News

Marcel Ciolacu insistă pe urgentarea reformei fiscale: ”Nu mai putem accepta că doar cei mulţi şi fraieri plătesc şi cei şmecheri nu”

Marcel Ciolacu anunță că legislația fiscală din România e o ”strecurătoare uriașă prin care curg nestingherit miliarde de euro”, iar asta se va schimba radical.
15.09.2023 | 12:38
Marcel Ciolacu insista pe urgentarea reformei fiscale Nu mai putem accepta ca doar cei multi si fraieri platesc si cei smecheri nu
Marcel Ciolacu insistă pe urgentarea reformei fiscale. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul României a făcut o serie de precizări în cadrul evenimentului de lansare a The Tax Institute şi a prezentării studiului “Modificările noului Cod fiscal: Inventar şi impact (2015 – 2023)” la sediul Băncii Naționale. Marcel Ciolacu a anunțat că acest studiu a concluzionat că în ultimii 8 ani s-au produs peste 550 de modificări ale Codului Fiscal.

Marcel Ciolacu vorbește despre măsurile fiscale

Schimbările au fost făcute prin peste 100 de legi, ordonanțe și ordonanțe de urgență. Premierul anunță că va reforma radical acest sistem, pentru că nu mai poate fi acceptat ca majoritatea să plătească, adică fraierii, în timp ce șmecherii să scape de această obligație. Declarațiile vin în contextul în care Guvernul Ciolacu se pregătește să anunțe noile schimbări în sistemul taxelor și impozitelor.

ADVERTISEMENT

”Nu se mai poate opera eficient în asemenea condiţii. Este evident că toată legislaţia noastră fiscală seamănă azi cu o uriaşă strecurătoare, prin care curg nestingherit miliarde de euro, pe un sistem de excepţii fiscale aberante. Nu putem să ne dorim o ţară europeană, ca afară, cu venituri de tip economie off shore, adică ţară paradis fiscal, dar cu cheltuieli ca în modelul social european.

S-a ajuns la situaţia absurdă în care România are cea mai mare impozitare a muncii la cei cu venituri mici şi familiile cu copii, în Uniunea Europeană. În acelaşi timp, a fost menţinută o impozitare foarte mică, cu uriaşe privilegii fiscale, pentru anumite categorii de contribuabili care câştigă foarte mult. Aşa ceva, din punctul meu de vedere, nu mai poate continua”, a răbufnit premierul.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu e de părere că este necesară introducerea unui sistem fiscal bazat pe corectitudine și echitate, dar și respect față de ”contribuabilul oneste, care își plătește taxele”, dar și de ”intoleranță totală față de evazioniști”. Premierul a anunțat, din nou, că își va asuma răspunderea politică și va juca cu mandatul pe masă acest meci complicat.

“Îmi voi asuma răspunderea pe o reformă fiscală care preia inclusiv o mare parte dintre principiile extrem de corecte ale celor care au realizat acest studiu. Scopul nostru nu este să descurajăm investiţiile. Dimpotrivă, venim cu prevederi care scutesc de la orice formă de taxare banii investiţi de companiile din România.

ADVERTISEMENT

Vom susţine şi proteja start-up-urile. Suntem dispuşi să ajutăm prin toate mecanismele posibile producţia şi procesarea în România. Ce nu voi tolera, însă, este, simplu: şmecheria, banii făcuţi doar din firme care au un angajat, un computer şi emit facturi, pentru că e clar că acolo e doar un contract de muncă mascat, pentru a nu plăti taxele pe muncă. Nu vom mai permite profiturile mascate şi externalizate, optimizările fiscale. Nu mai putem accepta că doar cei mulţi şi fraieri plătesc şi cei şmecheri nu”, a declarat premierul.

Așadar, prioritatea Guvernului în acest moment e combaterea evaziunii fiscale, eliminarea unor excepții dar și promovarea unui pachet de reduceri și cheltuieli în sistemul bugetar. Nu a specificat, însă, cum vor fi obținuți banii din PNRR în condițiile în care pensiile speciale par de neatins, în timp ce alte reforme reale se lasă mult așteptate.

ADVERTISEMENT

”Va veni un timp, anul viitor, când va trebui să ne asumăm împreună cu dumneavoastră – de aceea felicit această iniţiativă – o adevărată reformă fiscală a României, ca un stat care nu mai este în curs de dezvoltare. Un stat stabil, dezvoltat, care va adera la OCDE şi care trebuie să intre într-o logică fiscală normală.

Până atunci, eu nu îmi asum un singur lucru: să las România fără fonduri europene, să las România în afara Europei, cu toate costurile pe care le voi avea politic. Acest lucru eu nu pot să mi-l asum. Ar însemna cel mai mare dezastru pentru România. Nu avem altă cale decât în interiorul Uniunii Europene”, a explicat Premierul.

ADVERTISEMENT