News

Asociația romilor dă în judecată INS pentru datele de la recensământ. „Recenzorii INS nu au vrut să-i recenzeze”

Asociația Partida Romilor Pro-Europa amenință că va da în judecată conducerea INS pentru că nu a efectuat corect recenzare romilor din România
31.12.2022 | 09:39
Asociatia romilor da in judecata INS pentru datele de la recensamant Recenzorii INS nu au vrut sai recenzeze
Un grup de persoane apartinand Partidei Romilor depune o coroana de flori la statuia domnitorului Ioan Cuza, cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Asociația romilor critică datele preliminare oferite vineri de conducerea Institutului Național de Statistică care a anunțat că numărul cetățenilor de etnie romă din țara noastră a scăzut cu peste 50.000.

Asociația romilor dă în judecată INS

Președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, Nicolae Păun, a anunțat că va da în judecată conducerea Institutului Național de Statistică pentru motivul că angajații instituției nu au efectuat corect recenzarea romilor.

ADVERTISEMENT

Acesta susține că multe comunități de romi pur și simplu nu au fost recenzate pentru că recenzorilor le-a fost frică să intre în aceste comunități.

„Rezultatele recensământului în ceea ce privește populația romă din România sunt eronate, inexacte. Asta deoarece recenzorii de la INS nu au recenzat toate comunitățile de romi din România. În perioada recensământului, colegii mei din teritoriu mi-au atras atenția asupra faptului că recenzorii refuză să intre în comunități, să recenzeze romii”, a precizat Nicolae Păun.

ADVERTISEMENT

Acesta a susținut că a propus INS-ului să colaboreze în realizarea recensământului însă asociația pe care o conduce a fost refuzată.

„Am propus conducerii INS să colaborăm, în sensul să-i ajutăm pe recenzori să meargă la fiecare familie de romi în parte, dar am fost refuzați. Am spus încă din perioada recenzării că datele vor fi inexacte, după ce mi-au fost semnalate aceste nereguli, dar conducerea INS nu a luat nicio măsură”, a mai declarat Nicolae Păun.

ADVERTISEMENT

Numărul cetățenilor de etnie romă, în scădere

Potrivit datelor publicate vineri de către INS, numărul cetățenilor români de etnie romă este de 569.500, cu aproximativ 52.000 de romi mai puțini decât în 2011.

Aceste cifre sunt importante nu doar din punct de vedere statistic, pe baza acestora se determină numărul de parlamentari sau reprezentanți ai minorităților.

ADVERTISEMENT

Asociația Partida Romilor susține că numărul real al cetățenilor de etnie romă este cu 300.000 mai mare decât cel anunțat de către INS.

„Prin urmare, săptămâna viitoare voi contesta în instanță rezultatele recensământului, deoarece sunt eronate, nu reflectă situația reală, numărul adevărat al romilor care trăiesc în România. Repet: zeci de comunități de romi din România au cerut să fie recenzate, au dorit să-și asume apartenența etnică, dar recenzorii INS nu au vrut să-i recenzeze.

Asta deși le-am oferit ajutorul prin colegii mei din respectivele comunități. Cer renumărarea romilor din România, a gospodăriilor și a situației lor sociale, pentru a face o radiografie reală a membrilor acestei etnii”, a mai declarat Nicolae Păun.

ADVERTISEMENT