News

Marcel Ciolacu vrea revenirea la mandatul de 4 ani pentru președintele României. Ce spune premierul despre comasare

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că din punctul său de vedere ar scurta mandatul pentru președintele României de la 5 la 4 ani.
09.02.2024 | 15:29
Marcel Ciolacu vrea revenirea la mandatul de 4 ani pentru presedintele Romaniei Ce spune premierul despre comasare
Marcel Ciolacu ar scurta mandatul pentru președintele României: ”Să fie ca al primarilor”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Prezent vineri, 9 februarie, într-o vizită la Șantierul Naval Constanța, premierul Marcel Ciolacu a recunoscut că, în opinia sa, mandatul pentru președintele României ar trebui scurtat.

Marcel Ciolacu ar scurta mandatul pentru președintele României: ”Să fie ca al primarilor”

În cursul acestei zile, șeful Executivului s-a aflat într-o deplasare de lucru la Șantierul Naval Constanța. Aici, primul-ministru a avut o întrevedere cu reprezentanții managementul șantierului şi a efectuat un tur la bordul unei nave din doc. La finalul vizitei, Marcel Ciolacu a susținut declarații de presă.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii l-au întrebat pe premier dacă va susține proiectul depus în Parlament, de UDMR, pentru creșterea mandatelor primarilor, de la 4 la 5 ani. Acesta a spus că sunt șanse zero ca o astfel de lege să se aplice în prezent.

În plus, Ciolacu a făcut o referire la mandatul pe care îl are, conform Constituției, președintele României. Liderul PSD ar scurta șederea la Palatul Cotroceni pentru un șef de stat de la 5 la 4 ani.

ADVERTISEMENT

”Vă dați seama că nu poate să fie în aplicare în acest moment (n.r. proiectul UDMR). Părerea mea e că am putea mandatul președintelui să-l aducem la 4 ani, la fel ca al primarilor”, a precizat Marcel Ciolacu.

În România, mandatul prezidențial a fost de 4 ani la origine, fiind extins la 5 ani în 2003. Atunci a fost modificată Constituţia. Traian Băsescu a fost primul președinte cu mandat de 5 ani (2004-2009). Predecesorul său, Ion Iliescu, a încheiat seria mandatelor de 4 ani (2000-2004).

ADVERTISEMENT

Ce spune premierul despre comasarea alegerilor

Primul-ministru a fost întrebat și despre cel mai arzător subiect de pe scena politică din prezent: comasarea alegerilor. Marcel Ciolacu a spus că luni va avea loc o nouă rundă de discuții cu partenerii de la PNL.

Urmează ca luni să avem o întâlnire. Este posibil să avem o decizie concretă. Momentan nu avem o decizie”, a spus premierul la Constanţa, când a fost întrebat despre discuțiile din coaliție privind comasarea alegerilor, în 2024.

ADVERTISEMENT

Președintele PSD a precizat că sunt toate scenariile în acest moment pe masă. A mai afirmat că pe el îl interesează să vină în faţa românilor cu o coaliţie care îi respectă pe cetățeni şi să pună un calendar pentru toate alegerile.


V-am spus şi săptămâna trecută vă spun şi acum, pe mine ca şi prim-ministru şi preşedinte de partid mă interesează să venim în faţa românilor cu o coaliţie care îi respectă pe români. Să punem un calendar pentru toate alegerile, ca să nu mai fie aceste discuţii interminabile.

Când sunt alegerile alea, când se mută celelalte, acesta este calendarul, toată lumea se pregătește de alegeri democratic şi am dat drumul. Sunt toate alegerile într-un singur an, nu s-a mai întâmplat niciodată”, a mai spus Ciolacu.

ADVERTISEMENT