News

Marcel Ciolacu, soluție privind Roșia Montană: ”Aș face referendum dacă e oportun să scoatem aurul”

Marcel Ciolacu propune un referendum în legătură cu Roșia Montană. Premierul vrea să afle dacă românii sunt de acord cu exploatarea aurului din zonă.
07.03.2024 | 18:13
Marcel Ciolacu solutie privind Rosia Montana As face referendum daca e oportun sa scoatem aurul
Propunerea lui Marcel Ciolacu în chestiunea Roșia Montană: ”Aș zice să organizăm referendum să vedem dacă românii sunt de acord să începem exploatarea aurului”. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu vorbește de o posibilă soluție în chestiunea extrem de sensibilă și potențial costisitoare pentru România numită Roșia Montană. Premierul spune că ar organiza un referendum pentru a vedea dacă e oportun să fie exploatat aurul din zonă.

Propunerea lui Marcel Ciolacu în chestiunea Roșia Montană: ”Aș zice să organizăm referendum să vedem dacă românii sunt de acord să începem exploatarea aurului”

Joi, 7 martie, cu o zi până când Tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) se va pronunța în procesul intentat României de către Gabriel Resources pentru aurul de la Roșia Montană, premierul Marcel a propus o soluție.

ADVERTISEMENT

După ședința de Guvern de la Palatul Victoria, șeful Executivului a spus, într-o discuție cu jurnaliștii, că ar putea fi organizat un referendum pentru a vedea dacă românii sunt de acord să înceapă exploatarea aurului de la Roșia Montană.

Eu aș zice să organizăm referendum pentru Roșia Montană. Să vedem dacă românii sunt de acord să începem exploatarea aurului”, a afirmat premierul Ciolacu, joi după-amiază, conform TVR.

ADVERTISEMENT

Mai sunt doar 24 de ore până când decizia privind despăgubirile în cazul Roșia Montană va fi comunicată în mod oficial. Despre același subiect, ministrul finanțelor a anunțat că Executivul are mai multe opțiuni de achitare a datoriei.

”Am fost înștiințați că în cursul zilei de vineri se va pronunța decizia de către instanța arbitrară internațională. Așteptăm să vedem care va fi această decizie și urmează apoi să ne formulăm strategia de negociere și, în funcție de cum vor fi coordonatele acestei strategii de negociere, vom parcurge etapele necesare pentru a ajunge la un consens cu beneficiarii acelei decizii”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

ADVERTISEMENT

Care este valoarea despăgubirilor cerute de Gabriel Resources în dosarul Roșia Montană

Miza litigiului dintre statul român și Gabriel Resources sunt despăgubiri de ordinul miliardelor de dolari pe care România ar putea fi forțată să le plătească. De altfel, ministrul finanțelor a recunoscut că România riscă să plătească între un miliard de euro – valoarea investiției Gabriel Resources – și 6,7 miliarde de euro.

Maximum ar fi 6,7 miliarde de euro, iar minimum, cât au investit, un miliard de euro. În acest interval ar trebui să fie valoarea despăgubirilor”, a spus Marcel Boloș.

ADVERTISEMENT

Din datele celor de la Gabriel Resources, din zăcământul de la Roşia Montană se pot extrage 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint. Valoarea lor era estimată la peste 16 miliarde de dolari, în 2013.

ADVERTISEMENT