News

Marcel Ciolacu, despre scenariul ca președintele României să fie ales de Parlament: ”N-am nicio problemă”

Marcel Ciolacu, președintele celui mai mare partid politic din România, declară că nu ar avea nicio problemă dacă președintele țării ar fi ales de Parlament.
13.04.2022 | 00:03
Marcel Ciolacu despre scenariul ca presedintele Romaniei sa fie ales de Parlament Nam nicio problema
Marcel Ciolacu nu s-ar opune ca președintele României să fie ales de Parlament. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Liderul Partidului Social Democrat a vorbit, marți seara, despre un potențial scenariu în care, și în România, Parlamentul, și nu cetățenii, ar alege președintele.

Marcel Ciolacu nu s-ar opune ca președintele României să fie ales de Parlament

În acest moment, conform Constituției, președintele României este ales, o dată la 5 ani, de votul popular, al cetățenilor.

ADVERTISEMENT

În ceea ce-l privește, președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că ar fi de acord ca șeful statului să nu mai fie ales de cetățeni prin vot direct, ci să fie ales de parlamentari.

Social-democratul a mai precizat că dacă acest lucru s-ar întâmpla și în România, ar fi ca și în situația altor țări europene, deci nu ar fi niciun fel de problemă.

ADVERTISEMENT

”N-am nicio problemă dacă președintele României este votat de Parlament, nu suntem nici primul, nici ultimul stat european.

Eu, din punctul meu de vedere, nu văd o mare problemă”, a declarat Ciolacu, la emisiunea la Marius Tucă Show.

ADVERTISEMENT

Această posibilitate este privită cu ochi buni și de UDMR. Pentru o asemenea schimbare de proporții este însă nevoie de revizuirea Constituției.

Marcel Ciolacu, convins că și în 2024 va fi o guvernare PSD – PNL

În aceeași emisiune, Marcel Ciolacu a vorbit și despre viitorul guvernării după alegerile generale din 2024. Acesta a spus că nu vede posibilă, peste 2 ani, formarea unei alte majorități guvernamentale în afara celei actuale PSD – PNL – UDMR.

ADVERTISEMENT

”Nu văd din 2024 că se poate creiona altă majoritate, nu o simt, nu văd…Există sistemul german, fiecare candidează și pe urmă din nou se poate face o alianță.

Toată lumea face paralela între actuala coaliție și USL. Nu este USL 2. USL s-a constituit având un dușman, pe Traian Băsescu, aceasta coaliție nu este pentru că are un dușman, aceasta coaliție s-a născut dintr-o necesitate pentru România, important este ca această coaliție să livreze pe așteptările românilor.

Altă construcție nu văd, oricât mi-aș dori să o caut. Cu cine, cu USR, cu AUR?”, a afirmat Ciolacu.

ADVERTISEMENT