News

Balul ipocriziei la COP28, summit-ul climatic condus de petrolistul-șef din Emirate, Sultan Al-Jaber. Lobby pentru acorduri de petrol și gaze

Emiratele folosesc COP28 pentru acorduri de petrol și gaze. Președintele summit-ului, Sultan Al-Jaber, a făcut lobby pe lângă guvernele din întreaga lume
28.11.2023 | 13:51
Balul ipocriziei la COP28 summitul climatic condus de petrolistulsef din Emirate Sultan AlJaber Lobby pentru acorduri de petrol si gaze
Președintele COP28, Sultan Al-Jaber, este și șeful uneia dintre cele mai mari companii petroliere din lume, Abu Dhabi National Oil Company / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Când Emiratele Arabe Unite (EAU) au anunțat că l-au ales pe Sultan Al-Jaber pentru a conduce summit-ul climatic COP28 din acest an, lumea, sau o parte din ea, a rămas cu gura căscată. Pentru că Sultan Al Jaber este, de asemenea, șeful uneia dintre cele mai mari companii petroliere din lume, Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC).

Piromanii, puși să stingă încălzirea globală

Imediat au existat apeluri pentru ca EAU să aleagă pe altcineva sau, cel puțin, pentru ca Al-Jaber să demisioneze din funcția de șef al companiei petroliere în timp ce deține președinția COP28. În van. Între timp, ADNOC și-a continuat planurile de a-și dubla aproape capacitatea de producție de petrol, de la 2,7 milioane de barili de petrol pe zi în 2021 la 5 milioane până în 2027.

ADVERTISEMENT

Acum, cu trei zile înainte de deschiderea conferinței ONU privind clima, apar un nou scandal și acuzații de ipocrizie. Pentru că Sultan Al-Jaber a fost acuzat că a încercat să încheie acorduri privind combustibilii fosili în cadrul discuțiilor sale cu guvernele din întreaga lume în vederea pregătirii COP28.

Al Jaber a încercat să se folosească de rolul său la summit-ul ONU pentru a încheia acorduri privind combustibilii fosili, a afirmat BBC. Investigația BBC se bazează pe documente strânse de jurnaliștii de la Centre for Climate Reporting (CCR). Documentele, a căror autenticitate CCR insistă că a verificat-o, au fost obținute prin intermediul unui „lansator de alertă” care a rămas anonim de teama represaliilor, afirmă CCR.

ADVERTISEMENT

Este vorba de o compilație de 150 de pagini de briefinguri pregătite de echipa COP28 pentru întâlnirile cu Sultan Al-Jaber între iulie și octombrie 2023. Documentele dezvăluite, precizează BBC, au fost redactate de echipa COP28 din EAU pentru întâlniri cu cel puțin 27 de guverne străine înainte de summit.

Dezvoltarea combustibililor fosili

Acestea includ „puncte de discuție”, cum ar fi unul pentru China, potrivit căruia compania petrolieră ADNOC dorește să „evalueze împreună oportunitățile internaționale” în domeniul gazelor naturale lichefiate în Mozambic, Canada și Australia. Legăturile de afaceri ale ADNOC cu China, de exemplu, sunt evaluate la 15 miliarde de dolari în ultimul an, în timp ce cele cu Marea Britanie valorează 4 miliarde de dolari, iar cu Olanda  2 miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT

Documentele sugerează, de asemenea, să se comunice unui ministru columbian că ADNOC „este pregătită” să ajute Columbia să își dezvolte resursele de combustibili fosili. Există puncte de discuție pentru alte 13 țări, inclusiv Germania și Egipt, care sugerează că ADNOC dorește să colaboreze cu guvernele acestora pentru a dezvolta proiecte de combustibili fosili, scrie BFMTV.

Zakia Khattabi, ministrul climatului din Belgia, a declarat pentru Politico: „Dacă sunt confirmate, aceste informații se adaugă preocupărilor existente cu privire la președinția COP28. Credibilitatea negocierilor ONU privind clima este esențială și este în joc aici”. În fiecare an, țara care găzduiește COP numește un președinte care să conducă negocierile dintre țări. Președintele se întâlnește cu demnitarii străini și se așteaptă ca acesta să „catalizeze ambiția de a aborda schimbările climatice la nivel internațional”, potrivit ONU.

