News

Comasarea alegerilor din 2024, negocieri în coaliția PSD – PNL. Scenariile privind prezidențialele și parlamentarele

Comasarea alegerilor din 2024 se discută, joi, în ședința coaliției PSD - PNL. Cele două scenarii privind prezidențialele și parlamentarele.
08.02.2024 | 14:40
Comasarea alegerilor din 2024 negocieri in coalitia PSD  PNL Scenariile privind prezidentialele si parlamentarele
Coaliția PSD - PNL, negocieri pe comasarea alegerilor 2024. Punctul în care nu s-ar fi ajuns încă la un acord. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Liderii din coaliția de guvernare PSD – PNL se întâlnesc joi după-amiaza pentru a pune la punct ultimele detalii privind comasarea alegerilor din 2024. Acest scenariu al combinării celor patru rânduri de alegeri a primit undă verde inclusiv de la președintele Klaus Iohannis.

Coaliția PSD – PNL, negocieri pe comasarea alegerilor 2024. Punctul în care nu s-ar fi ajuns încă la un acord

În cursul acestei zile, românii ar putea afla de câte vor vor trebui să se prezinte în 2024 la urne. PSD Și PNL, cele două partide aflate la guvernare, sunt așteptate să decidă, la ședința coaliției, dacă vor comasa alegerile locale cu cele europarlamentare (iunie) și un tur al alegerilor prezidențiale cu cele parlamentare.

ADVERTISEMENT

Vom avea, cel mai probabil, o dublă comasare a scrutinelor. Este aproape stabilit faptul că, în 2024, alegerile europarlamentare vor fi comasate cu cele locale pe data de 9 iunie.

Punctul la care coaliția de guvernare încă duce negocieri privește doilea rând de alegeri. Vorbim aici de comasarea alegerilor prezidențiale cu cele parlamentare, din final de an.

ADVERTISEMENT

Se pare că PSD și-ar dori ca alegerile parlamentare să aibă loc în același timp cu turul 2 al alegerilor prezidențiale, pe data de 8 decembrie. În schimb, partenerii de la PNL vin cu o contraofertă. Liberalii vor turul 1 al alegerilor prezidențiale, plus cele parlamentare, pe data de 2 decembrie, notează Observator News.

Sursa citată mai notează un alt aspect care aduce tensiune în coaliție. PNL nu ar agrea varianta unui candidat comun cu social-democraţii pentru alegerile prezidenţiale. Ei nu vor să-l susţină pe Marcel Ciolacu sau un alt candidat al PSD. În ciuda sondajelor, liberalii vor să trimită şi ei un candidat la Cotroceni.

ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu, despre comasare: ”Mai mulți români participă la vot”

Vorbind miercuri, la Mioveni, despre comasarea alegerilor din 2024, premierul Marcel Ciolacu a explicat că prin această decizie vor veni mai mulți alegători la vot.

Vom sta aplicat de vorbă, vom vedea toate argumentele. Cert este că aproape, în acest moment, sunt 9 state membre ale Uniunii Europene care au comasat localele cu europarlamentarele, deci, precedentele europene s-au creat.

ADVERTISEMENT

Nu cred în argumentul lipsei de democrație dacă se face o comasare, pentru că la alegerile locale vin cei mai mulți cetățeni. Cu alte cuvinte, făcând această comasare, mai mulți români participă la vot”, a declarat premierul.

Tot la mijlocul săptămânii, președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat și el pe subiect. ”Patru rânduri de alegeri este foarte mult. Care cu care se pot comasa în mod legal, corect și constituțional va elucida Guvernul și coaliția de Guvernare”, a declarat șeful statului.

Pe de altă parte, Opoziția nu e de acord cu această comasare a alegerilor. Forța Dreptei și USR au anunțat că vor contesta o astfel de decizie luată de Guvern la Curtea Constituțională (CCR).

ADVERTISEMENT