News

Scandal pe banii din PNRR. USR: “Guvernul Ciolacu taie 740 milioane de euro de la spitale”. Rafila: “Comisia Europeană a dispus ajustarea”

Lista spitalelor care ar fi trebuit construite, revizuită, Șase unități medicale nu vor mai primi bani, dacă propunerea va fi aprobată.
11.09.2023 | 20:35
Scandal pe banii din PNRR USR Guvernul Ciolacu taie 740 milioane de euro de la spitale Rafila Comisia Europeana a dispus ajustarea
Scandal pe banii din PNRR. sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Este scandal pe banii din PNRR, după ce Guvernul a anunțat că vrea să taie 740 de milioane de la spitale. Problemele privind lipsa instituțiilor medicale din România, precum și condițiile din anumite spitale, au fost amplu dezbătute de-a lungul anilor.

Scandal pe banii din PNRR. Ce se va întâmpla cu spitalele din România

La începutul lui 2023, Executivul anunța că 27 de unități medicale din România vor fi construite sau modernizate prin bani primiți din PNRR (Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă). Acum, aflăm că șase dintre aceste proiecte sunt propuse pentru a dispărea de pe lista de finanțare.

ADVERTISEMENT

Decizia este luată în contextul în care țara noastră va fi nevoită să facă o corecție a bugetului pentru PNRR, conform cerințelor Comisiei Europene. Astfel, Guvernul ia în calcul să elimine 740 de milioane de euro de la sănătate. În acest sens, 6 spitale nu vor mai primi bani pentru finanțare.

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe acuză că Executivul „vrea să ia de la spitale, școli și creșe ca să păstreze pensiile speciale”. Acesta spune că a solicitat Comisiei Europene să respingă propunerile de modificări ale coaliției de guvernare.

ADVERTISEMENT

„Am solicitat azi Comisiei Europene să respingă modificările propuse de guvernul PSD-PNL la PNRR. Este clar că tăieri iresponsabile – minus 740 de milioane de la spitale – pun în pericol cetățenii europeni, fiind împotriva obiectivelor Uniunii Europene și a scopului Mecanismului de redresare și reziliență.

Am amintit Comisiei că îmbunătățirea sistemului de sănătate a fost una dintre prioritățile UE. Și implicit o prioritate a României în crearea MRR, respectiv alocarea către țara noastră a 30 de miliarde de euro prin acest mecanism. Pregătirea sistemului medical pentru o eventuală criză este una dintre principalele condiții care au stat la baza Mecanismului de redresare și reziliență. Cum să tai de la spitale în PNRR?”, a scris europarlamentarul USR, pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Ce susține ministrul Sănătății

Pe de altă parte, coaliția susține că respectivele proiecte vor fi realizate, însă împrumutând bani de la Banca Europeană pentru Investiții. Totodată, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că ajustarea a fost dispusă de Comisia Europeană.

Din această cauză, planul inițial privind în sistemul medical din România va fi modificat. Astfel, lista spitalelor care ar fi trebuit construite a fost revizuită, fiind vorba de cele șase proiecte: Construire, dotare si amenajare a Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea, Construire Corp nou- Departament Sănătatea mamei si copilului Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Constanţa, Construcţia de secţii de obstetrică şi ginecologie – Arad, Construcţia Spitalului de Urgenţă Prof. Dr. Dimitrie Gerota într-o nouă locaţie, Construire Spital Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase Braşov şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia – Relocare şi modernizarea activităţii.

ADVERTISEMENT

„Comisia Europeană a dispus ajustarea PNRR. Această contribuţie financiară maximă acordată României a fost revizuită. Pentru calculul contribuţiei financiare maxime se actualizează pentru fiecare stat membru prin înlocuirea datelor din previziunile Comisiei toamna anului 2020 cu rezultatele efective ale PIB-ului din 2020 şi cu variaţia agregată a PIB-ului în perioada 2020-2021.”, a transmis Alexandru Rafila, potrivit News.ro.

Alexandru Rafila a adăugat că de la Ministerul Sănătății, din 2,85 miliarde au fost tăiate cele 740 de milioane de euro. Bugetul final pentru investiții este de 1,7 miliarde, potrivit ministrului.

„Ne-am găsit în faţa acestei situaţii în luna iunie. Care au fost consecinţele? Lista acestor spitale a trebuit revizuită. A trebuit să găsim alte surse de finanţare încât spitalele care nu mai rămâneau pe lista PNRR să se facă şi să primească finanţare şi câteva criterii”, a mai spus Rafila.

ADVERTISEMENT