ADVERTISEMENT

Emiratele Arabe Unite, care dețin unele dintre cele mai mari rezerve de petrol din lume, au fost criticate pentru că l-au numit pe Al-Jaber președinte al COP, în ciuda rolului său de director al companiei naționale de petrol din țară. Al-Jaber este, de asemenea, președinte al consiliului de administrație al companiei naționale de energie regenerabilă.

„Întâlnirile private sunt private”

Potrivit BBC, echipa Emiratelor Arabe Unite nu a contestat utilizarea reuniunilor COP28 pentru discuții de afaceri, argumentând că „întâlnirile private sunt private”. „Documentele la care se face referire în articolul BBC sunt inexacte și nu au fost folosite de COP28 în timpul niciunei reuniuni”, a replicat un purtător de cuvânt al COP28, care se desfășoară de joi până pe 12 decembrie la Dubai.

„Este extrem de dezamăgitor faptul că BBC folosește documente neverificate”, a adăugat purtătorul de cuvânt. „Nu pot să cred că este adevărat”, a reacționat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, intervievat de jurnaliști.

Conflict de interese

Potrivit CCR și BBC, mai mult de o duzină de țări contactate de cele două organizații nu au răspuns la o cerere de comentarii, mai multe au contestat faptul că au avut loc discuții comerciale cu Sultan Al-Jaber, în pofida faptului că punctele de discuție apar pe briefingurile pregătite înainte de întâlniri, iar alte cinci au susținut că nu a avut loc nici o întâlnire.

Pentru Kaisa Kosonen, coordonator de politici la Greenpeace International, summitul „ar trebui să se concentreze pe realizarea de progrese în ceea ce privește soluțiile climatice într-un mod imparțial, nu pe înțelegeri de culise care alimentează criza”. „Acesta este exact tipul de conflict de interese de care ne-am temut atunci când directorul general al unei companii petroliere a fost numit în această funcție”, a adăugat ea.

Alegerea șefului ADNOC pentru a prezida COP28 a fost deja puternic criticată de ecologiști. „Dacă aceste acuzații sunt adevărate, este total inacceptabil și un adevărat scandal”, a reacționat Greenpeace într-un comunicat de presă, cu trei zile înainte de deschiderea conferinței ONU privind clima.

Sultan AL-Jaber, „o alegere extraordinară”, potrivit SUA

Sultan Al-Jaber s-a născut în 1973 în emiratul Umm Al Quwain. El nu aparține uneia dintre familiile regale care conduc țara EAU, dar a ocupat mai multe funcții de conducere în societatea emiratelor, inclusiv cea de ministru din 2013.  Acest om de afaceri, care nu se lasă influențat de presă și care acordă rareori interviuri, a fost, de asemenea, „responsabil de cenzurarea întregului conținut mediatic din țară” atunci când a fost președinte al Consiliului Național al Presei (NMC), între 2015 și 2020, potrivit Amnesty International.

Un purtător de cuvânt al echipei COP28 a lui Al- Jaber a declarat că NMC „a fost desființat în iunie 2021 și, ca atare, nu este relevant pentru exprimarea mediatică în EAU în prezent sau pentru activitatea domnului Sultan Al-Jaber”. Al-Jaber a condus diplomația climatică a EAU din 2020, iar înainte de aceasta între 2010 și 2016.

„O alegere extraordinară”, a exclamat fostul secretar american de Stat, John Kerry, devenit emisar pentru climă, despre Sultan Al-Jaber, la fel ca mulți dintre omologii săi. Și mulți au văzut o logică în numirea sa. Din moment ce combustibilii fosili sunt cauza principală a schimbărilor climatice, aceștia trebuie să fie implicați în soluții.

Prezența petroliștilor și lobbyștilor la conferințe climatice

Laurence Tubiana, arhitectul cheie al istoricului Acord climatic de la Paris, a declarat în această vară că echipa lui Al-Jaber se află „într-o poziție unică” pentru a sprijini industria combustibililor fosili în tranziția către un viitor energetic curat. Prezența companiilor producătoare de petrol și gaze și a lobby-iștilor acestora la COP este de mult timp controversată. Anul acesta, rolul lor va fi și mai important, deoarece Emiratele Arabe Unite le include în planul său de a „schimba jocul”.

„Timp de mulți ani, procesul COP a implicat aceleași acțiuni și s-a așteptat la rezultate diferite. În Dubai, facem lucrurile diferit. Îi aducem pe toți la masă, pentru că este nevoie de toată lumea, inclusiv de sectorul energetic”, a declarat un purtător de cuvânt.

