei de plată a fondurilor europene. Proiectul privind legea pensiilor speciale a stat mai multe luni în Senat, iar Comisia Europeană şi Banca Mondială au transmis mai multe observaţii la această lege.

ADVERTISEMENT