News

Președintele summitului climatic COP28 anunță investiții colosale în combustibili fosili. 150 de miliarde de dolari pentru petrol și gaze

Summitul climatic COP28 se lasă cu investiții de 150 de miliarde de dolari în petrol și gaze. „Nu uitați că cererea va decide și va dicta ce sursă de energie vom folosi”
15.12.2023 | 16:45
Presedintele summitului climatic COP28 anunta investitii colosale in combustibili fosili 150 de miliarde de dolari pentru petrol si gaze
Președintele COP28, Sultan Al Jaber, conduce si compania petrolieră Adnoc din Emiratele Arabe Unite / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

De abia ce s-a terminat summit-ul climatic COP28, cu „decizii istorice” că președintele lui, Sultan Al Jaber, care este și directorul executiv al companiei naționale de petrol și gaze din Emiratele Arabe Unite, Adnoc, a declarat că va continua să investească în petrol. Mai exact 150 de miliarde de dolari.

Barili cu „emisii scăzute”

Președintele summitului COP28 privind clima va continua investițiile record ale companiei sale petroliere în producția de petrol și gaze, în ciuda coordonării unui acord global pentru „tranziția” către renunțarea la combustibilii fosili. Sultan Al Jaber, care este și directorul executiv al companiei naționale de petrol și gaze din Emiratele Arabe Unite, Adnoc, a declarat pentru The Guardian că compania trebuie să satisfacă cererea de combustibili fosili.

ADVERTISEMENT

„Abordarea mea este foarte simplă: este aceea că vom continua să acționăm ca un furnizor responsabil și de încredere de energie cu emisii reduse de carbon, iar lumea va avea nevoie de barili cu cele mai scăzute emisii de carbon la cel mai mic cost”, a spus el, argumentând că hidrocarburile Adnoc sunt cu emisii reduse de CO2 deoarece sunt extrase eficient și cu mai puține scurgeri decât alte surse.

„Cererea va decide sursele de energie”

„La sfârșit, nu uitați că cererea este cea care va decide și va dicta ce fel de sursă de energie va contribui la satisfacerea cerințelor energetice globale în creștere”, a adăugat el. Al Jaber s-a referit la concluziile Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice, potrivit cărora lumea va avea nevoie în continuare de o cantitate mică de combustibil fosil în 2050, chiar și atunci când se va ajunge la emisii nete zero de gaze cu efect de seră, ceea ce este necesar pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5C (2,7F) peste nivelurile preindustriale.

ADVERTISEMENT

Al Jaber a declarat că planurile sale de investiții sunt viabile în limita de 1,5C. „Lumea continuă să aibă nevoie de petrol și gaze cu emisii reduse de dioxid de carbon și de petrol și gaze cu costuri reduse”. „Când cererea se oprește, este o cu totul altă poveste. Ceea ce trebuie să facem acum este să decarbonizăm actualul sistem energetic, în timp ce-l construim pe cel nou”.

150 de miliarde de dolari în petrol și gaze

Adnoc plănuiește o investiție de 150 de miliarde de dolari (120 de milioane de lire sterline) pe o perioadă de șapte ani în petrol și gaze, despre care Al Jaber a spus că va menține nivelurile actuale de producție, mai degrabă decât să crească producția. El a precizat că Adnoc renunță la o mare parte din potențialul său de extracție. „Avem a cincea cea mai mare rezervă de petrol din lume, dar nu valorificăm aceste resurse”, a declarat el într-un interviu exclusiv după summit.

ADVERTISEMENT

Sultan Al Jaber a fost lăudat pe scară largă de către delegații de la summitul COP28, care s-a încheiat miercuri dimineață cu un acord global prin care se solicită țărilor să „contribuie la tranziția de la combustibilii fosili în sistemele energetice, într-un mod corect, ordonat și echitabil, accelerând acțiunile în acest deceniu critic, astfel încât să se ajungă la un nivel net zero până în 2050, în conformitate cu datele științifice”.

