News

Marcel Ciolacu, promisiune pentru 1 milion de bătrâni: ”Pensiile mici vor fi mărite primele”

Marcel Ciolacu promite că va mări, în primul rând, pensiile mici, adică cel puțin 1 milion de bătrâni vor primi o mână de ajutor în prima parte a anului.
26.09.2023 | 07:10
Marcel Ciolacu promisiune pentru 1 milion de batrani Pensiile mici vor fi marite primele
Marcel Ciolacu, promisiune pentru 1 milion de bătrâni. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul României nu își uită electoratul înainte de alegerile din 2024 și promite să mărească pensiile de la 1 ianuarie 2024, așa cum a făcut-o și acum 3 săptămâni. Și atunci Marcel Ciolacu menționa că pensiile vor fi indexate conform legii cu 14%, însă ar dori ca pensiile ”mici” să crească cu 30%.

Marcel Ciolacu, promisiune pentru 1 milion de bătrâni

“Atât noi, cât și Comisia Europeană considerăm că sunt inechități foarte mari între pensiile foarte mici și pensiile mari și se caută un echilibru social. Eu doresc să trec legea pensiilor anul acesta, de la 1 ianuarie 2024, ea să fie în vigoare. Avem aceeași viziune cu Comisia privind pensiile generale și vom merge până la sfârșitul anului, astfel încât la anul să avem o nouă lege a pensiilor cu adevărat.

ADVERTISEMENT

Este normal și corect ca pensiile mici să fie primele mărite. Nu putem mări cu același procent pensiile mici și pensiile mari. Minimul de procent va fi reprezentat de inflația din anul respectiv”, a declarat Marcel Ciolacu la Antena 3. Conform datelor oficiale, în România sunt 1.15 milioane de bătrâni care primesc pensia minimă de 1.000 de lei.

Conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) în iulie 2022, 1.148.130 de oameni primeau pensia minimă, cu 1.800 mai puțin ca luna anterioară. Dintre aceștia 1.02 milioane erau pensionari din sistemul public și 125.000 de erau pensionari proveniți din fostul sistem de pensii al agricultorilor.

ADVERTISEMENT

Cei mai mulți pensionari cu pensia minimă au fost înregistrați în București (48.101), Suceava (41.295), Dolj (37.684) și Iași (36.552). Acum, Marcel Ciolacu vorbește chiar despre o majorare a pensiilor mici cu 30%, pentru ca toată lumea să fie fericită și să aibă bani în buzunar în 2024, anul în care oamenii sunt chemați la vot.

Până atunci, Guvernul Ciolacu trebuie să aibă grijă să nu piardă zecile de miliarde de euro din PNRR. ”Noi luăm acum nişte măsuri fiscale, nu schimbăm sistemul de impozitare, nu trecem de la taxa unică la progresivă, lucru pe care ni-l recomandă atât Comisia şi toate forurile fiscale şi internaţionale. Nu este nimic neînţeles, toate discuţiile au decurs normal, aşteptăm, este şi o echipă tehnică la Bruxelles în acest moment, este de două zile, vom avea toate informaţiile.

ADVERTISEMENT

Noi luăm acum nişte măsuri fiscale, nu schimbăm sistemul de impozitare, nu trecem de la taxa unică la progresivă, lucru pe care ni-l recomandă atât Comisia şi toate forurile fiscale şi internaţional. Există o lege în vigoare pe care o cunoaşteţi, an de an, nu trebuie să o anunţe nici Boloş, nici Ciolacu, nici nimeni.

E o lege în vigoare prin care pensiile se indexează cu inflaţia din anul trecut. Nu va încălca nimeni legile din România. Îmi doresc, ca şi anul trecut, ca pensiile să se mărească diferenţiat, la unii cu 30% la unii cu 5%, la unii cu 10%, în funcţie de venit”, a explicat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Ministrul finanțelor Marcel Boloș a confirmat, de asemenea, acest scenariu și promite că pensiile vor fi majorate cu 14% de la 1 ianuarie 2024. ”După avalanșele de scumpiri din 2023, începutul anului viitor vine cu majorări de venituri pentru milioane de cetățeni din România. Sunt bani pentru creșterea pensiilor, vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei”, a explicat Boloș.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”