News

Marcel Ciolacu: Istoria romilor va putea fi studiată ca disciplină opțională în școli

Primul-ministru Marcel Ciolacu a anunțat că în școli va putea fi studiată, ca disciplină opțională, istoria comunității rome.
05.11.2023 | 17:43
Marcel Ciolacu Istoria romilor va putea fi studiata ca disciplina optionala in scoli
Marcel Ciolacu la Congresul Partidei Romilor/ Foto: Inquam Photos - Sabin Cîrstoveanu
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu a participat, duminică, în calitate de invitat, la Congresul Partidei Romilor Pro Europa, ocazie cu care a anunțat că, în curând, va fi introdusă în școli istoria comunității rome, ca disciplină opțională, informează News.ro.

Mai trebuie spus ceva: identitatea romă. Ştiu că e important pentru dumneavoastră, de aceea am susţinut personal iniţiativa înfiinţării Muzeului Naţional de Istorie şi Cultură a romilor din România, care reprezintă un moment istoric pentru etnia romă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în şcoli se predă limba romani şi în curând va fi o disciplină opţională legată de istoria romilor care reprezintă un pas important pentru cunoaşterea istoriei tragice a romilor”, a anunţat premierul.

Acesta a precizat că cele două proiecte au fost susținute de către reprezentantul comunității rome în Camera Deputaților, Cătălin Manea, împreună cu liderul Partidei Romilor, Nicolae Păun care, de asemenea, a reprezentat romii în Parlament de-a lungul mai multor legislaturi.

ADVERTISEMENT

Partidul Social-Democrat v-a fost şi vă este şi vă va fi un partener serios şi onest. Suntem alături de dumneavoastră încă din 1990 şi ştiţi foarte bine că mai toate deciziile bune pentru romi s-au adoptat în timpul guvernărilor PSD”, a mai spus Marcel Ciolacu.

La congresul romilor a fost invitat și președintele PNL, Nicolae Ciucă. „Asigurarea incluziunii economice şi sociale a tuturor cetăţenilor ţării este foarte importantă. Trebuie să asigurăm accesul oricui la sănătate şi educaţie. Asta presupune rezolvarea urgentă a unor probleme reclamate de comunitate, precum faptul că unul din patru copii romi nu are acces la apă curentă, unul din zece nu are acasă electricitate şi unul din trei se culcă înfometat”, a afirmat Ciucă într-o postare pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Un alt invitat a fost președintele UDMR, Kelemen Hunor care le-a cerut liderilor romi să se organizeze într-o forță politică coerentă ce ar putea deveni foarte influentă, din moment ce, în pofida statisticilor oficiale, romii reprezintă cea mai numeroasă minoritate din România.

Eu cred că sunteţi mult peste numărul maghiarilor din România, sunteţi pe primul loc, dar trebuie să vreţi voi şi trebuie să arătaţi voi că sunteţi o forţă puternică. Trebuie să vă organizaţi şi dacă vă veţi organiza comunităţile voastre, Partida Romilor, veţi fi mai eficienţi (…)

ADVERTISEMENT

Vă daţi seama – 10% Partida Romilor în Parlamentul României, 7% noi, cu redistribuire, bineînţeles. Asta înseamnă 17%. Grupul minorităţilor încă vreo 6%. Hai să vă văd, PSD şi PNL! Cum veţi guverna, cu cine veţi guverna?!”, a spus Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european,...
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce a murit un copil de 13 ani
Cea mai frumoasă româncă! Unica fiică a lui Ion Ţiriac a uimit din...
Cea mai frumoasă româncă! Unica fiică a lui Ion Ţiriac a uimit din nou: Visele au devenit mai mari!
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
VESTEA ZILEI despre FLORIN PIERSIC! Au anunțat acum de la SPITAL
VESTEA ZILEI despre FLORIN PIERSIC! Au anunțat acum de la SPITAL
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Irina Loghin, acuzații grave în cazul lui Florin Piersic. „Bătaie de joc”
Irina Loghin, acuzații grave în cazul lui Florin Piersic. „Bătaie de joc”
Măruță a ajuns de urgență la spital. Problema gravă cu care se confruntă....
Măruță a ajuns de urgență la spital. Problema gravă cu care se confruntă. Mesajul dureros de pe patul de suferință
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia...
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia Vântur: „Mama lui a declarat că Iulia...”