A fost pentru prima dată în 30 de ani de discuții privind clima când s-a adoptat o rezoluție globală care abordează viitorul tuturor combustibililor fosili. Acordul a fost recunoscut ca fiind departe de a fi suficient pentru a evita cele mai grave efecte ale crizei climatice și a fost criticat de țările în curs de dezvoltare pentru că nu le-a oferit asigurările de finanțare atât de necesare, dar a fost salutat pe scară largă ca fiind un pas important.

ADVERTISEMENT

Al Jaber, petrolistul ecologist

În ciuda consternării generalizate de la începutul acestui an cu privire la rolul său dublu, de șef al COP28 și al companiei Adnoc, Al Jaber s-a dovedit a fi un președinte popular al summit-ului. Țările în curs de dezvoltare prezente la summit au declarat că Al Jaber le-a ascultat și a răspuns preocupărilor lor, în timp ce țările bogate au apreciat determinarea sa de a ajunge la un acord consensual.

Al Jaber, care, înainte de a prelua rolul Adnoc, a cofondat în 2006 compania de energie regenerabilă Masdar, susținută de guvernul Emiratelor Arabe Unite, a declarat: „Sunt angajat în tranziția către  emisii reduse de dioxid de carbon. Este un lucru la care muncesc personal de mai bine de 18 ani. Cunosc dinamica și economia energiei, sunt inginer”.

El a argumentat că poziția sa de om de afaceri și de șef al unei companii petroliere l-a ajutat să realizeze acest acord surpriză. „Prin intermediul președinției mele, am dovedit și am arătat lumii că a avea un leadership industrial la COP nu este o slăbiciune. De fapt, a fost un punct forte, a fost un avantaj”, a spus el.

Criticat de militanții pentru climă

Militanții pentru climă au criticat planurile lui Al Jaber pentru Adnoc. Harjeet Singh, directorul de angajament global al Fossil Fuel Treaty Initiative, a declarat: „În calitate de națiune care prezidează Cop28, EAU trebuie să creeze un precedent. Țările bogate trebuie să dea dovadă de acțiuni concrete pentru a respecta spiritul Acordului de la Paris. Orice altceva aruncă o umbră de îndoială asupra rezoluțiilor obținute cu greu la conferința de la Dubai privind clima”.

David Tong, un lider al industriei la Oil Change International, a declarat: „Al Jaber a spus clar că este foarte mândru de consensul EAU (acordul care a rezultat din Cop28). Acum trebuie să îl pună în aplicare în compania pe care o conduce și să facă tranziția de la petrol și gaze, sau să aducă în derizoriu acest proces”.

Catherine Abreu, asociat la grupul de reflecție E3G, a declarat că previziunile arată că cererea de petrol și gaze va scădea în curând. „Fiecare producător de combustibili fosili crede că combustibilii lor fosili sunt speciali, care nu cauzează schimbări climatice și, timp de zeci de ani, au putut să se ascundă în spatele unui acord global privind clima care nu a reușit să facă această legătură. Dar vălul este în sfârșit rupt și, prea încet, dar sigur, situația se va schimba”, a spus ea.

Un COP „fără precedent” și „istoric”

Al Jaber a salutat acordul încheiat la COP28 ca fiind „fără precedent” și „istoric”, după ce negocierile s-au prelungit de marți seară până în primele ore ale zilei de miercuri, după ce un prim proiect al unui potențial acord rezultat din negocieri a fost respins cu fermitate.

După multe în care a avut întâlniri personale cu fiecare grup de țări participante la negocieri și cu reprezentanții multor națiuni individuale, a declarat că miercuri, la ora 2.30, a „privit în jur și a văzut sălile de negociere din EAU pline de oameni și a început să aibă speranța că un nou proiect de text va fi acceptat”.

„Acela a fost momentul în care mi-am dat seama brusc că priveam cum consensul prinde viață, atunci mi-am dat seama cu adevărat că, OK, ceva se întâmplă aici”, a spus el. „Mi-am dat seama atunci că am început să mă conectez la propriile lor inimi, la propriile lor minți, iar ei au început să ajute la o mai bună conturare a planului. Și mi-am dat seama că suntem pe cale să facem istorie. Și atunci mi-am dublat cu adevărat eforturile și mi-am găsit cu adevărat motivația deplină”.

ADVERTISEMENT