Papa Francisc, primul pontif care participă la COP

Papa Francisc va fi primul suveran pontif care va participa la o conferință ONU privind clima, care va avea loc la Dubai la începutul lunii decembrie, în speranța de a face progrese în negocierile cruciale pentru planetă. Papa a făcut din apărarea mediului unul dintre pilonii pontificatului său.

Prezent la COP 28 de la Dubai, argentinianul în vârstă de 86 de ani, ales în 2013, va rosti un discurs foarte așteptat pe 2 decembrie. Se așteaptă ca el să denunțe inacțiunea țărilor vizate și să le îndemne să își reducă drastic emisiile de gaze cu efect de seră. El ar putea juca, de asemenea, un rol în restabilirea încrederii între țările vulnerabile din punct de vedere climatic și economiile bogate care poluează. Aceasta va fi prima dată când un Papă va participa personal la un summit COP de la înființarea conferinței, în 1995.

„În mijlocul hoardelor de păcătoși”

În fața unor țări care își sporesc producția de combustibili fosili în loc să o reducă, „Papa se remarcă aproape ca o prezență divină în mijlocul hoardelor de păcătoși”, observă profesorul Sverker Sörlin, specialist în mediu la Institutul Regal de Tehnologie din Stockholm. „Papa poate că nu va putea schimba situația la summit, dar ar putea fi acul balanței care să îi încline pe negociatori (…) în direcția cea bună”, spune omul de știință, ale cărui lucrări au fost citate de Francisc, scrie Sud Ouest.

Liderul spiritual a 1,3 miliarde de catolici, dintre care mai mult de jumătate trăiesc în țările în curs de dezvoltare, a subliniat de mult timp legătura dintre schimbările climatice și sărăcie, cei mai marginalizați plătind cel mai mare preț în fața încălzirii globale.

„Lăudat fie Domnul”

În 2015, el a publicat enciclica „Laudato si” („Slavă ție”), un manifest de 200 de pagini pentru o „ecologie integrală” bazată pe studii științifice, o premieră pentru un lider religios. Textul a declanșat o dezbatere la nivel mondial, un fenomen fără precedent pentru un text religios, inclusiv comentarii în reviste științifice. Câteva luni mai târziu, s-a ajuns la un acord în cadrul COP de la Paris, unde țările s-au angajat să limiteze încălzirea globală la „mult sub” +2 grade Celsius față de perioada preindustrială.

Dar ONU a avertizat în acest an că aceste angajamente nu vor fi respectate, ceea ce l-a determinat pe Papă să publice la începutul lunii octombrie un nou text intitulat „Laudate Deum” („Lăudat fie Domnul”), în care le cere marilor puteri să renunțe la combustibilii fosili. În acest text, iezuitul argentinian deplânge răspunsurile care sunt „insuficiente într-un moment în care lumea (…) se destramă” și se apropie de un „punct de ruptură”.

Este COP28 „un punct de cotitură?”

În opinia sa, conferința de la Dubai ar putea totuși reprezenta „un punct de cotitură” dacă se va ajunge la un acord obligatoriu privind tranziția de la combustibilii fosili la sursele de energie curată, cum ar fi energia eoliană și solară, în caz contrar va fi „o mare dezamăgire”.

Tebaldo Vinciguerra, membru al biroului Vaticanului pentru probleme de mediu, a declarat că o „temă centrală” va fi finanțarea fondului pentru a-i despăgubi pe cei mai afectați de schimbările climatice (poluare, restricționarea accesului la apă, defrișări etc.). În opinia sa, negociatorii de la Dubai nu pot „să se prefacă că nu s-a întâmplat nimic sau să se limiteze la tratarea simptomelor”,

Predecesorul lui Francisc, Benedict al XVI-lea, a dat startul inițiativelor ecologice ale Vaticanului în 2008, instalând panouri solare pe acoperișul uriașei Săli Paul al VI-lea, unde au loc audiențele papale săptămânale. 15 ani mai târziu, Vaticanul s-a angajat să își reducă emisiile de gaze cu 20% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2011. Este un angajament simbolic, având în vedere contribuția micului stat la emisiile globale.

De asemenea, Sfântul Scaun a semnat luna aceasta o declarație interconfesională cu alți 27 de lideri, printre care eminentul rabin ecologist David Rosen, reprezentanți ai Marelui Imam al moscheii Al-Azhar din Cairo, o autoritate sunnită de prim rang, patriarhul ortodox rus Kiril și arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby.

ADVERTISEMENT