News

Sondaj INSCOP: jumătate dintre români nu vor comasarea alegerilor. Cel mai important scrutin din 2024, în viziunea alegătorilor

Conform unui sondaj de opinie INSCOP, comasarea alegerilor nu este văzută cu ochi buni de români. Aproape jumătate spun că scrutinele trebuie organizate separat.
06.02.2024 | 11:08
Sondaj INSCOP jumatate dintre romani nu vor comasarea alegerilor Cel mai important scrutin din 2024 in viziunea alegatorilor
Sondaj INSCOP. Aproape jumătate dintre români nu vor comasarea alegerilor. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un sondaj INSCOP realizat în perioada 16 – 24 ianuarie relevă faptul că aproape jumătate dintre români nu vor comasarea alegerilor. Care este cel mai important scrutin din 2024, în viziunea alegătorilor din țara noastră.

Sondaj INSCOP. Aproape jumătate dintre români nu vor comasarea alegerilor

În ciuda criticilor vehemente ale opoziției, discuțiile despre comasarea alegerilor au intrat în linie dreaptă în Coaliția de guvernare. Este de așteptat ca o decizie să fie luată până în luna martie. Cei care insistă sunt liberalii. PSD încă nu s-a pronunțat decisiv.

ADVERTISEMENT

Un barometru de sondare al celor de la INSCOP a dorit să scoată în evidență părerea alegătorilor despre comasare. Cercetarea sociologică arată că 49,4% dintre români consideră că alegerile din 2024 ar trebui organizate fiecare separat, să nu se amestece între ele.

În opoziție, 46.6% sunt de părere unele dintre alegerile din 2024 ar trebui comasate, adică organizate simultan. Restul de 4% spun că nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

ADVERTISEMENT

În ceea ce-i privește strict pe românii care vor comasare, 82,9% sunt pentru comasarea primului tur al alegerilor prezidențiale cu alegerile parlamentare. . Restul de 15.5% nu ar fi de acord, iar 1.6% nu ştiu sau nu răspund.

De notat că ar fi de acord ca primul tur al alegerilor prezidenţiale să se desfăşoare în acelaşi timp cu alegerile parlamentare mai ales persoanele cu vârsta între 30 şi 45 de ani.

ADVERTISEMENT

Argumentele politicienilor pentru comasarea alegerilor din 2024

Românii au fost întrebați care sunt, în viziunea lor, cele mai importante alegeri din 2024. Majoritatea, 42,3%, spun că alegerile prezidențiale, 20,4% alegerile locale și 18,1% alegerile parlamentare. Doar 4.7% indică alegerile pentru Parlamentul European. În rest, 11,9% spun că toate sunt la fel de importante, 1.8% că niciuna nu este importantă, iar 0.8% nu știu sau nu răspund.

În weekend, liderul PNL, Nicolae Ciucă, afirma că ideea comasării alegerilor ar putea aduce o prezenţă mai mare la vot. În viziunea sa, românii nu ar fi ”atât de disponibili să participe la patru runde de alegeri cu acelaşi entuziasm”.

ADVERTISEMENT

Sondajul INSCOP Research a fost realizat la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 16 – 24 ianuarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

ADVERTISEMENT