News

Sportul finanțat din bani publici lovit din plin de noile reforme fiscale. Guvernul limitează drastic finanțarea cluburilor de către stat

Cluburile sportive care s-au obișnuit să trăiască din bani publici vor primi în curând o lovitură puternică sub centură din partea Guvernului.
19.09.2023 | 18:00
Sportul finantat din bani publici lovit din plin de noile reforme fiscale Guvernul limiteaza drastic finantarea cluburilor de catre stat
Lovitură încasată de handbalul românesc. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Asta, după ce noul proiect de lege pregătit de Executiv conține măsuri fiscale care afectează sportul profesionist, mai exact modul în care sunt folosiți banii publici pentru a finanța echipe cum ar fi CSM București. Concret, începând din 2024 salariul maxim pe care îl mai poate plăti un club finanțat din bani publici nu mai poate depăși 30.000 de lei net pe an, adică aproximativ 6.000 de euro pe lună.

Lovitură puternică pentru cluburile sponsorizate de primării

Mai mult, privații din sport vor plăti taxe mai mari, totul pentru a acoperi cât mai mult din gaura existentă la buget. Potrivit Gazeta Sporturilor, un sportiv nu mai poate câștiga mai mult de 6000 de euro pe lună, însă CSM București are toate șansele să se considere cea mai afectată echipă de această lege, în modul negativ.

ADVERTISEMENT

Concret, Cristina Neagu primește 23.000 de euro pe lună de la CSM București, însă majoritatea sportivelor de valoare au salarii de peste 10.000 de euro lunar. Majoritatea cluburilor de handbal trăiesc din banii primăriilor, de exemplu CSM București a raportat la un buget de 3.6 milioane de euro doar 800.000 de euro drept sume din fonduri private.

Fotbalul nu ar trebui să fie afectat de această măsură, pentru că majoritatea echipelor din Super Liga trăiesc din drepturile TV și din sponsorizări, însă există și cazuri unde primăriile finanțează puternic anumite formații. Așadar, formații precum Poli Iași, Oțelul, U Cluj și FC Voluntari nu vor rămâne indiferente la această veste, însă nici CSA Steaua nu are motive să fie liniștită, chiar dacă e în liga secundă, fiind finanțată din bani publici.

ADVERTISEMENT

E neclar cum va fi aplicată legea în cazul celor de la Sepsi, care trăiesc din bani publici, însă veniți din Ungaria. Totuși, remarcă sursa citată, chiar dacă fotbalul românesc nu ar trebui să sufere prea mult, cu siguranță handbalul din România va regresa și jucătoarele valoroase vor alege să migreze spre alte campionate.

Problema pentru patronii de fotbal va fi creșterea semnificativă a taxelor. Momentan sportivii primesc un salariu, iar cluburile de fotbal plătesc la stat 11% în plus față de salariul net. Conform noilor norme se va ajunge la taxarea cu 30% a salariilor, astfel că efortul patronilor de a atrage fotbaliști de valoare va fi îngreunat.

ADVERTISEMENT

Legea privind noile măsuri fiscale va fi făcută publică în curând, însă sursele din rândul Guvernului anunță că va exista un impozit suplimentar de 1% la instituțiile de credit, în timp ce o parte dintre facilitățile pentru angajații din IT și construcții vor fi eliminate. Guvernul își va asuma răspunderea pentru acest plan în Parlament în zilele următoare.

Printre măsuri se mai numără reducerea funcțiilor de conducere din sistemul bugetar, condiționarea acordării voucherelor de vacanță de salariu, majorarea accizei la alcool și tutun și o cotă de impunere de 70% pentru veniturile nejustificate. Impactul bugetar al acestor măsuri va fi de 20 de milioane de lei în 2024, însă cifra va crește la 24 de miliarde de lei pe an, până în 2027.

ADVERTISEMENT

Executivul transmite că legea este necesară pentru a asigura României o sustenabilitate financiară și pentru a ”rezolva problema de deficit bugetar dar şi de sustenabilitate a finanţelor publice precum şi pentru a evita riscul de suspendare a fondurilor alocate prin PNRR şi Politica de Coeziune”.

ADVERTISEMENT