News

Marcel Ciolacu vrea să modernizeze Aeroportul Otopeni cu investitori din Emirate. „Pot avea o contribuție substanțială la dezvoltarea României”

Emiratele Arabe Unite, atrase în dezvoltarea infrastructurii României. Marcel Ciolacu vrea să modernizeze Aeroportul Otopeni
18.04.2024 | 16:04
Marcel Ciolacu vrea sa modernizeze Aeroportul Otopeni cu investitori din Emirate Pot avea o contributie substantiala la dezvoltarea Romaniei
Guvernul vrea lucrări de extindere și modernizare a porturilor, căilor ferate și a Aeroportului Internațional Otopeni / Foto: gov.ro
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu a punctat obiectivele strategice ale Guvernului în cadrul parteneriatului comercial cu Emiratele Arabe Unite. Este vorba de lucrări de extindere și modernizare a porturilor, căilor ferate și a Aeroportului Internațional Otopeni.

Linia directoare a delegației române

„Dezvoltarea de proiecte strategice comune între România și Emiratele Arabe Unite a constituit linia directoare a întâlnirilor economice pe care premierul Marcel Ciolacu le-a avut în cadrul vizitei de lucru în Abu Dhabi”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu conducerea companiei ADQ Al Dahra (agrobusiness), cu directorul companiei Mubadala (fond suveran de investiții care gestionează un portofoliu divers de active în EAU și în străinătate), Khaldoon al Mubarak, cu reprezentanți ai companiei IHC/Abu Dhabi Ports și cu executivul companiei ADNOC, Sultan Al Jaber, președinte Masdar (companie de energie regenerabilă) dar și președintele summit-ului climatic COP28.

Relațiile bilaterale, păstrate la cel mai înalt nivel

Marcel Ciolacu a subliniat că relațiile bilaterale trebuie păstrate la nivel înalt, și interesul României pentru atragerea de investiții din Emiratele Arabe Unite, în acest sens a treia sesiune a Comisiei inter-guvernamentale de cooperare, care va avea loc la București, fiind un eveniment important în acest context.

ADVERTISEMENT

„Fie că avem în vedere proiecte în energie, infrastructură, agricultură și procesare alimentară, IT&C, companiile emirateze pot avea o contribuție substanțială la dezvoltarea în România a unor investiții majore. Extinderea și modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare și feroviare, investițiile în energia verde și în procesare alimentară sunt obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu Emiratele Arabe Unite”, a declarat liderul social-democrat.

Companiile românești, pe piața EAU

Camera de Comerț a și Industrie României și a EAU, asociațiile profesionale, au un rol major în consolidarea cooperării dintre cele două țări, a subliniat Ciolacu. Totodată, vizita delegației române în moharhia din Golf va cataliza o mai mare prezență a firmelor românești pe piața EAU. Atât Bucureștiul cât și Abu Dhabi fiind interesate de un Fond suveran de investiții România-EAU.

ADVERTISEMENT

„Cooperarea în sectorul energetic a reprezentat unul din subiectele abordate în cadrul acestor întrevederi, în condițiile în care România are încă o componentă importantă de folosire a energiei convenționale, astfel încât oferă oportunități de cooperare în domeniile produselor petroliere și gazelor naturale, dar se află în curs de desfășurare și tranziția către o economie verde, conform angajamentelor climatice asumate la nivelul UE.

De aceea, sunt încurajate investiții semnificative în domenii precum energia regenerabilă și îmbunătățirea eficienței energetice, dar și în ceea ce privește dezvoltarea de noi capacități de stocare a energiei, în scopul echilibrării sistemului energetic din România”, precizează comunicatul Guvernului.

ADVERTISEMENT

Transport, energie, digital

Delegația română a discutat și despre importanța produselor IT&C și a celor din agricultură-alimentație în cadrul extinderii comerțului bilateral, aici existând un potențial care mai trebuie încă explorat.

„În ceea ce priveşte transporturile, pe lângă importanţa strategică a Portului Constanţa, România oferă oportunităţi de cooperare şi pentru dezvoltarea reţelelor feroviară şi rutieră de care dispune. Premierul Marcel Ciolacu a amintit şi de cele opt proiecte propuse de România în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), aflate în diferite stadii de realizare şi care pot fi interesante pentru investitorii cu expertiză în infrastructura de transport, energetică sau digitală”, precizează comunicatul.

 

ADVERTISEMENT