News

Marcel Ciolacu spune în premieră ce șanse are Klaus Iohannis la șefia NATO

Marcel Ciolacu, despre șansele președintelui Klaus Iohannis de a ajunge secretar general al NATO. Ce spune premierul că „merită” România
21.03.2024 | 20:17
Marcel Ciolacu spune in premiera ce sanse are Klaus Iohannis la sefia NATO
Marcel Ciolacu s-a arătat încrezător în șansele lui Klaus Iohannis în fruntea Alianței Nord Atlantice / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Primul ministru Marcel Ciolacu a declarat că președintele României, Klaus Iohannis, „are șanse” să ajungă secretar general al NATO. Iohannis și-a anunțat recent candidatura la postul ocupat de mult timp de Jens Stoltenberg.

„România are șanse, domnul președinte are șanse”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că președintele Klaus Iohannis „are șanse” la postul de secretar general al NATO. Klaus Iohannis se află oficial în cursa pentru succesorul actualului șef al Alianței, Jens Stoltenberg. Deocamdată, o serie de țări din vest au declarat că îl susțin pe premierul Oandei, Mark Rutte.

ADVERTISEMENT

„România are şanse. România merită să fie reprezentată la un nivel şi european şi NATO. Domnul preşedinte are şanse”, a declarat Ciolacu, după ședința Consiliului Politic Național al PSD.

Klaus Iohannis, și-a anunțat marți, 12 martie, decizia de a candida pentru funcția de secretar general al NATO, adăugând că România trebuie să își asume „o responsabilitate și mai mare” în cadrul Alianței.

ADVERTISEMENT

România trebuie să își asume „o responsabilitate și mai mare în cadrul structurilor euro-atlantice”, a declarat președintele Iohannis în cadrul unei conferințe de presă, subliniind intenția sa de a-și asuma acest rol în numele țării noastre.

Mandatul lui Stoltenberg se încheie în octombrie

„Am decis să mă înscriu în competiția pentru postul de secretar general al NATO”, a adăugat Iohannis. Jens Stoltenberg, actualul secretar general al NATO, își va încheia mandatul la 1 octombrie.

ADVERTISEMENT

Iohannis și-a bazat decizia pe realizările României în domeniul apărării, pe experiența dobândită în timpul celor două mandate prezidențiale și pe „înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa și, în special, regiunea noastră”, cita Euractiv.

De asemenea, el a declarat că este „ferm angajat față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO”. Președintele a spus că candidatura sa întruchipează „o aspirație legitimă” a României, o națiune care a trecut prin „transformări radicale în ultimele două decenii și care ar putea aduce experiența sa pentru a contura o nouă viziune” asupra modului în care Alianța ar putea răspunde „rapid și eficient” la o serie de provocări și amenințări.

ADVERTISEMENT