News

Marea Britanie, lovită de o nouă mutație a coronavirusului. Este derivată din tulpina Delta

O nouă mutație a coronavirusului, derivată din tulpina Delta, se răspândește în Europa. A fost identificată în Marea Britanie.
19.10.2021 | 12:15
Marea Britanie lovita de o noua mutatie a coronavirusului Este derivata din tulpina Delta
ADVERTISEMENT

În Marea Britanie s-au depistat 10% din cazurile de infectare cu noua mutație a coronavirusului, derivată din tulpina Delta. Mai mult, specialiștii sunt de părere că ar fi mai contagioasă decât varianta Delta.

Noua mutație nu are o denumire oficială, este momentan cunoscută ca ”Subvarianta AY.4.2”. Se fac cercetări amănunțite pentru a se vedea dacă poate fi combătută prin vaccinare și cum afectează organismul uman, potrivit Financial Times.

ADVERTISEMENT

OMS analizează noua mutație

Experții se tem că această mutație ar putea deveni și ea dominantă. A intrat inclusiv în atenția reprezentanților OMS care au de gând să o introducă în “variantă investigată” (VUI) sau “variantă îngrijorătoare” (VOC).

Scott Gottlieb, fost comisar FDA, și-a exprimat îngrijorarea față de noua mutație și face apel la o cercetare de urgență. El a mai precizat că noua variantă ar fi răspândită din luna iulie, în Europa.

ADVERTISEMENT

”UK a raportat cea mai mare creștere a cazurilor de Covid din ultimele trei luni, în condițiile în care noua variantă Delta AY.4 cu mutația spike S:Y145H reprezintă 8% din cazurile secvențiate.

Avem nevoie de o cercetare urgentă pentru a afla dacă această variantă Delta plus este mai transmisibilă sau dacă reușește să răzbată parțial imunitatea (dată de vaccinare -n.red).

ADVERTISEMENT

Ar trebui ca aceasta să fie o prioritate globală, coordonată, pentru lupta împotriva Covid, așa cum eforturile internaționale au devenit o practică standard în gripă”, a scris Scott Gottlieb, pe Twitter.

În Marea Britanie situația infectărilor este într-o pantă ascendentă. Ultima oară, luni, 18 octombrie, s-au raportat peste 49 de mii de cazuri noi.

ADVERTISEMENT

Variantă românească de Covid? Ce au observat medicii

Există temeri de câteva zile cum că și în România s-a dezvoltat o nouă variantă a coronavirusului. De exemplu, medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a observat o schimbare în evoluția infectării cu Covid la unii pacienți.

”Am observat de ceva timp că avem pacienți care ajung la spital cu o stare clasificată drept medie, dar în foarte scurt timp, chiar într-o jumătate de oră, trece în stare gravă. Sigur, nu putem afirma cu certitudine că e o noua tulpină, dar observațional vorbim de o degradare mult mai rapidă din punct de vedere respiratoriu.

Bolnavii au nevoie, în prima fază, de un necesar relativ mic de oxigenare, de 3-5 l/minut, pentru ca în scurt timp să se ajungă la o explozie a nevoii de alimentare artificială a plămânilor, iar pacientul are nevoie urgentă de transfer la ATI, pentru inițierea metodelor specifice. (….) Putem, discuta, ne putem gândi la o nouă tulpină, dar fără secvențiere nu putem vorbi cu certitudine.

Cauza situației este rata scăzută de vaccinare, chiar și dacă discutăm despre o potențială nouă tulpină. (…) În urma că aproximativ o lună am început să observăm degradarea, atunci am avertizat că s-ar impune un lockdown de circa 2 săptămâni, perioadă în care să se vaccineze categoriile profesionale care intră în contact cu populației, în special personalul sanitar și cel din școli..

Spitalele sunt pur și simplu colmatate de numărul uriaș de pacienți. Deocamdată nu avem disfuncționalități în privința alimentării cu medicamente, dar sunt semnale că producătorii au început să aibă probleme cu ritmul de alimentare solicitat de unitățile sanitare, necesarul de medicamente va crește și există riscul să apară sincope în alimentare farmaciilor și, implicit, sincope în aplicarea tratamentului”,  a declarat la Realitatea Plus Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

ADVERTISEMENT