News

Marcel Ciolacu, despre reforma sistemului bugetar: ”Sunt peste 50 de măsuri, primul Guvern care îşi asumă o astfel de abordare”

Marcel Ciolacu a vorbit, miercuri, despre reforma sistemului bugetar care urmează a fi aprobată de Guvern. Premierul a spus că sunt 50 de măsuri cu efecte imediate.
02.08.2023 | 11:47
Marcel Ciolacu despre reforma sistemului bugetar Sunt peste 50 de masuri primul Guvern care isi asuma o astfel de abordare
Marcel Ciolacu, despre măsurile fiscale prevăzute în reforma sistemului bugetar: ”Primul Guvern care își asumă o astfel de abordare”. Sursa foto: Guvernul României
ADVERTISEMENT

Într-o declarație de presă susținută miercuri, alături de ministrul de finanțe, premierul Marcel Ciolacu a prezentat puncte importante din reforma sistemului bugetar. Acesta afirmă că sunt zeci de măsuri, multe cu efecte imediate sau indirecte.

Marcel Ciolacu, despre măsurile fiscale prevăzute în reforma sistemului bugetar: ”Primul Guvern care își asumă o astfel de abordare”

Șeful Executivului atrage atenția asupra faptului că este pentru prima dată când un Guvern al țării îşi asumă o astfel de abordare, precizând că este nevoie să evităm blocarea banilor europeni. Marcel Ciolacu a subliniat că își asumă în totalitate aceste reformechiar dacă ele deranjează anumite persoane”.

ADVERTISEMENT

Premierul a mai adăugat, după discuțiile de la Ministerul Finanţelor, pe tema reducerilor bugetare, că sunt peste 50 de măsuri care vor fi luate prin OUG care se pregăteşte. ”Vorbim de prima reformă reală în sistemul bugetar”, afirmă premierul.

”Sunt peste 50 de măsuri. Ele au fost discutate şi în cadrul coaliţiei. De fapt şi de drept vorbim, din punctul meu de vedere, de prima reformă reală în ceea ce priveşte sistemul bugetar. Este pentru prima oară când un Guvern al României îşi asumă o astfel de abordare”, a afirmat premierul.

ADVERTISEMENT

În ieșirea publică de miercuri, Marcel Ciolacu a spus că e timpul ca cei care muncesc să primească salariile pe care le merită. Premierul le-a recomandat celor care, de 30 de ani, vin la serviciu să joace Solitaire, să-și caute alte locuri de muncă.

”Cred cu tărie că toate măsurile propuse în acest moment de domnul ministru sunt corecte. Este timpul ca cei care muncesc să primească salarizarea corespunzătoare, să primească sporuri. Cei care merg la serviciu de zeci de ani să se joace Solitaire să caute în altă parte acest mod de a munci.

ADVERTISEMENT

Sunt peste 50 de sporuri. Este incredibil unde a ajuns acest fenomen şi mă bucur că am un partener, actualul ministru al finanţelor publice, să ne asumăm aceste lucruri curajos şi să le explicăm românilor foarte clar. Sunt plafoane în privința sporurilor. Nu putem avea sporuri mai mari decât salariul de bază”, a punctat premierul.

Marcel Ciolacu: ”Obiectivul e să nu se piardă bani europeni”

În finalul intervenției sale, primul-ministru a precizat că un scopul principal al reformei bugetare este de a nu se pierde banii europeni. ”Cel mai important este să continuăm dialogul cu Comisia. Să nu se întâmple blocarea fondurilor europene.

ADVERTISEMENT

Cred că vom reuşi împreună să evităm acest lucru, să avem o negociere corectă cu Comisia, cu elemente, atât în ceea ce înseamnă cheltuielile, dar şi veniturile şi să avem un plan corect şi asumat pe perioada următoare. Am preferat să vin astăzi fiindcă nu caut vinovaţi şi nu fac parte din oamenii politici care şi le asumă pe cele bune”, a mai transmis premierul.

Marcel Ciolacu a spus că, tot miercuri, va avea loc o nouă întâlnire la Ministerul Finanțelor. Aici se va discuta și pe OUG cu veniturile și despre rectificarea din septembrie. Apoi, ministrul Marcel Boloş va merge la Comisia Europeană ca să închidă negocierile pentru modificarea PNRR.

ADVERTISEMENT